Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μέλι Βανίλια ελάτου

physokermes-hemicryphus

Η βανίλια ελάτου είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας ανεπεξέργαστο μέλι, μοναδικό σε γεύση και άρωμα. Το μέλι βανίλια ελάτου είναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παράγεται όχι από άνθη φυτών ή δένδρων, αλλά από το μελίτωμα, που εναποτίθεται από το έντομο physokermes hemicryphus στον κορμό του ελάτου.

Το έντομο ζει κυρίως στο έλατο Abies cephalonica (ελάτη η κεφαλληνιακή)  και σε μικρότερο βαθμό στο Abies borisii regis Mattf (ευρωπαϊκή ελάτη). Αυτά τα έλατα υπάρχουν στα περισσότερα ελατοδάση της Ελλάδας. Έχει μία γενιά το χρόνο. Το ξεχειμώνιασμα γίνεται στη νύμφη δεύτερου σταδίου. Το θηλυκό διαχειμάζει κάτω από το μπουμπούκι  του ελάτου και το αρσενικό στις βελόνες. Τα ενήλικα εμφανίζονται την άνοιξη.

Το πιο πρόσφατα καταγεγραμμένο είδος είναι το Physokermes hellenicus (Kozár and Gounari) (Hemiptera: Coccidae) επί του A. cephalonica, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως ενδημικό της Ελλάδας. 

Παρόλο που σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα είδη αυτά αποτελούν σοβαρούς εχθρούς των κωνοφόρων προκαλώντας σημαντικές άμεσες και έμμεσες ζημιές, στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως ωφέλιμα είδη καθώς οι μελιτώδεις εκκρίσεις (μελιτώματα) που αποβάλλουν αποτελούν σημαντική τροφή της μέλισσας που οδηγεί στην παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας.

Το έντομο εμφανίζεται στα ελατοδάση της Ελλάδας κάθε χρόνο αλλά το επίπεδο πληθυσμού του παρουσιάζει διακυμάνσεις, λόγω καιρικών συνθηκών και βιολογικών παραγόντων (παράσιτα, αρπακτικά).

Physokermes hemicryphus-Cinara-Mindarus abietinus-Eulecanium sericeum
 Από επάνω αριστερά: Physokermes hemicryphus (κόμπος), Cinara (κοριός), Mindarus abietinus (φούντα) και Eulecanium sericeum (φούσκα). Αυτά τα έντομα παράγουν μέλι ελάτου σε διαφορες περιοχές της χώρας κι ανάλογα  τους πληθυσμούς τον καιρό.

Το μέλι ελάτης αποτελεί μια απ’ τις σημαντικότερες ποικιλίες μελιού της Ελλάδας, μιας και αποτελεί το 5%-10% της συνολικής παραγωγής. Θεωρείται από τις κατηγορίες ελληνικού μελιού με ιδιαίτερα καλή γεύση και χαρακτηριστική εμφάνιση, παράμετροι που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Το μέλι Βανίλια
Το χρώμα και η εμφάνιση του μελιού ελάτης ποικίλουν ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του. Για παράδειγμα, το μέλι ελάτης που παράγεται στην περιοχή της Βυτίνας στην Αρκαδία, έχει ιδιαίτερη, χαρακτηριστική εμφάνιση λόγω των μεταλλικών ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του, είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και φέρει την ονομασία «έλατο βανίλιας». Στην Πίνδο απ’ την άλλη παράγεται το περίφημο κόκκινο μέλι ελάτης.
 
 Η βανίλια ελάτου με ιδιαίτερη εμφάνιση, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, είναι πλούσια σε σίδηρο, καταπραΰνει στομαχικές διαταραχές καθώς και προβλήματα εντέρου. Ακόμα είναι ένα από τα πιο σπάνια μέλια παγκοσμίως, με γεύση πικάντικη που θυμίζει καραμέλα βουτύρου, με αρώματα από άνθη και έλατο.

Ένα κεχριμπαρένιο μέλι με σχεδόν υπόλευκο χρώμα και «χρυσές ανταύγειες» στο εσωτερικό του. Με ήπια γλυκιά και πολυεπίπεδη γεύση, λόγω των χαμηλών φυσικών σακχάρων, ντυμένο με ένα μαλακό άρωμα ελάτου. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να το εντάξετε στη διατροφή σας!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *