Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μπορεί η εξωτερική θερμοκρασία να επιδράσει στην θνησιμότητα της Βαρρόα;


θνησιμότητα της Βαρρόα;

Γιατί αυξάνεται  ο αριθμός των  νεκρών βαρρόα το καλοκαίρι;

Μπορεί η εξωτερική θερμοκρασία να  παίξει ρόλο στην θνησιμότητα της Βαρρόα;

Με απλά λόγια μπορεί ένα ζεστό καλοκαίρι να οδηγήσει σε μεγάλους αριθμούς θανάτωσης της βαρρόα και αντίστοιχα δροσερά καλοκαίρια να ευνοήσουν την αναπαραγωγή του παράσιτου; Μπορεί να συμβεί το αντίστροφο;

Ένας αρκετά κρύος χειμώνας με ακραίο ψύχος θα μας έδινε αυξημένη θνητότητα της βαρρόα ; 

Ρύθμιση θερμοκρασίας 

Για να απαντήσουμε σε αυτά την ερωτήματα πρέπει να ξέρουμε ότι οι μέλισσες μπορούν και ρυθμίζουν πάρα πολύ καλά την θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη!

Το καλοκαίρι αρκεί να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο νερό.

Υπάρχουν παρατηρήσεις σε περιοχές στις οποίες η εξωτερική θερμοκρασία ξεπέρασε κατά πολύ τους 42-43 βαθμούς.

Κάποιοι μελισσοκόμοι ίσως έχουν παρατήσει ότι σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, λιώνουν τα κεριά στα πλαϊνά πλαίσια και τρέχει το μέλι.

Ακόμη και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες όμως θα δούμε ότι με μέλισσες συγκεντρώνουν την προσπάθεια τους να ελέγξουν την θερμοκρασία στην περιοχή του  γόνου. Εκεί είναι το μέλλον τους και η υγεία του γόνου είναι η άμεση προτεραιότητα τους.

Σε εκείνο το σημείο όμως προτιμά να βρίσκεται και η βαρρόα έτοιμη να εισβάλει στον γόνο για να τραφεί και να αναπαραχθεί.

Από τα παραπάνω εξυπακούεται ότι σε γενικές γραμμές η υψηλή εξωτερική θερμοκρασία δεν επηρεάζει την βαρρόα που βρίσκεται μέσα στην κυψέλη.

Το αν και πως επηρεάζει την βαρρόα που βρίσκεται πάνω σε μέλισσες εκτός κυψέλης ή στο περιβάλλον,  δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί.

Το χειμώνα

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και τον χειμώνα όταν η βαρρόα βρίσκεται σε φορεία βαθιά ανάμεσα στους τεργίτες  του σώματος των μελισσών, οι οποίες έχουν σχηματίσει μελισσόφαιρα για να ελέγξουν την απώλεια θερμότητας.


Ακόμη και σε ακραίο ψύχος εφόσον οι μέλισσες έχουν προμήθειες θα αντεπεξέλθουν και θα επιβιώσουν και μαζί τους θα επιβιώσει και ο πληθυσμός της βαρρόα στην κυψέλη.

Γι αυτούς του λόγους η  βαρρόα έχει εξελιχτεί σε τεράστια απειλή καθώς είναι πλήρως προσαρμοσμένη πάνω στην μέλισσα και εκμεταλλεύεται κάθε λειτουργία, συμπεριφορά, και πτυχή της ζωής  της προς όφελος της. Είτε αυτή αφορά την θερμοκρασία τη ψύξη και την θέρμανση του γόνου είτε την αναπαραγωγή. 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν  την θνησιμότητα της βαρροα στην κυψέλη! Ο μόνος τρόπος που επηρεάζει ειναι ότι η αύξηση  της εξωτερικής θερμοκρασίας πυροδοτεί την γέννα της βασίλισσας και ο γόνος ευνοεί την αναπαραγωγή της βαρρόα.

 Αν παρατηρήσουμε  αύξηση του αριθμού των νεκρών βαρρόα  κάποια  στιγμή μέσα στο έτος  δεν σημαίνει ότι η βαρρόα που είχαμε θανατώθηκε άλλα σημαίνει αύξηση της προσβολής και άμεση ανάγκη για θεραπεία! 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *