Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Διεγερτική τροφοδοσία με υποκατάστατο νέκταρος

plasia-meli

 Το νέκταρ στην Ελληνική μυθολογία μαζί με την αμβροσία ήταν οι τροφές που έπαιρναν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, εννοώντας πως μ' αυτά αποκτούν την αθανασία τους αλλά και τη δύναμή τους. 

Το νέκταρ είναι το ποτό που έπιναν οι θεοί το όποιο είναι δώδεκα φορές πιο γλυκό από το μέλι. Αυτό, μαζί με την αμβροσία, αποτελούσε την κύρια τροφή τους. 

Οι μελισσες προτιμούν το νεκταρ από το μέλι. Αν τοποθετήσουμε μέλι  κοντά στο μελισσοκομείο μας σε μια εποχή έντονης μελιτοέκκρισης θα δούμε ότι ο μέλισσες αγνοούν το μέλι και συλλέγουν νεκταρ, και μόνο όταν τελειώσει η μελιτοέκκριση  θα κατευθυνθούν στο μέλι.

Στην πραγματικότητα το φρέσκο νεκταρ ειναι πρωτίστως σουκρόζη ενώ το μέλι έχει υποστεί επεξεργασία.

Η σουκρόζη είναι ένας δισακχαρίτης που λέγεται και σακχαρόζη και ουσιαστικά είναι η γνωστή σε όλους επιτραπέζια ζάχαρη! Αυτή αποτελείται από τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη. Ενώ όμως η σουρκοζη ειναι απλή ζάχαρη και οι μέλισσες την καταναλώνουν ευχάριστα  ή γλυκόζη και φρουκτόζη βρέθηκε ότι ειναι λιγότερο επιθυμητές για τις μέλισσες.

Το σιρόπι σουκρόζης (ζαχαρης) ειναι μια κύρια τροφοδοσία για τα μελίσσια μας αυτή την εποχή που ξεκινάμε διεγερτική τροφοδοσία.  Λειτουργεί διεγερτικά νωρίς την άνοιξη. 

Η χορήγηση σιροπιού το φθινόπωρο βοηθά τα μελισια να ειναι υγιή να εκθρέψουν χειμερινές μέλισσες  και να ξεχειμωνιάσουν ευκολότερα. Περαιτέρω η τροφοδοσία με σιρόπι ζάχαρης (σουκροζη) λειτουργεί θεραπευτικά και συστήνεται ως μέσω αντιμετώπισης για για μια σειρά ασθένειες.

Σημείωση: Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2013 προέκυψε ότι η χορήγηση σιροπιού ζάχαρης στα μελίσια οδήγησε σε ταχύτερο χτίσιμο και σε αύξηση του βάρους του μελισσιού σε σχέση με μελίσσια που τράφηκαν με αμυλοσίροπο καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη”   HFCS.

Το συγκεκριμένο σιρόπι παράγεται από ειδική κατεργασία του αμύλου καλαμποκιού και μετατροπή του σε σιρόπι καλαμποκιού το οποίο περιέχει κυρίως γλυκόζη. Το HFCS πρωτοεμφανίστηκε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών το 1970 και ουσιαστικά είναι ένα υγρής μορφής γλυκαντικό που περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη και αποτελεί εναλλακτική της ζάχαρης.

sugar-vs-corn-syrop

Διεγερτική τροφοδοσία.
Αυτήν την εποχη  ή και λίγο αργότερα μέσα στο Φεβρουάριο πολλοί μελισσοκόμοι επιχειρούν να ξυπνήσουν τα μελίσσια τους από την χειμερινή περίοδο ώστε να ξεκινήσουν την εκτροφή γόνου! Ο στόχος είναι να προλάβουν να έχουν έτοιμα  παραγωγικά μελίσια νωρίς την άνοιξη ώστε να πιάσουν πρωιμότερες νομές όπως ανοιξιάτικο πεύκο και ρείκι ή να κόψουν παραφυάδες για εμπορική εκμετάλλευση.
 
Χειρισμός
 
Μπορούμε να διεγείρουμε την βασίλισσα ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του σμήνους μας χωρίς να αποταμιεύει το σιρόπι αφού ο ρυθμός που μπορεί να πάρει το σιρόπι είναι πολύ μικρός.

Μαρκάρουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το σημείο κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού όπου  κάνουμε 2-3 τρύπες με χοντρούτσικη βελόνα ραπτικής ή  βελόνα από κλασική σύριγγα. Μπορούμε  να κάνουμε μια τρύπα με βίδα όπως φαίνεται στο video παρακάτω:

Φτιάχνουμε σιρόπι 1-1 ένα μέρος νερό ένα μέρος ζάχαρη.

Γεμίζουμε με το σιρόπι μας το μπουκάλι μέχρι λίγο πιο κάτω από το σημάδι και κλείνουμε με το καπάκι καλά το μπουκάλι.

Μεταφέρουμε τα μπουκάλια μας όρθια π.χ μέσα σε έναν κουβά ή τα γεμίζουμε επί τόπου με την βοήθεια χωνιού και τα δίνουμε στο μελίσσι μας με τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο.

Το μπουκαλάκια νερού των 500 ml είναι ιδανικά αφού χωράνε κάτω απο το καπάκι!

Το μελίσσι μας θα κάνει τουλάχιστον 5 μέρες για να πάρει το σιρόπι οπότε θα αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς να αποπταμιεύει το σιρόπι αφού θα θρέφει με αυτό τον άφθονο γόνο που θα δημιουργήσει.

Το σιρόπι το βάζουμε ανάλογα την  περιοχή από Φεβρουάριο και μετά  όταν υπάρχει σταθερότητα στην εκτροφή γόνου και για κάποιες βδομάδες! Ο στόχος ειναι να τονώσουμε κάπως την γέννα της βασίλισσας και όχι να ταΐζουμε συστηματικά το μελίσσι ώστε να αποθηκεύει  το σιρόπι!

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι  η συνεχής παροχή σιροπιού μπορει να οδηγήσει τα μελίσσια να εμφανίσουν έντονες τάσεις σμηνουργίας!

Συστήνεται να σταματάμε την τροφοδοσία  40 ήμερες πριν την νομή κι όταν αρχίζει να έρχεται σταθερά  νέκταρ απέξω. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην μείνει το μελίσσι από αποθέματα όταν έχει ρίξει γόνους!

δείτε και ενα video



Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *