Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ο τρύγος

Τρύγος καλείται η αφαίρεση του ώριµου µελιού από τις σφραγισµένες κηρήθρες. 

Αφού απολεπιστούν, οι κηρήθρες τοποθετούνται στον µελιτοεξαγωγέα και, καθώς αυτός κινείται, το µέλι αφαιρείται µε τη φυγόκεντρο δύναµη. 

Για να τρυγηθεί µια κηρήθρα θα πρέπει τουλάχιστον τα ¾ αυτής να περιέχουν σφραγισµένο µέλι. Όταν οι µέλισσες σφραγίσουν ένα κελί µε µέλι σηµαίνει ότι αυτό είναι πλέον ώριµο.

 Κηρήθρες µε γόνο δεν πρέπει να τρυγώνται, αλλά ούτε και αυτές που περιέχουν πολλή γύρη. 

Η χρήση του βασιλικού διαφράγµατος διαχωρίζει το χώρο συλλογής του µελιού, στον οποίο η βασίλισσα δεν µπορεί να ωοτοκήσει, και έτσι είναι απαλλαγµένος από γόνο. 

Η εποχή του τρύγου είναι λίγο πριν το τέλος της µελιτοφορίας, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους του ενός τρύγου, όπως είναι στο πεύκο και το έλατο. 

Ο µελισσοκόµος θα πρέπει πάντα να έχει υπόψη του τις ανάγκες των µελισσών και να αφήνει 10-15 Κg µέλι σε κάθε κυψέλη.

Το πρώτο στάδιο στη διαδικασία του τρύγου είναι η αφαίρεση των πλαισίων µε το µέλι από τις κυψέλες. Αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα, ώστε να µην έχουµε εκδήλωση λεηλασίας. 

 Γι’ αυτό, συχνά ο τρύγος γίνεται λίγο πριν το τέλος της µελιτοφορίας, όταν ακόµα οι µέλισσες είναι απασχοληµένες µε τη συλλογή τροφής. 

Ο µελισσοκόµος παίρνει την κηρήθρα  µε το µέλι, τινάζει τις περισσότερες µέλισσες και αποµακρύνει όσες έµειναν µε τη µελισσοκοµική βούρτσα. Η κηρήθρα τοποθετείται σε µια κενή κυψέλη και η διαδικασία επαναλαµβάνεται. 

Όταν η κυψέλη γεµίσει, µεταφέρεται στο χώρο που θα γίνει η εξαγωγή του µελιού. Αυτός ο χώρος πρέπει υποχρεωτικά να είναι µελισσοστεγανός, για να αποφευχθεί η λεηλασία. 

Με το µαχαίρι απολεπισµού, και στον πάγκο απολεπισµού, αφαιρούµε το κερί που καλύπτει το µέλι και τοποθετούµε την κηρήθρα στον µελιτοεξαγωγέα.

 Η φυγοκέντριση αφαιρεί το µέλι από τις κηρήθρες και έπειτα το βάζουµε σε µεγάλα βαρέλια, αφού πρώτα περάσει από φίλτρο που κατακρατεί κοµµάτια κεριού και διάφορες ξένες ύλες. Το µέλι µένει στα βαρέλια για κάποιο χρονικό διάστηµα, ώστε φυσαλίδες αέρα και ξένες ύλες να βγουν στην επιφάνεια και να αποµακρυνθούν. 

Κατόπιν, συσκευάζεται σε µεγάλα δοχεία ή βάζα. Οι κενές κηρήθρες δίνονται πάλι στα µελίσσια για να τις ξαναγεµίσουν όταν ακολουθεί δεύτερος τρύγος. Σε αντίθετη περίπτωση, αφήνονται στις µέλισσες για να τις ‘γλύψουν’ και έπειτα αποθηκεύονται για µελλοντική χρήση. 

http://www.gaiapedia.gr/

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *