Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Το σπάνιο μέλι που παράγεται μόνο στα Χανιά!

Τ. vulgaris

– Αυξημένο ενδιαφέρον για το βιολογικό – «Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις και η μειωμένη παραγωγή

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι μια ποικιλία μελιού που παράγεται μόνο στο Νομό Χανίων και αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια ώστε να πιστοποιηθεί και να μπορέσει να γίνει εμπορεύσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτό δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο μελισσοκόμος και μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μιχάλης Μπεμπλιδάκης, μιλώντας για τις προοπτικές της κρητικής μελισσοκομίας, στο πλαίσιο της διημερίδας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τίτλο «Μέλι από μέλισσες και πως».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνεργασία με το ΑΠΘ και με το ΜΑΙΧ που πιστοποιούμε το μέλι καλοκοιμηθιάς. Είναι ένα μέλι που παράγεται μόνο στο νομό Χανίων, για να μπορεί να βγει στο ράφι με μια ετικέτα. 

Θέλουμε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά του και να το προωθήσουμε σαν μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού».

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για το θυμαρίσιο μέλι Κρήτης

Την ίδια ώρα, θεαματικά είναι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας για το θυμαρίσιο μέλι που διεξάγει η καθηγήτρια Υδατικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλια Ψυλάκη, καθώς προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα του μελιού τοπικών παραγωγών, γεγονός που έκανε γνωστό ο κ. Μπεμπλιδάκης:

«Τρέχει μια έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που την έχει αναλάβει η Έλια Ψυλάκη, καθηγήτρια Υδατικής Χημείας, που αφορά στο θυμαρίσιο μέλι στην Κρήτη. Τα πρώτα αποτελέσματα που είχε ήταν εκπληκτικά.  Στα μέλια των παραγωγών  η έρευνα έδειξε πάνω από 70 αρωματικές ουσίες ενώ σε δείγματα από τυποποιημένα  μέλια από ράφια των σούπερ μάρκετ βρέθηκαν μόνο 7-8 αρωματικές, οπότε μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά».

Το μέλι είναι ένας θησαυρός για την υγεία όσων το καταναλώνουν, αρκεί αυτό να μην έχει υποστεί βιομηχανοποίηση και να μην έχει νοθευτεί με άλλα κινέζικα μέλια. «Το πιο ασφαλές μέλι ποιοτικά είναι αυτό που παίρνουμε από τοπικούς παραγωγούς», επισήμανε ο κ. Μπεμπλιδάκης.

Βιολογικό μέλι Χανίων – Ενδιαφέρον για πάνω από το 50% των μελισσοκόμων

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι στα Χανιά υπάρχουν 1.200 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 300 είναι επαγγελματίες. Πάνω από το 50% των μελισσοκόμων ασχολούνται με την παραγωγή του βιολογικού μελιού, γεγονός που ανακοίνωσε ο κ. Μπεμπλιδάκης:

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, έτρεξε ένα πρόγραμμα, στο οποίο δήλωσαν ενδιαφέρον πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, οπότε από το καλοκαίρι του 2023 και μετά, θα έχουμε την πρώτη παραγωγή βιολογικού μελιού με τόσο μεγάλη έκταση. Θα δούμε τι θα γίνει και τι τιμές θα έχει. Γενικά το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι μελισσοκόμοι είχαν στραφεί σε βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών κλπ. Οι πιο πολλοί έχουν πιστοποιηθεί. Το στοίχημα ήταν στα μελισσοκομεία. Έπρεπε να βρούμε χώρους που να είναι απομακρυσμένοι από συμβατικές καλλιέργειες. 

Σαν μελισσοκομική πρακτική ουσιαστικά τα τελευταία 10 χρόνια κάναμε βιολογική μελισσοκομία, δεν υπάρχει κάποια διαφορά».

Μειωμένη παραγωγή

Στο μεταξύ, ο κ. Μπεμπλιδάκης δήλωσε πως η παραγωγή του μελιού κάθε χρόνο μειώνεται: «Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή του μελιού στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο και μικρότερη. Πάνω από 10 χρόνια εμείς βιώνουμε την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερες παραγωγές. Το μεγαλύτερο όφελος από την μέλισσα είναι η απικονίαση και όχι το μέλι. Μέλι θα παράγουμε εξαιρετικό έστω και σε μικρές ποσότητες».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ zarpanews.gr

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *