Λειτουργικά τρόφιμα (functional food) είναι εκείνα τα οποία παράλληλα με τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους, προάγουν την υγεία και αποτρέπουν ασθένειες λόγω των βιολογικών ενεργών ενώσεών τους.
Το μέλι ανήκει στα φυσικά λειτουργικά τρόφιμα, γιατί περιέχει απλά σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα και άλλα συστατικά με υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην προστασία του οργανισμού.
Το μέλι ανήκει στα φυσικά λειτουργικά τρόφιμα, γιατί περιέχει απλά σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα και άλλα συστατικά με υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην προστασία του οργανισμού.
- Έχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου, χαμηλού pH και άλλων ενώσεων,
- έχει βιοδραστικές ενώσεις οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές και είναι ευεργετικές στη διαχείριση καταστάσεων όπως γαστρεντερικές διαταραχές και χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες,
- περιέχει ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δρουν ως πρεβιοτικά για την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο,
- χρησιμοποιείται ευρέως για να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο και
- συμβάλλει στο γλυκαιμικό έλεγχο του αίματος για τη καλύτερη διαχείριση του διαβήτη όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου