Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μητριαρχικές αποικίες


Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται  υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών παγκοσμίως. Τα περισσότερα είναι μοναχικά,Υπάρχουν μόνο οκτώ αναγνωρισμένα είδη που αποτελούν μητριαρχικές κοινωνίες, ζουν σε αποικίες και αποθηκεύουν μέλι

Μια ματιά στο πιο κοινό σε εμάς είδος, το οποίο βλέπουμε να βουίζει και να πετά από λουλούδι σε λουλούδι στην ελληνική γη,  ειναι  η δυτική μέλισσα, ή apis melifera μια λατινική ονομασία που ειναι κατανοητή σε όλους μας και μεταφράζεται ως μέλισσα που φέρνει μέλι ή «μελιφόρος».

Η δυτική μέλισσα ένα από τα πρώτα εξημερωμένα έντομα. Με τη βοήθεια των ανθρώπων οι δυτικές μέλισσες κατέλαβαν πλέον κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.

Μέχρι σήμερα αυτό το είδος διατηρείται από τους μελισσοκόμους τόσο για την παραγωγή μελιού όσο και για τις δυνατότητές επικονίασης καλλιεργειών. 

Η αποικία

Οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες ομάδες που είναι γνωστές ως αποικίες. Στα μέσα του καλοκαιριού όταν η μελισσοκομική και η καλλιεργητική περίοδος είναι στο αποκορύφωμά της, οι αποικίες μπορούν να  έχουν έως και 80.000 μέλισσες. 

Στις μέλισσες βασιλεύει η μοναρχία όπως και σε άλλα έντομα που ζουν σε αποικίες (σφήκες, μυρμήγκια και τερμίτες)! Σε αυτόν τον κόσμο της μητριαρχίας όλοι κυβερνώνται από μια βασίλισσα και δεν υπάρχουν βασιλιάδες.

Βασίλισσα

Η βασίλισσα έχει κεντρικό ρόλο στην αποικία, Είναι η μεγαλύτερη μέλισσα στην κυψέλη. Σε αντίθεση με τις εργάτριες έχει ένα πλήρως αναπαραγωγικό όργανο και μια μακριά κοιλιά που εκτείνεται πέρα ​​από τα φτερά της!

Η βασίλισσα θα επιλεγεί από τις εργάτριες μέλισσες από προνύμφη  και θα τραφεί ειδικά ώστε να γίνει σεξουαλικά ώριμη. 

Κάθε κυψέλη θα έχει μόνο μια ενήλικη γονιμοποιημένη βασίλισσα την οποία όλες οι μέλισσες θα ακολουθούν θα υπηρετούν  θα φροντίζουν και θα  προστατεύουν. 

Η βασίλισσα θα βασιλέψει και θα ζήσει τρία έως πέντε χρόνια στη φύση, αλλά σε ορισμένες  μελισσοκομικές ιστορίες, έχουν αναφερθεί  ότι ζουν έως και οκτώ χρόνια. 

Η βασίλισσα είναι η μήτρα (μητέρα) των περισσότερων, αν όχι όλων των μελισσών σε μια κυψέλη.

Το ζευγάρωμα της λαμβάνει χώρα κατά την νεαρή της ηλικία σε μια γαμήλια πτήση. Σε αυτό το ταξιδι όταν θα ζευγαρώσει με πέντε έως 20 κηφήνες. Στην συνέχεια θα αποθηκεύσει το σπέρμα τους και θα γεννά καθ ολη την διάρκεια της ζωή της  

Εργάτριες

Οι εργάτριες είναι θηλυκές μέλισσες μη αναπαραγωγικές και όπως υποδηλώνει το όνομά τους κάνουν όλη τη δουλειά στην κυψέλη

Είναι οι συλλέκτες γύρης και νέκταρος ενώ η υπόλοιπη λίστα των εργασιών τους περιλαμβάνει την κατασκευή του κεριού για την κυψέλη, την καθαριότητα, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης του γόνου, της βασίλισσας και των των κηφήνων.

Αυτές οι πολυάσχολες μέλισσες δεν ζουν πολύ. Η διάρκεια ζωής τους διαρκεί κατά μέσο όρο από 30 έως 60 ημέρες. 

Κηφήνες

Οι αρσενικές μέλισσες, που ονομάζονται κηφήνες, δεν έχουν κεντρί, δεν μαζεύουν νέκταρ ή γύρη και δεν μπορούν καν να τραφούν χωρίς τη βοήθεια εργατριών μελισσών. 

Ενώ οι κηφήνες είναι μικρότεροι σε μήκος από τη βασίλισσα, η μάζα του σώματος και τα μάτια τους είναι μεγαλύτερα. 

Ο μέσος χρόνος πτήσης ενός κηφήνα είναι 20 λεπτά στα οποία πρέπει να βρεθεί με τη βασίλισσα για λόγους ζευγαρώματος. Η ταχύτητα πτήσης μπορεί να φτάσει έως και 32 km/ώρα. 

Το ζευγάρωμα γίνεται όταν ο ενδοφάλλος του κηφήνα εισάγεται στη βασίλισσα! Έχει σχεδιαστεί για να διαχέει μεγάλη ποσότητα σπερματικού υγρού και σπερματοζωαρίων με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα σε πτήση. 

Μετά από αυτή τη φανταστική στιγμή -που διαρκεί λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα-, οι κηφήνες δεν πετούν πια! Πεθαίνουν αμέσως μετά το ζευγάρωμα. 

Το κάθε μελίσσι παράγει και διατηρεί κηφήνες ως μέσο διασποράς του DNA του. Το κάνει όταν αισθάνεται ακμαίο και δυνατό ενώ όταν υπάρχει κάποια δυσκολία ή στέρηση σταματά να τους τρέφει οδηγώντας τους στο θάνατο.

Μέλισσα: Μικρά γεγονότα και αριθμοί για τις μέλισσες. 

  • Το κύριο καθήκον της βασίλισσας είναι να γεννά 1.500 αυγά την ημέρα. 
  • Τα φτερά μιας μέλισσας χτυπούν 11.400 φορές το λεπτό και μια μόνο μέλισσα θα παράγει μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι στη διάρκεια της ζωής της. 
  • Σε πολλούς πολιτισμούς στη μυθολογία, η μέλισσα πιστεύεται ότι είναι ένα ιερό έντομο που γεφυρώνει το φυσικό και τον κάτω κόσμο. 
  • Θεωρούνται ως σύμβολο κοινωνικότητας, επιμέλειας, αγνότητας, καθαριότητας και δημιουργικότητας.

 Κάθε άνοιξη οι μελισσες  σμηνουργουν με στόχο να δημιουργήσουν νέες αποικίες.

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *