Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η μέλισσα λέγεται Αlgina στη γλώσσα των Βλάχων!

beekeeper

Η συνεργατική μελισσοκομία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε -με την ένωση των προσπαθειών μας- να φτιάξουμε μια βιώσιμη μελισσοκομική επιχείρηση η οποία εκτός από οικονομία κλίμακος, θα πετύχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε περισσότερες νομές, σε πιστοποιημένα εργαστήρια, και σε καλό μαρκετινγκ για το μέλι, ωστε να κινηθεί στοχευμμένα σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό και σε μεγαλύτερες αγορές.  Στο παρακάτω άρθρο τα βλέπουμε όλα αυτά.
Στα βλάχικα η λέξη Αλγκίνα σηµαίνει µέλισσα.
Τρεις µελισσοκόµοι, ο Κωστής Αναστασιάδης µε έδρα τη Θεσπρωτία, ο Τάσος Πολυµατίδης από τη Θεσσαλονίκη και ο Αλέξης Κοσµάς από τα Ιωάννινα συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δηµιουργήσουν µία µικρή συνεργατική µελισσοκοµική µονάδα µε την ονοµασία Algina Nomadic Beekeeping. 

Καθώς όµως κανένας από τους τρεις δεν είναι µελισσοκόµους, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «για εµάς η λέξη Αλγκίνα σηµατοδοτεί τη νοµαδική µελισσοκοµία στα βουνά της Ελλάδας».

Σήµερα η συνολική συγκοµιδή τους σε µία καλή χρονιά ανέρχεται στους 10 τόνους. Η συνεργατική επιχείρηση που ξεκίνησε την εµπορική της δραστηριότητα τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, και αφιερώνει αρκετό χρόνο εκτός από την παραγωγή και στην ερευνητική δραστηριότητα σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. «Αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε σε διαδικασία έρευνας για τις ιδιότητες που έχει το µέλι κουµαριάς, σε συνεργασίας µε το τµήµα µελισσοκοµίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης».

Η µελισσοκοµία αποτελεί πλέον το κύριο επάγγελµά τους. Ο Κωστής είναι φυσικός, ο Τάσος άφησε το επάγγελµα του υδραυλικού και ο Αλέξης ασχολούνταν µε την κατασκευή µουσικών οργάνων, ενώ για ένα διάστηµα εργάστηκε και στην εστίαση. «Το θετικό για εµάς είναι ότι βγαίνουν τα προς το ζην αν και µε αρκετές δυσκολίες. Βέβαια τα πράγµατα δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει µελισσοκόµος που να µην µπορεί να διακρίνει το πρόβληµα που υφίσταται. Οι νοµές έχουν γίνει πιο σύντοµες. Αρχίζουν γρήγορα και ολοκληρώνονται γρήγορα, ενώ δεν προσφέρουν τις ποσότητες που θα περιµέναµε».
beekeeper
Παραγωγική σύμπραξη για οικονομίες κλίμακας και αύξηση των πωλήσεων
Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριµένη σύµπραξη για τους τρεις νοµάδες µελισσοκόµους, ήταν η δυνατότητα που τους προσέφερε να αυξήσουν την παραγωγή τους, να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα σηµεία πώλησης και να πετύχουν οικονοµίες κλίµακας. Το κυρίαρχο όµως συστατικό που ένωσε τρεις µελισσοκόµους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ήταν η κοινή φιλοσοφία ως προς τις µεθόδους που εφαρµόζουν για να παράγουν το µέλι τους. «Γνωριστήκαµε όντας και οι τρεις µελισσοκόµοι. Ταίριαξαν τα χνώτα µας», περιγράφει ο Αλέξης Κοσµάς και συνεχίζει «από την πρώτη στιγµή και οι τρεις ξεκινήσαµε να παράγουµε µέλι µε βιολογικό τρόπο, αν και αρχικά δεν διαθέταµε πιστοποίηση. Αυτό που θέλαµε ήταν να ασκήσουµε τη µελισσοκοµία χωρίς χρήση φαρµάκων. Κρατάµε συγκεκριµένες αποστάσεις από συµβατικές καλλιέργειες, ούτως ώστε να µην επηρεαστεί το µέλι από τη χρήση των εισροών».

«Το βασικότερο είναι οι µέθοδοι που εφαρµόζουµε για τις θεραπείες στα µελίσσια µας, όπου χρησιµοποιούµε αποκλειστικά βιολογικά σκευάσµατα, οργανικά οξέα, τα οποία δεν έχουν καµία υπολειµµατικότητα στο µέλι ή στα υπόλοιπα προϊόντα µας», συµπληρώνει ο ίδιος.

algina_honey
 Σηµείο συνάντησης αποτελούν τόποι που προσφέρουν κοινές νοµές, έτσι ώστε το µέλι που παράγουν να παρουσιάζει οµοιογένεια. Κινούνται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, για ανθόµελο, µέλι από βελανιδιά, πευκόµελο σε δάση της Χαλκιδικής καθώς και σε µικρά πευκοδάση που συναντώνται στην Ηγουµενίτσα ή στην Παραµυθιά καθώς και για το µέλι κουµαριάς. «Αναλόγως τη χρονιά µπορεί να συλλέξουµε έλατο και ρείκι», λέει ο Αλέξης Κοσµάς.

Στόχος τους είναι να αναπτύξουν τις εµπορικές τους συνεργασίες και να αυξήσουν τις πωλούµενες ποσότητες. Η παρουσία τους εντοπίζεται στην ελληνική αγορά, ενώ επιδιώκουν να επεκταθούν και στο εξωτερικό, συµµετέχοντας πρόσφατα στην έκθεση βιολογικών προϊόντων, Biofach, στη Νυρεµβέργη.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *