Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Κηρόπανο vs Φοαμ

kypseli-foam
Κηρόπανο 

Στα πρώτα μου βήματα ως μελισσοκόμος έμαθα ότι το σφιχτό μελίσσι είναι το υγιές και δυνατό μελίσσι και μεταξύ των τρόπων που διδάχτηκα για να κρατώ τα μελίσσια μου σφιχτά ήταν το κηρόπανο.

 Πρακτικά το σφιχτό μελίσσι είναι μια συμπεριφορά που έχει η ίδια η μέλισσα και μπορούμε να την παρατηρήσουμε όταν κάνει κρύο, όποτε βλέπουμε το μελίσσι να σφίγγει και να σχηματίζει μελισσόσφαιρα. 

Με το σφίξιμο το μελίσσι καταφέρνει να μειώσει την απώλεια θερμότητας την όποια παράγει το ίδιο καταναλώνοντας πολύτιμους πόρους. Με την συμπεριφορά αυτή το μελίσσι εξοικονομεί.  

Ο καλός μελισσοκόμος οφείλει να βοήθα το μελίσσι του και το κηρόπανο έχει αυτή την λογική καθώς  -θεωρητικά- υποβοηθά το μελίσσι να μειώσει την απώλεια θερμότητας.

 Το κηρόπανο είναι ένα απλό βαμβακερό πανί που ο μελισσοκόμος τοποθετεί πάνω στα πλαίσια! Οι μέλισσες το γεμίζουν πρόπολη η όποια συγκολλά τις βαμβακερές ίνες. Σταδιακά το κηρόπανο σκληραίνει κι γίνεται δύσκαμπτο.

khropano

Σαν πατέντα το κηρόπανο είναι σχετικά νέα και ήρθε για να καλύψει την συγκεκριμένη ανάγκη της μέλισσας και του μελισσοκόμου για σφιχτό μελίσσι. 

Λίγη Ιστορία

 Πριν την εμφάνιση του γνωστού καπακιού με τις τέσσερις τρύπες, του λεγόμενου καπακιού Αυστραλίας στην χώρα μας χρησιμοποιούσαν ευρύτατα ένα καπάκι που λέγονταν τύπου "νομαδικής".

nomadiki
 Αυτό ήταν ένα εξωτερικό καπάκι κατασκευασμένο από ξύλο και είχε επένδυση λαμαρίνας. Οι διαστάσεις του ήταν 47 cm πλάτος Χ 58 cm μήκος Χ 7,5 cm ύψος με 1,5 cm πάχος ξύλου και προεξείχε της κυψέλης.

kapaki-melissokomia

 Κάτω από εξωτερικό ήταν το εσωτερικό καπάκι που ήταν ακριβώς στις διαστάσεις του σώματος της κυψέλης. Το εσωτερικό ήταν είτε χειμωνιάτικο, είτε καπάκι μεταφοράς. Το δευτερο ήταν φτιαγμένο με σίτα και το χρησιμοποιούσαν μόνο στις μεταφορές. Δείτε επόμενη φώτο.

sita-metaforas

 Με το χειμωνιάτικο καπάκι το μελίσσι ήταν σφιχτό και μονωμένο και οι μελισσοκόμοι τα κρατούσαν όλο τον χρόνο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα βρίσκουμε στο blog του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πέλλας

 Πλεονεκτήματα της χρήσης καπακιού παλαιού τύπου ΄΄Νομαδική΄΄:

  • Άριστη διαχείμανση τον χειμώνα (πλήρη μόνωση, έλλειψη υγρασίας).
  • Άριστη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού(καύσωνα).
  • Τα μελισια με το εσωτερικό καπάκι προσομοιάζουν την φυσική τους φωλιά και  ειναι πιο σφιχτά  χωρίς κίνδυνο από υγρασία και κρυο.

Η αντικατάσταση του καπακιού νομαδικής και η χρήση του καπακιού Αυστραλίας πολύ γρήγορα εμφάνισε μια σειρά μειονεκτήματα

Μειονεκτήματα της χρήσης σε καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'':

  • Τα μελίσσια  δεν ειναι σφιγμένα και δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά  θερμοκρασία και υγρασία έτσι έχουμε:
  • Χείριστη διαχείμανση τον χειμώνα (απουσία μόνωσης, μεγάλη κατανάλωση τροφών αδυναμία ελέγχου της υγρασίας).
  • Χείριστη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού με καύσωνα. Πολλές φορές  λόγω ζέστη κόβει ο γόνος και λιώνουν τα κεριά.
  • Χείριστη μεταφορά ειδικά αν είναι πολύωρη λόγω μη επαρκούς αερισμού από τις μικρες τρύπες αερισμού με άμεσο κίνδυνο θερμοπληξίας.

Για να μειωθεί η αρνητική επίπτωση του καπακιού Αυστραλίας άρχισε να χρησιμοποιείται το κηρόπανο, το οποίο θα λειτουργούσε ως ταβάνι και θα έσφιγγε κάπως το μελίσσι. Παρόλα αυτά πολλά από τα μειονεκτήματα  που αφορούσαν υγρασία και θερμοκρασία έμειναν.

Φόαμ

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν το Φοαμ.  Θα αποτελέσει  ιδιοκατασκευή ευρεσιτεχνία από παλαιούς μελισσοκόμους και  αναφέρομαι στον Μόσχο Ντιόνια και πολύ γρήγορα έγινε γνωστό! Σήμερα πλέον είναι εμπορικό προϊόν.

Αποτελείται από ένα κομμάτι φόαμ μέσα σε δυο φύλλα από νάιλον ενσίρωσης. Το νάιλον λειτουργεί ως φάκελος μέσα στον οποίο κλείνουμε το φόαμ με συρραπτικό.  Τοποθετείται μεταξύ καπακιού Αυστραλίας και πλαισίων. Πολλοί βάζουν ένα επιπλέον φύλλο αλουμινόχαρτο για να λειτουργεί ανακλαστικά. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται.

 Το Φοαμ λειτουργεί όπως μια ψευδοροφή σε ένα σπίτι. Δημιουργεί ένα θάλαμο αέρα ανάμεσα στα πλαίσια και  στο καπάκι που ειναι εκτεθειμένο στις εξωτερικές συνθήκες. Αυτός ο χώρος λειτουργεί μονωτικά  τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Ο μελισσοκομος έχει την δυνατότητα να ανοιγοκλείνει όσο θέλει το φόαμ ανάλογα την εποχη. 
 
Με το Φόαμ  δίνεται στα μελίσσια η δυνατότητα να ελέγχουν ευκολότερα τόσο την υγρασία θερμοκρασία τον χειμώνα όσο και την ζέστη το καλοκαίρι. Ένα μελίσσι που ελέγχει το περιβάλλον της κυψέλης του ειναι αυτό που λέμε "σφιχτό μελίσσι."

Το φοαμ δεν συσσωρεύει υγρασία. Γενικότερα το πρόβλημα με την υγρασία εντός της κυψέλης δεν οφείλεται στην αναπνοή των μελισσών. Από την αναπνοή δεν παράγεται υγρασία ή ειναι απειροελάχιστη.

Τυχόν πρόβλημα με υγρασία στο μελισσοκομείο οφείλεται σε κακή επιλογή περιοχής.

Χρησιμοποιώντας το Φοαμ εδώ και μια 5ετια μόνωσα καλύτερα τα μελισια μου και σταμάτησα  να χάνω μελισια το χειμώνα από το κρύο και την υγρασία. Επιπλέον μείωσα την δαπάνη για τροφές καθώς τα μελίσσια εξοικονομούν. Πλέον το χρησιμοποιώ όλο τον χρόνο για να διατηρώ σφιχτά τα μελισια μου. Απλώς το καλοκαίρι το διπλώνω λίγο επιτρέποντας να περνά περισσότερος αέρας.

Μοναδικό μειονέκτημα  που εχω εντοπίσει είναι κατά την μεταφορά το καλοκαίρι όποτε το φοαμ πρέπει να αφαιρείται καθως μονώνει τόσο καλά το μελίσσι που μπορει να το οδηγήσει σε υπερθέρμανση.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *