Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

10 τοξικά φυτά για τις μέλισσες

Οι δηλητηριάσεις από τοξικά φυτά και φυτοφάρμακα  αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο μια πολύ συχνή αιτία θανάτου μελισσοσμηνών. Στην ελληνική ύπαιθρο  υπάρχουν αρκετά γνωστά είδη φυτών που  δίνουν νεκταρ ή γύρη που περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τις μέλισσες.

Οι ουσίες αυτές έχουν στόχο να προστατεύουν τα φυτά από τους εχθρούς τους. Όμως κάτω από κάποιες προϋποθέσεις οι τοξίνες αυτές βγαίνουν στα άνθη και στην γύρη και  γίνονται βλαπτικές για τις μελισσες!  

Τότε η εικόνα του μελισσιών μπορεί να είναι η κλασική εικόνα μαζικής δηλητηρίασης ή να παρατηρήσουμε και σταδιακό αδυνάτισμα του μελισσιού με αποτέλεσμα να γίνει ευάλωτο σε αρρώστιες.

Ροδόδεντρο (Rhododendron spp)

Τα ροδόδεντρα και οι αζαλέες έχουν γύρη που προκαλεί τροφοδηλητηριάσεις στις μελισσες κυρίως στις γυρεοσυλέκτριες. Στο μέλι συγκεντρώνεται ανδρομεδοτοξίνη η οποία ενδέχεται να φτάσει σε τοξικές συγκεντρώσεις.

Καμέλια (Camelia spp.)

Τα συγκεκριμένε καλλωπιστικά φυτά έχουν τοξικό νεκταρ που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε μελίσσια που δραστηριοποιούνται κοντά σε φυτώρια με τα συγκεκριμένα φυτά. Η τοξική ουσία που περιέρχεται στην καμέλια λέγεται ραφινόζη.

Πικροδάφνη (Nerium oleander)

Είναι πολύ διαδεδομένο φυτό αλλά οι μέλισσες την επισκέπτονται σπάνια. Το νεκταρ του φυτού ειναι τοξικό γιατι περιέχει ολεανδρίνη 

Ιπποκαστανέα

Ιπποκαστανέα (Aesculus hippocastanum), Καστανιά (Castanea spp.), Φλαμουριά (tilia spp.) ευκάλυπτος (Eucalyptus spp.)

Ιπποκαστανέα (Άγρια καστανιά) είναι καλλωπιστικό φυτό που προκαλεί τοξικότητα στις μελισσες μόνο όταν συλλέγουν εντατικά νεκταρ και γύρη από αυτό. Η τοξική ουσία πίσω από αυτό ειναι η βερεσκιρτίνη. Κάποιες φορές και η καστανιά που βρίσκεται στα δάση μας μπορεί να γίνει τοξική για τις μέλισσες για άγνωστους λόγους.

Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και στην φλαμουριά η οποία όπως και η καστανιά ειναι πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό. Κάποιες φορές μπορεί να δώσει νεκταρ και μελίτωμα τοξικό. Αυτο συμβαίνει όταν τα ζάχαρα γαλακτόζη και μανόζη ξεπεράσουν τα ανεκτά  στις μελισσες όρια.

Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και για τον ευκάλυπτο ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορεί να δώσει τοξικό νεκταρ και γύρη.

Δάφνη μεζέριος (Daphne mezerium)

Η Δάφνη φύεται σε πολλά δάση στην χώρα μας. Τα άνθη και οι καρποί της περιέχουν την τοξική για τις μέλισσες ουσία μεζερίνη.

Βελανιδιά- πουρνάρι (Quercus spp.)

Τα φυτά αυτά περιέχουν δεψικές ουσίες που σε μεγάλες ποσότητες γίνονται τοξικές. Αυτές οι ουσίες μπορεί να βγουν στο μελίτωμα που παράγεται από τις αφιδες και συλλέγουν οι μέλισσες και να γίνει τοξικό για τις μέλισσες προκαλώντας απώλειες.

Ηταμος (Taxus bacata)

Είναι γνωστό ως ήμερο έλατο το οποίο περιέχει την δηλητηριώδη ουσία ταξίνη που μπορεί να προκαλέσει θάνατο στις μέλισσες. Επίσης η λευκή ελάτη (Albes alba) μπορεί να παράγει τοξικό μελίτωμα όταν παρασιτείται από αφίδες.

Ρανούγκουλος (Ranunculus spp.)

Είναι συχνά φυτά της ελληνικής υπαίθρου. Η γύρη από αυτά τα φυτά μπορεί να διατηρεί την τοξικότητά της ακομη και 3 χρόνια στις κηρήθρες των μελισσιών. Η τοξική ουσία που περιέχουν λέγεται πωτοανεμονίνη.

 Ακονιτον (Aconitum spp.)

Τα είδη του συγκεκριμένου φυτού περιέχουν την ουσία ακονιτίνη. Η γύρη του συγκεκριμένου φυτού ειναι πολύ τοξική για τις μέλισσες ο οποίες εμφανίζουν παράλυση και σπασμωδικές κινήσεις.

Άλλα τοξικά φυτά

Υπάρχουν κι άλλα είδη τοξικών φυτών που εμπλέκονται σε δηλητηριάσεις μελισσιών όπως το Βέρατρο (Veratrum spp.)  και ο Αστράγαλος  (astragalus spp.). Στην περίπτωση του Αστραγάλου  η αποθηκευμένη γύρη οδηγεί σε σταδιακή θανάτωση πολλών μελισσών. 

Τοξική γύρη παράγει και το κρεμμύδι (Allium cepa) ενώ ο καπνός (Nicotiana tabacum) δίνει τοξικό νεκταρ και μελιτοεκρκίματα, ενώ οι βλεννώδης ουσία που παράγει το φυτό παγιδεύει τα πόδια και τα φτερά της μέλισσας που το επισκέπτεται με αποτέλεσμα τον θάνατο της.

Ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από τοξικά φυτά μπορούν να παρατηρηθούν νευρολογικά ή κινητικά προβλήματα, μη φυσιολογική συμπεριφορά, αδυναμία εκτροφής γόνου, ακόμη και σταμάτημα της ωοτοκίας της βασίλισσας. 

Πληρ: Ηλίας Παπαδόπουλος,"Εκτροφή και νοσήματα", εκδ:  Συγχρονη  Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2014 

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *