Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

'Ερχονται οι μέλισσες που σκοτώνουν τα ακάρεα varroa

varroa

Το varroa είναι ο εφιάλτης  μιας μέλισσας!
 
Για να τραφεί, ένα ακάρι βαρρόα φωλιάζει ανάμεσα στους τεργίτες και τους στερνίτες της μέλισσας στο πάνω και κάτω μέρος της κοιλιάς και βυθίζει το στόμα της σε αυτό που ονομάζεται λιπόσωμα, ένα στρώμα ιστού που καλύπτει την κοιλιά της μέλισσας και το οποίο λειτουργεί σαν το ανθρώπινο συκώτι!

Αυτό το λιπόσωμα βοηθά τη μέλισσα να διασπάσει βλαβερές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων και καθορίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της μέλισσας. Έτσι, όταν τα ακάρεα της βαρρόα επιτίθενται στο λιπόσωμα, αποδυναμώνουν σοβαρά τη μέλισσα.

Εκτός των άλλων ιων που μεταφέρουν τα ακάρεα μπορούν επίσης να μεταδώσουν έναν ιό που προκαλεί τη γέννηση μιας μέλισσας με παραμορφωμένα φτερά, που δεν είναι ικανά για πτήση.

Προέλευση των ακάρεων της βαρρόα;
Τα ακάρεα βαρρόα εξελίχθηκαν στις ανατολικές μέλισσες στην Ασία, γνωστές με το επιστημονικό όνομα Apis cerana. Πρόσφατα τα ακάρεα μετακινήθηκαν στις δυτικές μέλισσες (Apis Mellifera) δηλαδη το είδος των εμπορικών μελισσών που διατηρούν οι μελισσοκόμοι στην Αμερική, την Ευrωπη και την Αφρική 
Πώς θα απαλλαγείτε από τα ακάρεα της βαρρόα; 
Οι μελισσοκόμοι παρακολουθούν τον αριθμό των ακάρεων βαρρόα στις κυψέλες τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μια δοκιμή που κάνουν είναι το τεστ με την άχνη ζαχαρη.

Το τεστ αποτελείται από τη τοποθέτησή περίπου 300 μελισσών, σε ένα βάζο που έχει καπάκι με πλέγμα, την προσθήκη 2 κουταλιών της σούπας ζάχαρη άχνη ζαχαροπλαστικής και την ανακίνηση του βάζου για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Η κίνηση θα κάνει τα ακάρεα να χάσουν την πρόσφυσή τους στις μέλισσες. Στη συνέχεια, ο μελισσοκόμος αδειάζει  τη ζάχαρη σε ένα δίσκο και μετρά τον αριθμό των ακάρεων που έπεσαν μέσα από το πλέγμα.

Μια προσβολή από ακάρεα βαρρόα που αντιπροσωπεύει μεταξύ 1% και 3% των μελισσών σε μια κυψέλη είναι αρκετή για να παρακινήσει τους μελισσοκόμους να παρέμβουν με φάρμακα για να σκοτώσουν τα ακάρεα, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια συνεταιριστικής επέκτασης στη μελισσοκομία Elina L. Niño, η οποία εκπαιδεύει μελισσοκόμους στο Πανεπιστήμιο του Καλιφόρνια, Ντέιβις.

Δείτε ένα σχετικό video:

Γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν μακριά τα ακάρεα με την επιλεκτική εκτροφή μελισσών που μπορούν να αμυνθούν.

Επιστήμονες στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες όπως η VP Queen Bees στη Νότια Καρολίνα εκτρέφουν μέλισσες που μπορούν να μυρίσουν τα ακάρεα βαρρόα και να ξεσκεπάσουν κελιά στα οποία βρίσκονται προτού μπορέσουν να αναπαραχθούν.

Αυτή η συμπεριφορά των μελισσών ονομάζεται συμπεριφορά καθαρισμού ευαίσθητη στη βαρρόα.

Στα πανεπιστήμια Purdue και Central State, οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια διαφορετική προσέγγιση αναπαράγοντας μέλισσες που έχουν την ικανότητά τους να σκοτώνουν τα ακάρεα βαρρόα μασώντας τα πόδια τους.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 και τους διαφημιζομένους σε εμάς, κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *