Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Στατική και νομαδική μελισσοκομία. Οι ετήσιες περιοδικές μετακινήσεις

nomadiki-melissokomia

Νομαδική μελισσοκομία
Μια βασική πληροφορία που λαμβάνει ένας νέος μελισσοκόμος, είναι η -με κάποιο τρόπο- αναγκαιότητα μετακίνησης του κοπαδιού του.  

Πολύ γρήγορα  θα αντιληφθεί και ότι οι περισσότερες ανθοφορίες για τις οποίες διαβάζει συνεχώς στο διαδίκτυο, έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική εξάπλωση. 

Πολύ νωρίς μέσα στην μελισσοκομική χρονιά θα αντιληφθεί ότι ο τόπος που ειναι τα μελισια του  δεν έχει συνεχείς διαδοχικές μελιτοφορίες!

Για να είμαστε ακριβείς είναι λίγα τα μέρη στην Ελλάδα που έχουν τέτοιας έκτασης και έντασης ανθοφορίες, ικανές να στηρίξουν επαγγελματική ενασχόληση με την μελισσοκομία. Η πλειοψηφία των περιοχών δεν έχουν καμία τέτοια ανθοφορια ενώ οι "καλές περιοχές" είναι εκείνες που έχουν μια σημαντική ανθοφορία  και κάποιες άλλες μικρότερες  ανοιξιάτικες νομές.

Περιοχές με μια ανθοφορια είναι κατά κύριο λόγο τα νησιά όπου η βασική ανθοφορία είναι το θυμάρι και δεν υπάρχει αναγκαιότητα μετακίνησης των σμηνών. Περαιτέρω θα βρούμε ως κυρίες ανθοφορίες βαμβάκι στην Θεσσαλία, τα εσπεριδοειδή στην Πελοπόννησο και την δυτική Ελλάδα, τον έλατο και την καστανιά στην ορεινή Ελλαδα το πεύκο στην Εύβοια στην Χαλκιδική την Θάσο κλπ

Κάπου εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα στατικό κοπάδι σε μια κατάφυτη περιοχή θα δώσει κάποια παραγωγή μελιου το οποίο πιθανότατα θα επαρκεί για τις ανάγκες μια οικογένειας, την γειτονιά και κάποιους φίλους. Αυτό όμως δεν ειναι επαγγελματική ενασχόληση μελισσοκομία. 

Αν θέλουμε όμως να είμαστε αντικειμενικοί, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι τόποι που μπορούν να δώσουν, καλές αποδόσεις, σε μόνιμα μελισσοκομεία, είναι ελάχιστοι. 

Πολύ γρήγορα λοιπόν, ένας νέος μελισσοκόμος που θέλει να κερδίσει χρήματα από την παραγωγή μελιού, θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα μετακίνησης και θα εντοπίσει ότι σε κοντινές περιοχές υπάρχουν εκτεταμένες και αξιόλογες ανθοφορίες.

Ο πειρασμός για μετακίνηση θα κορυφοθεί με τα ρίσκα της να λειτουργούν σχεδόν διεγερτικά όποτε αργά ή γρήγορα θα το πράξει. Όμως επειδή γενικά η μελισσοκομία και ειδικότερα η μετακίνηση είναι "λαχείο" δεν ειναι σίγουρο ότι αυτό θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα! 

Κόστος-όφελος
Πρακτικά δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε τις μετακινήσεις που χρειάζεται η νομαδική μελισσοκομία και αφορούν τόσο τις μεταφορές των κυψελών μας, όσο και τις μετακινήσεις για επιθεωρήσεις και τρύγους. Μετακινήσεις που θα κανουμε με το ΙΧ  και μέσα δημοσίας χρήσης.
xartis-melissokomikos

Ούτε μπορούμε να κοστολογήσουμε τις εργατοώρες της όλης αυτής διαδικασίας ή τις πιθανές απώλειες των μελισσοσμηνών από τυχόν φυτοφάρμακα και  εντομοκτόνα αλλά και από τυχόν κλοπές.
 
Δεν ξέρουμε τον καιρό που θα κάνει και ο παράγοντας αυτός ασκεί άμεση επιρροή στο αν και πόσο μέλι θα έρθει από την νομή!
 
Δεν ξέρουμε τι ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα έχει το μέλι και σε τι τιμή θα το δώσουμε.
 
Ακόμη θα πρέπει στα κόστη μας να συνυπολογιστεί η φθορά του μελισσοκομικού μας εξοπλισμού, από τις συχνές και συνεχείς μετακινήσεις.

Τέλος και μόνο εκ του αποτελέσματος,  θα μαθουμε τελικά αν πράξαμε σωστά που ρίξαμε τα μελισια μας και τα εξουθενώσαμε σε μια νομή ή αν έπρεπε να τα κρατήσουμε γερά κι ετοιμοπόλεμα για την επόμενη.
 
Πολλές μετακινήσεις και προσδοκίες, πολλές χρονιές  -ακομη και έμπειρων επαγγελματιών μελισσοκόμων- ματαιώθηκαν και πολλά  υποσχόμενα μελισσοκομικά "λαχεία" κατέληξαν στον μεγάλο κουβά της μελισσοκομίας.

Γι αυτό και η μετακίνηση είναι πάντα ένα δίλημμα που βασανίζει και τους παλιούς μελισσοκόμους.
Περιοδικές μετακινήσεις
Το σίγουρο κέρδος είναι η πολύτιμη εμπειρία που αποκτά ο μελισσοκόμος χρόνο με τον χρόνο διδασκόμενος από τα λάθη του! Από εκεί και πέρα το μέγεθος του κοπαδιού του, η φιλοδοξία ή η ανάγκη του για μεγαλες παραγωγές, η διάθεση του να δώσει την μάχη της χρόνιας, η διάθεση ανάληψης ρίσκου, τον οδηγουν σταδιακά να επιλέξει εμπειρικά κάποιες μόνιμες, ετήσιες περιοδικές μετακινήσεις.
 
Αυτές είναι μετακινήσεις που κάνει κάθε χρόνο, στις ίδιες περίπου χρονικές περιόδους, στα ίδια μέρη στα οποία πήρε μέλια τις προηγούμενες χρονιές. 
 
Ο κάθε μελισσοκομος έχει την βάση του κι έχει επιλέξει στην αρχή της χρονιάς τις νομές με τις οποίες θα ασχοληθεί κι αυτές που θα αφήσει. Έτσι θα σχεδιάσει το πλάνο του. Με αυτόν τον τρόπο ασκείται το σύνολο νομαδική μελισσοκομίας.
 
Ανάλογα με όλα όσα αναφερθηκαν αυτές οι μετακινησεις του κάθε μελισσοκόμου ποικίλουν. Για άλλους είναι  λίγα χιλιόμετρα, γι' άλλους είναι στα όρια του νομού, γι΄ άλλους στα όρια της διοικητικής περιφέρειας και γι άλλους στα όρια της επικράτειας.

Όμως τα όρια στην μελισσοκομία δεν ειναι στην επικράτεια άλλα στο μυαλό του καθενός! 

Φωτο απο melissokomikosxartis.gr

Κείμενο: papaioannou

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *