Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Κλειστοί ή ανοικτοί πάτοι τον χειμώνα

μελισια-χιονι

Το ερώτημα κλειστοί ή ανοικτοί πάτοι τον χειμώνα  δεν απαντιέται απλώς εμπειρικά. Χρειάζεται βασική γνώση ώστε ο μελισκομος σε κάθε περιοχή να κάνει την δική του επιλογή. 

 Βασική ανάγκη για την μέλισσα ειναι η  εξοικονόμηση πόρων. 

Οι συμπεριφορές εξοικονόμησης ειναι ζωτικής σημασίας όλο τον χρόνο κι ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Συμπεριφορές εξοικονόμησης. 

Η κάθε συλλέκτρια αποτελεί εργαλείο της κυψέλης στο συνεχή αγώνα για εξοικονόμηση. Κάθε έκφανση της ζωής της μέλισσας περιστρέφεται γύρω από αυτή την ανάγκη. 

Συνολικά τα μεγαλύτερα μελίσσια θα δώσουν πόρους για να παράξουν συλλέκτριες στο τέλος του χειμώνα μόνο αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αποθήκευση περισσότερων πόρων από όσους καταναλώθηκαν. 

Στα μικρά μελισια η γέννα είναι θέμα επιβίωσης και  γι αυτό ξεκινά νωρίτερα ακομη και με λιγοστούς πόρους.

Μέσα στην κυψέλη η τακτοποίηση κι η αποθήκευσή των αποθεμάτων, η διατροφή και η κατανάλωση ενέργειας, διέπονται από τις συμπεριφορές εξοικονόμησης.

Κατά την συλλογή η μέλισσα θα προτιμήσει να περπατάει - αντί να πετάει- από λουλούδι σε λουλούδι ή πάνω στο κορμό στα μελιτώματα. Μάλιστα την βλέπουμε να βουίζει έντονα αν ειναι αναγκασμένη να πετά από άνθος σε άνθος για λιγοστό νεκταρ.

Καθώς η χρονιά προχωρά ίδια η μέλισσα θα βγει να συλλέξει μόνο αν το προϊόν της συλλογής αξίζει την ενέργεια που θα σπαταλήσει για την συλλογή του. 

Γι αυτό βλέπουμε πολλές φορές τις μελισσες να κάθονται άπρακτες στην σανίδα πτήσης και να μην βγαίνουν για συλλογή ενώ έξω παρατηρούμε άνθη.

Στο τέλος της άνοιξης η ανάγκη για εξοικονόμηση θα οδηγήσει το σμήνος να δολοφονήσει χωρίς έλεος του κηφήνες αδελφούς του,  και στο τέλος καλοκαιριού η ανάγκη για εξοικονόμηση θα οδηγήσει το σμήνος να μειώσει το πληθυσμό του, τόσο όσο να επαρκούν οι προμήθειες για τον χειμώνα

Το κόστος όφελος εμπεριέχεται και καθορίζει σε κάθε ενέργεια του μελισσιού. Αυτός ο οδηγός συμπεριφοράς οδηγεί τα μελίσσια μέσα στα εκατομμύρια χρόνια κοινωνικής ζωής. 

Πιθανότατα αυτή η ανάγκη της εξοικονόμησης πόρων να οδήγησε στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας της μέλισσας καθως και του καταμερισμού εργασίας που παρατηρούμε.

Οι κυψέλες δεν ταμειακές μηχανές που βγάζουν 50ευρα.

Η μελισσοκομία δεν ειναι βιομηχανία με Φορντικού τύπου τεχνολογία και γραμμή παραγωγής, ώστε να δοθεί έμφαση στην ένταση εργασίας.

Η μελισσοκομία ορίζεται ως η φροντίδα της μέλισσας. Ο μελισσοκόμος  αφού κατανοήσει όλη την λειτουργία του μελισσιού παύει να θεωρεί τα μελισια του παραγωγικά ζώα κι αρχίζει να τα βοηθά απλά να εξοικονομήσουν πόρους ώστε -μόλις αυτοί γίνουν ορατοί στην κυψέλη- να τους συλλέξει για λογαριασμό του.

Αυτή η φιλοσοφία υποβοήθησης του μελισσιού ευνοεί τόσο τον ίδιο όσο και τα μελίσσια του να είναι είναι ή να παραμείνουν υγιή και καλοταϊσμένα.

 Η φιλοσοφία υποβοήθησης του μελισσιού μας οδηγεί να βάζουμε φοαμ,  κηρόπανα, ζαχαροζυμαρο, μας οδηγεί να βάζουμε χειμερινές πόρτες κλπ.

Αυτή η φιλοσοφία υποβοήθησης του μελισσιού δείχνει ολοκάθαρα τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος όλο τον χρόνο και τι πρέπει να κάνει με τους πάτους τον χειμώνα.  

Ακόμη κι αν το μελίσσι δεν ενοχλείται από κάποια ενέργεια μας θα πρέπει να αναρωτιόμαστε πάντα, αν οι κλειστοί ή οι ανοικτοί πάτοι τον χειμώνα, το βοηθούν εξοικονομεί, διότι μόνο αν εξοικονομεί θα περισσέψει κάτι και για εμάς.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *