Με ανάρτησή του ο καθηγητής στο εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου ξεκαθαρίζει ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι σε θέση να διακρίνουν το ελληνικό από το τούρκικο πευκόμελο με βάση τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του.
Προφανώς, αυτή η δυνατότητα μπορεί να αξιοποιηθεί ευρύτερα για τον εντοπισμό μελιών προερχομένων από άλλες χώρες που πουλιούνται ως ελληνικά παραπλανώντας τον καταναλωτή!
Ειδικότερα οι καθηγητής...
Γυρεόκοκκοι υπάρχουν και στο πευκόμελο μαι μάλιστα βοηθούν στην διαφοροποίηση του ελληνικού από το Τούρκικο πευκόμελο.
Στα ελληνικά πευκόμελα βρίσκεται μεγάλος αριθμός ειδών γυρεοκόκκων που συνήθως ξεπερνά τα 20 είδη. Οι γυρεόκοκκοι οφείλονται στην αποθηκευμένη γύρη που βρίσκεται στα στεφάνια του γόνου.
Στα πευκοδάση, ο γόνος εκκολάπτεται και οι μέλισσες βάζουν στη θέση του μέλι, ακόμα και πάνω από τη γύρη (φωτογραφία). Όταν τα πλαίσια αυτά φυγοκεντρούνται στο τρύγο, η αποθηκευμένη γύρη πέφτει και εμπλουτίζει στο μέλι.
Επιπρόσθετη γύρη στα πευκόμελα μπορεί να βρεθεί από τα αποθηκευμένα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά μέλια τα οποία αφήνονται και τρυγιούνται μαζί με το πευκόμελο το φθινόπωρο.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ.
Στο εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, αναλύθηκαν συγκριτικά δείγματα ελληνικού πευκόμελου και τούρκικου και εντοπίστηκαν διαφορές τόσο στις πτητικές ουσίες, όσο και στα είδη γυρεοκόκκων που περιέχουν.
Στα τούρκικα πευκόμελα συναντώνται γυρεόκοκκοι από τα φυτά Hedysarum, Scrophulariacea και Umbeliferae ενώ στα ελληνικά γυρεόκοκκοι καστανιάς, ερείκης, αρωματικών φυτών (θυμαριού, μέντας, σάλβιας, ρίγανης), πολυκόμπου και παλιουριού.
Οι Έλληνες επιστήμονες είναι σε θέση να διακρίνουν το ελληνικό από το τούρκικο πευκόμελο με βάση τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά
Μάλιστα η ανάρτηση του καθηγητή καταλήγει σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε, από ομάδα επιστημόνων και τον ίδιο, το 2024 στο παρακάτω link: https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S0308814606003001
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου