Σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης υπάρχουν αυτοφυή δάση καστανιάς (Castanea sativa). Στη χώρα μας καλλιεργείται σε όλα τα διαμερίσματα και τα νησιά μέχρι και την Κρήτη, καθώς αντέχει στις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες όσο και στο ψύχος. Τα δέντρα της καστανιάς ζουν πολλά χρόνια κι ευδοκιμούν σε υψόμετρο από τα 250 έως 800 μέτρα σε όξινο και αργιλώδες έδαφος.
Το κάστανο είναι καρπός υψηλής διατροφικής αξίας. Τα θρεπτικά συστατικά του είναι πολλά: άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C. Τρώγονται βραστά, ψητά ή ωμά. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 45% υδατάνθρακες, 5% φυτικά έλαια και 50% νερό.
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον
Από μελισσοκομικής πλευράς, η καστανιά αποτελεί ένα από τα χρησιμότερα δένδρα για την μελισσοκομία και πηγή καλού μελιού και άφθονης, άριστης ποιότητας, γύρης που φτιάχνει τα μελίσσια μας. Η ανθοφορία στις αρχές Ιουνίου, που διαρκεί 2 εβδομάδες σε κάθε δέντρο. Το διάστημα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και από τα χαμηλά προς τα ψηλότερα υψόμετρα.
Αν η ανθοφορία ευνοηθεί από ήπιες καιρικές συνθήκες και βροχές πριν την άνθηση, τότε τα παραγωγικά μελίσσια θα πλημμυρίσουν από το άφθονο νέκταρ. Σε αυτό βοηθούν και τυχόν παράλληλες νομές όπως του παλιουριού και της φλαμουριάς που ενδεχομένως συνυπάρχουν στα υψόμετρα που ευδοκιμεί η καστανιά.
Πολύ συχνά όμως αυτήν την εποχή στα ορεινά και ημιορεινά κυριαρχεί η καιρική αστάθεια και οι βροχές πάνω στην ανθοφορία κανουν ζημιά στα άνθη τα οποία μαυρίζουν και πέφτουν.
Όμως και τα μικρότερα μελίσσια που θα τραφούν με γυρη καστανιάς θα εντείνουν την γέννα τους ώστε να γίνουν κι αυτά παραγωγικά ενόψει το επερχόμενων νομών της βελανδιάς και του πεύκου.
Αν πάει καλά η ανθοφορια της καστανιάς πυροδοτεί και παρατείνει μέσα στον Ιούνιο το ένστικτο της σμηνουργίας και οι βασίλισσες που γεννιούνται την διάρκεια της ανθοφορίας της καστανιάς, γίνονται πολύ καλές και παραγωγικές.
Το μέλι της καστανιάς έχει ιδιαίτερη γεύση με ελαφριά πικρή επίγευση κι άρωμα κάστανου, που του δίνουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Το μέλι είναι σκούρο, συχνά κοκκινωπό, με χαρακτηριστικό άρωμα, περιέχει πολλούς γυρεόκοκκους, έχει πικρή γεύση και κρυσταλλώνει αργά, σε λεπτούς κόκκους. Το μέλι της ειναι περιζήτητο ενώ το βιολογικό μέλι καστανιάς πωλείται στα ηλεκτρονικά καταστήματα έως 80 ευρώ το κιλό.
Εκτός από το άφθονο νέκταρ και την εξαιρετικής ποιότητας γύρη, η καστανιά δίνει και μελιτώδεις εκκρίσεις από την αφίδα Myzocallis castanicola. Οι εκκρίσεις αρχίζουν τον Μάιο και συνεχίζονται μέχρι τον Ιούλιο.
Πληροφορίες από wikipedia, melissomania. Φώτο papaioannou
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου