Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ο “κοριός” του ελάτου!

Cinara
Δεν πρόκειται περί κοριού, αλλά για το μελιτογόνο έντομο: Cinara pectinatae, Οικογένεια Lachnidae (Aphididae), που μεταξύ των μελισσοκόμων και σε μελισσοκομικές ιστοσελίδες, αναφέρεται ως ο “κοριός” του ελάτου! Ουσιαστικά όμως πρόκειται για αφίδα  Είναι μικρές μαύρες μελίγκρες (αφίδες) οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.

Η «μαύρη αφίδα του ελάτου» είναι πολύ ευαίσθητη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και μηδενική βροχόπτωση. Λόγω αυτής της ευαισθησίας, δίνει κάθε 3-4 χρόνια παχύρευστο μελίτωμα και τα έλατα κυριολεκτικά πλημμυρίζουν με μέλι.

Κοντά στο μαύρο κοριό υπάρχει και ο πράσινος!

Πρόκειται για ένα μικρό πράσινο έντομο το οποίο δίνει άφθονο μελίτωμα. Δυστυχώς και με τον πράσινο κοριό αν κατά την αναπαραγωγή του τον Μάιο Ιούνιο υπάρξει έντονη βροχόπτωση οι πληθυσμοί πέφτουν η αναπαραγωγή του σταματάει και οι μέλισσες δεν επωφελούνται από το πλούσιο μέλι του. Όπως και ο κοριός δίνει κάθε 3-4 χρόνια.

 Υπάρχουν έντομα που παρασιτούν στα έλατα και παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις όπως τa Cinara confinis και Physokermes hemicryfus. 

Το μέλι από έλατα ειναι εξαιρετικής ποιότητας και περιζήτητο στην αγορά  και η συγκεκριμένη νομή αποτελεί μια από τις κύριες νομές  της χώρας από την οποία  παράγεται ένα από τα αμιγή μελιά που έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Υπολογίζεται οτι το 5% περίπου του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι από έλατα. Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Eυρυτανίας, της Πίνδου, του Oλύμπου, της Βιωτίας από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα, Ελικώνα και Xελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Aττική. 

  • Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
  • Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
  • Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από τη Bυτίνα Aρκαδίας ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
  • Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
  • Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Cinara p

Οι πληθυσμοί κοριών ελατοδάση μας καθορίζουν το αν και πόσο μέλι θα δώσει η συγκεκριμένη νομή. και  αποτελούν στόχο παρατήρησης  και βιντεοσκοπησης πολλών μελισσοκόμων στις εξορμήσεις τους στα ορεινά. 

Δείτε ένα video που βρήκαμε:



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *