Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Θρασυβύλου: Περισσότερο από το 50% του μελιού που εισάγεται στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα είναι νοθευμένο

thrasyvoulou
Φώτο αρχείου

Περισσότερο από το 50% του μελιού που εισάγεται στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα είναι νοθευμένο και διακινείται στην αγορά αναμεμειγμένο με ντόπιο, ενώ την ίδια ώρα οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς σε όλα τα επίπεδα!

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση χθες το απόγευμα στο Καστέλι Κισάμου από τον κ. Ανδρέα Θρασυβούλου ομότιμο καθηγητής γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης, τμήμα Μελισσοκομίας.

Ο κ. Θρασυβούλου που θεωρείται εκ των κορυφαίων επιστημόνων στη χώρα μας σε θέματα μελιού παρουσίασε πολύ σημαντικά στοιχεία βασισμένα σε έρευνες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. «Η κατάσταση είναι τραγική υπάρχει μια παγκόσμια βιομηχανία νοθείας του μελιού» δήλωσε ο κ. Θρασυβούλου στα “Χ.ν.” προσθέτοντας πως αιτία της κατάστασης αυτής είναι «η νομοθεσία της Ε.Ε. που δεν τηρείται, τα σύνορα της Ε.Ε. είναι ελευθέρα στο εισαγόμενο -νοθευμένο μέλι, οι έμποροι- νοθευτές εισάγουν κατά παραγγελία φτηνό μέλι με τιμές που ξεκινούν από 0,80 σεντς μέχρι 2-2,5 ευρώ το κιλό.

Αυτό το νοθευμένο μέλι θα πρέπει να διοχετευτεί στην αγορά και οι νοθευτές έχουν τρία προβλήματα. Πως θα ξεγελάσουν τον εργαστηριακό έλεγχο και πως θα το “μαγειρέψουν” και σε αυτό έχουν σύμμαχο τα εργαστήρια που ελέγχουν το μέλι και φτιάχνουν τα νοθευμένα μέλια έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις κείμενες νομοθετικές διατάξεις !

Δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει η έκθεση της Ε.Ε. που αναφέρει πως έχει εντοπίσει εργαστήρια που συνεργάζονται με τους νοθευτές και τη βιομηχανία νοθείας του μελιού έτσι ώστε να φροντίσουν τα μέλια που θα διοχετευτούν στην αγορά να ανταποκρίνονται στις κείμενες νομοθετικές διατάξεις που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ποιοτικά κριτήρια. »

Ο πανεπιστημιακός εξήγησε πως το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νοθευτές είναι πως θα περάσουν το νοθευμένο μέλι ως εγχώριο. «Ο καταναλωτής έχει μάθει πως το εισαγόμενο μέλι δεν είναι τόσο καλό όσο το εγχώριο. Εδώ έχουμε τις παραπλανητικές ετικέτες καθώς αναφέρετε η χώρα προέλευσης ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες στο πίσω μέρος με ένα μέγεθος γραμμάτων 1,2 χιλ. γιατί τόσο λέει η Ε.Ε. αλλά αυτό το μέγεθος δεν διαβάζεται! 

Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. οι απαραίτητες υποχρεωτικές ενδείξεις πρέπει να είναι χωριστά από τις άλλες πληροφορίες και ενώ το λέμε στον ΕΦΕΤ, το φωνάζουμε και λέμε ότι μπορούμε να τα “κατεβάσουν” από τα super market δεν το κάνουν. 

meli-toast-bread

 

Ένας άλλος σύμμαχος των νοθευτών είναι οι έλεγχοι που δεν γίνονται! Το τρίτο πρόβλημα είναι η νομοθεσία που λειτουργεί υπέρ των νοθευτών καθώς δεν τηρείται, παρουσιάζει κενά. πχ. δεν έχουμε νομοθετήσει τις μεθόδους ανάλυσης του μελιού! 

Η Ε.Ε. λέει εδώ και 20 χρόνια “νομοθετείστε τις μεθόδους ανάλυσης”! Ενώ θα έπρεπε η ίδια να τις νομοθετήσει το άφησε στα κράτη μέλη και εμείς ως χώρα δεν το κάνουμε! Και λέει το Υπουργείο ότι θα αυξήσει τις δειγματοληψίες! Μα πως θα κάνει ελέγχους όταν δεν έχει νομοθετήσει τον τρόπο που θα το κάνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Θρασυβούλου, συμπληρώνοντας πως οι νοθευτές με 20 κιλά ελληνικού μελιού εμπλουτίζουν 1000 κιλά εισαγόμενου δίνοντας του τους απαραίτητους γυραιόκοκκους ώστε να περάσει τους σχετικούς ελέγχους!

ΤΟ ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

«Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αυτοπροστατευθούν, να αναδείξουν το εγχώριο μέλι και οι καταναλωτές να ενημερωθούν ότι το εισαγόμενο μέλι που πουλιέται είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους κάτι που είναι διαπιστωμένο με κλινικές μελέτες» είπε ο κ. Θρασυβούλου δίνοντας έμφαση στην καθιέρωση σημάτων πιστοποίησης για τα τοπικά μέλια. «Οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι να δώσουν ένα σήμα που θα το διακρίνει από το εισαγόμενο. 

Αυτό το έχουμε κάνει με το ΠΟΠ “Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης” και έχουμε φροντίσει να υπάρχει ένα σήμα το οποίο το δίνουν μόνοι οι φορείς των μελισσοκόμων. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει και οι Γερμανοί μελισσοκόμοι και ξέρει ο καταναλωτής ποιο είναι το τοπικό μέλι και ποιο το εισαγόμενο, όπως επίσης οι Κύπριοι και οι Σλοβένοι» είπε χαρακτηριστικά.

ΜΗΝ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

«Ακούω ένα σύνθημα “σώστε τις μέλισσες”. Δεν συμφωνώ! Το σύνθημα πρέπει να είναι “μην θανατώνετε τις μέλισσες”. Γιατί τις μέλισσες εμείς τις θανατώνουμε με τη δραστηριότητα μας, με τα δηλητήρια και τα φυτοφάρμακα, με την μόλυνση του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός. Ο ίδιος παρατήρησε πως τα κοινά μελίσσια στη χώρα μας αυξάνονται (έφτασαν τα 2.100.000) «γιατί υπάρχει ο μελισσοκόμος που φροντίζει να ανανεώσει, να αναπληρώσει τους χαμένους πληθυσμούς. 

Είναι ο μελισσοκόμος που αυξάνει τα μελίσσια για να καλύψει τη μικρότερη απόδοση τους και έτσι είναι ο ήρωας εκείνος που κρατάει το σύστημα. Αλλά τι γίνεται με τις άγριες μέλισσες; Αυτό
δεν το συζητάει κανείς. 

Στη Θεσσαλία χάθηκαν 110.000 κοινά μελίσσια που θα αναπληρωθούν! Χάθηκε όμως το 100% των αγρίων μελισσών που προσφέρουν εξίσου σημαντικά στην επικονίαση όπως οι κοινές μέλισσες και στην Ελλάδα έχουμε 1200 διαφορετικά είδη μελισσών που χάθηκαν και για αυτά δεν μιλάει κανείς και δεν μπορούμε να τα αναπληρώσουμε, να τα αντικαταστήσουμε. Υπάρχουν φυτά που θα εκλείψουν γιατί δεν έχουμε άγριες μέλισσες» κατέληξε. 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης διαβάστε την συνέχεια εδώ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *