Ένα από τα πολυτιμότερα και γευστικότερα ζωικά αγαθά στον κόσμο, το μέλι είναι το υγρό που παρασκευάζουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών ή των δέντρων από τα οποία είναι φτιαγμένο, επομένως υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες ποικιλίες στο εμπόριο, όλες ιδιαίτερα γευστικές και δυνητικό συστατικό χιλιάδων γλυκών και αλμυρών συνταγών.
Το μέλι διαθέτει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και παίζει ρόλο σε πολλές οικιακές θεραπείες και θεραπείες της εναλλακτικής ιατρικής.
Το μέλι διαθέτει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και παίζει ρόλο σε πολλές οικιακές θεραπείες και θεραπείες της εναλλακτικής ιατρικής.
Ακολουθούν 5 μοναδικά οφέλη του μελιού για την υγεία μας
Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών
Μία κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι περιέχει:
Μία κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι περιέχει:
- Θερμίδες: 61
- Λίπος: 0 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
- Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
- Χαλκός: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το μέλι υψηλής ποιότητας που δεν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία περιέχει πολλές σημαντικές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες ποικιλίες.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα μας, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα μας, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Διατηρεί την ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με την κανονική ζάχαρη
Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια ελαφρά οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης. Κι αυτό μιας που αν και το μέλι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας όπως κάνουν και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που αυτό περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων. Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών
Η τοπική θεραπεία με μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων από την αρχαία Αίγυπτο. Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και οι βλάβες του έρπητα.
Πηγή: allyou.gr
Πηγή: allyou.gr
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου