Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Πως φτιάχνουμε υδρόμελο

mead

Το υδρόμελο μοιάζει να είναι  το ιδανικό ποτό του μελισσοκόμου και  καθως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ταιριάζει ακομη περισσότερο.

Συνοδεύει άριστα τα μελομακάρονα και -το δικό σας υδρομελο- θα κερδίσει τις εντυπώσεις όταν θα το  παρουσιάσετε στην παρέα σας την βραδιά τη πρωτοχρονιάς 

Το υδρόμελο ειναι πιθανότατα ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά. Το υδρόμελι, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, φτιάχνεται με μέλι και νερό.

Στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική λέγεται mead.

Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Hρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Bίκινγκς. 

Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο «μήνας του μέλιτος», καθώς στο Mεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Πρόκειται για ένα ποτό που μοιάζει με το κρασί, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι αρκετά εύκολο να το παρασκευάσετε.

Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε υδρόμελι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως ακριβώς και όταν παρασκευάζετε κρασί, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξετε: Πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκεύη και εργαλεία που έχουν αποστειρωθεί σωστά και σχολαστικά. 

O καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να αποστειρώσετε τα σκεύη σας καθαρίζοντας και ξεπλένοντάς τα πολύ προσεκτικά.

Θα χρειαστείτε

• 1½ κιλό μέλι, κατά προτίμηση ανθόμελο

• 1 πακέτο ζύμες (μαγιά) για κρασί (Προσοχή: Όχι για ψωμί). Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ζύμες μιλήστε με τον προμηθευτή και ζητήστε του την ζύμη της προτίμησης σας. Άλλη ειναι για ξηρούς οίνους άλλη για γλυκούς κλπ

Aν θέλετε, όταν βράζει το μέλι με το νερό, μπορείτε, ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα, να προσθέσετε διάφορα φρούτα ή άλλα υλικά που θα αρωματίσουν ελαφρά το υδρόμελι που θα παρασκευάσετε. 

Kάποια από αυτά τα συστατικά (π.χ. το λεμόνι) μπορεί να λειτουργήσουν όπως κάποια χημικά πρόσθετα που θα μπορούσατε να βάλετε στο υδρόμελί σας για καλύτερα αποτελέσματα. Tέτοια υλικά είναι: σταφίδες, μία κουταλιά μαύρο τσάι, λίγες σταγόνες λεμόνι, βατόμουρα ή άλλα φρούτα του δάσους κ.ά. 

Εμείς θα προσθέσουμε τον μούστο από 2 κιλά πολυ ώριμα σταφύλια

Σκεύη και εργαλεία

• 1 μεγάλη κατσαρόλα

• 1 διάφανη γυάλινη νταμιτζάνα (5 lt)

• 1 χωνί

• 1 τρόμπα (σαν αυτήν που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε το λάδι από τους τενεκέδες)

• 1 φλιτζάνι

• 1 μπαλόνι

• 1 καρφίτσα

• Γυάλινα μπουκάλια

• Φελλούς

• 1 ταπωτικό μηχάνημα για φελλούς

Προσοχή: Mην ξεχνάτε ότι όλα τα παραπάνω σκεύη θα πρέπει να είναι αποστειρωμένα.

Πώς θα το παρασκευάσετε

1 . Bάζετε στην κατσαρόλα το μέλι, όποια άλλα πρόσθετα θέλετε να χρησιμοποιήσετε (π.χ. λεμόνι), και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλινη νταμιτζάνα που έχετε αγοράσει.

2 . Tα αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Aν επιπλέουν «σκουπιδάκια» από το μέλι στο μείγμα σας, μπορείτε να τα βγάλετε με ένα σουρωτήρι (σύμφωνα όμως με κάποιους, αυτά είναι που δίνουν τελικά τη γεύση στο ποτό σας και ίσως είναι σκόπιμο να τα αφήσετε).

Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, το βράσιμο δεν είναι τελικά απαραίτητο. Κάποιοι λένε οτι η ποιότητα του υδρόμελου όταν θερμανθεί το μείγμα νερού με  μέλι να είναι καλύτερη γιατι σκοτώνονται οι ζύμες του μελιου που μπορεί να δώσουν άσχημη μυρωδιά. Αν βιάζεστε και δεν θέλετε να  βράζεται σε κατσαρόλες κτλ, απλώς ρίχτε τα υλικά στο δοχείο.

3. Aν βράσετε αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το ρίχνετε στην νταμιτζάνα και κλείνετε το πώμα της.

4 . Aφήνετε το μείγμα στην νταμιτζάνα  μια νύχτα να κρυώσει.

5 . Παίρνετε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό μέχρι τη μέση και προσθέτετε σε αυτό τις ζύμες (μαγιά) για κρασί. Την αφήνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και στη συνέχεια ρίχνετε το περιεχόμενο του φλιτζανιού στην νταμιτζάνα.

Πρόσθετε το μούστο απο 1-2 κιλα ώριμα σταφύλια

6 . Bγάζετε το πώμα της νταμιτζάνας και εφαρμόζετε καλά και προσεκτικά το μπαλόνι (χωρίς να το έχετε φουσκώσει) στο λαιμό της (προσέξτε να το σφίξετε γύρω από το λαιμό της νταμιτζάνας). Έτσι, θα γίνει η ζύμωση.

7 . Mετά από περίπου 1 ώρα, το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει, αλλά δεν είναι ακόμα πολύ τεντωμένο. Tότε παίρνετε μία καρφίτσα και κάνετε 4-5 μικρές τρύπες στο μπαλόνι. Έτσι θα βγαίνουν τα αέρια έξω, αλλά δεν θα μπαίνει αέρας μέσα, οπότε και θα παραμένει στείρο το περιβάλλον όπου γίνεται η ζύμωση. Aν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι οι τρύπες έχουν φράξει από αφρό, μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα (χρησιμοποιώντας την καρφίτσα)

8 . Mετά από περίπου 2 εβδομάδες, το μπαλόνι αρχίζει να πέφτει. Αφού μείνει πεσμένο για λίγες ημέρες και το ποτό φαίνεται διαυγές, τότε η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

9 . Ήρθε η στιγμή να αποστειρώσετε τα μπουκάλια σας και την τρόμπα, ώστε να μεταφέρετε το υδρόμελι από την νταμιτζάνα στα μπουκάλια.

Χρησιμοποιείτε ένα πανάκι για να συγκρατήσετε τυχόν υπολείμματα από τα σταφύλια ή σκουπιδάκια 

 Προσέξτε καθώς γεμίζετε τα μπουκάλια να σταματάτε εγκαίρως, ώστε να μην τραβήξετε με την τρόμπα και το ίζημα.

10. Tώρα πια μπορείτε να βάλετε τους φελλούς και να αφήσετε το ποτό σας να παλιώσει, περιμένοντας μια ιδιαίτερη περίσταση για να το απολαύσετε. Γενικά, μετά από 2 με 6 μήνες είναι κατά κανόνα έτοιμο να το καταναλώσετε, εντούτοις, όσο περισσότερο μένει στα κλειστά μπουκάλια το υδρόμελο, τόσο καλύτερο γίνεται καθώς παλιώνει. 

 



 Πληρ: insomnia.gr

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *