Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Τα ελληνικά μέλια!


Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών στην Ευρώπη αλλά και οι μοναδικές σε αυτάρκεια μελιού! Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών ανά μονάδα εδάφους σε όλη την Ευρώπη και, μαζί με την Ισπανία, το μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών μελισσοκόμων!

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 25.000 παραγωγοί, οι οποίοι παράγουν ετησίως 12.000 τόνους μέλι. 
 
Το 60-70% από αυτό προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις (μέλι δάσους), ενώ το υπόλοιπο, από άνθη (ανθόμελο). Η μεγαλύτερη παραγωγή από το μέλι δάσους είναι το πευκόμελο, το μέλι ελάτης και το μέλι βελανιδιάς. 
 
Το κόστος του μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος και την προέλευσή του. Συνήθως στα νησιά, που κατά το πλείστον παράγουν θυμαρίσιο μέλι, λόγω της μικρότερης παραγωγής είναι και πιο ακριβό.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού και χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την προέλευσή τους. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι των μελιτωμάτων, που παράγεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών με την μεσολάβηση κι άλλων εντόμων.

Θυμαρίσιο μέλι: Πολλοί το θεωρούν ως το καλύτερο και πιο γευστικό. Έχει πλούσιο άρωμα και λαμπερό, ανοιχτό χρώμα. Έχει μεγάλη αντοχή (κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών από την παραγωγή του) και το φτιάχνουν πολύ στα ελληνικά νησιά, όπου έχει πολύ θυμάρι.

Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση, αλλά είναι ευαίσθητο και μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε λίγους μήνες αλλάζοντας χρώμα, από ανοιχτό ξανθό μέχρι και σχεδόν άσπρο.


Ρεικόμελο ή αναματόμελο: Λένε ότι είναι το πιο υγιεινό μέλι. Έχει σκούρο ξανθό χρώμα, το οποίο αλλάζει σε κοκκινωπό καθώς περνάει ο καιρός. Κρυσταλλώνει γρήγορα, μέσα σε 1-3 μήνες.
 
Μέλι βαμβακιού Το βαμβακόμελο είναι μία από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγεται στην Ελλάδα. Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από ανθικά και εξωανθικά νεκτάρια του φυτού, καθώς επίσης και από μελίτωμα που εκκρίνεται από διάφορα έντομα τα οποία παρασιτούν την καλλιέργεια. Είναι ανοιχτόχρωμο κι εχει  χαρακτηριστική βουτυρώδη γλυκιά γεύση με εξαιρετικό, χαρακτηριστικό άρωμα. Κρυσταλλώνει εύκολα με τα πρώτα κρύα του  χειμώνα.
 
Μέλι από ηλίανθο
 
Λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας του σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στη Μακεδονία, το μέλι από ηλίανθο απαντάται συχνά. Είναι ανοιχτού κίτρινου χρώματος και έχει γλυκιά γεύση. Είναι ανοιχτόχρωμο κι έχει  χαρακτηριστική  γλυκιά γεύση με χαρακτηριστικό άρωμα. Κρυσταλλώνει εύκολα κι είναι κατάλληλο για λεπτοκρυστάλλωση.

Μέλι κουμαριάς

Χαρακτηρίζεται από μια ελαφρώς πικρή γεύση κι είναι για λίγους μύστες του μελιου. Το μέλι κουμαριάς περιέχει πληθώρα φαινολικών ουσιών στην μορφή φλαβονοειδών όπως είναι η κερκετίνη, η καμφερόλη,η πινοσεμπρίνη, αλλά και το ομογενιστικό οξύ (HGA) το οποίο είναι το επικρατέστερο αποτελώντας το 50-60% του συνόλου των φαινολών. Η πλούσια περιεκτικότητά του στις ουσίες αυτές δίνει στο μέλι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται στην ιδιότητα των ουσιών αυτών να εξουδετερώνουν τις  ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φθορά και γήρανση των κυττάρων.

Μέλι καστανιάς: Πικρίζει λίγο και έχει έντονη γεύση και άρωμα. Κρυσταλλώνει αργά, μέσα σε 1-2 χρόνια. 
Πιο σπάνια μπορείτε να βρείτε σε μικρή παραγωγή μέλι από παλιούρι, αγριορίγανη, λεβάντα, σάλβια κ.ά.
Όσοι τυχόν έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν ότι οι ποικιλίες του είναι σχεδόν αναρίθμητες, από ελαφριές, αρωματικές και φρέσκιες όπως το λευκό κρασί, σε σκουρόχρωμες και πιο γλυκές όπως η μελάσα. Ποιά είναι αλήθεια τα πιο σπάνια και ξεχωριστά μέλια της ελληνικής γης;

Από το δάσος

Πευκόμελο: Είναι σίγουρα το πιο συνηθισμένο μέλι στην Ελλάδα και αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής. Έχει έντονη γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό και είναι από τις ποικιλίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Το πευκόμελο που παράγεται στην Ελλάδα και στην Τουρκία θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου.

Ελάτης: Συλλέγεται από ελληνικά ελατοδάση, έχει έντονη γεύση και θεωρείται από τα καλύτερα. Μεγάλο προσόν του το ότι δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ. 

Μέλι βελανιδιάς: Θεωρείται το πιο σπάνιο και έχει ιδιαίτερη γεύση. Έρευνες όπως η αντίστοιχη του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ κατέταξαν αυτο το σκουρόχρωμο μέλι  ως το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι παγκοσμίως.

Λίγες ακομη πληροφορίες για το μέλι

Ακατέργαστο

Το ακατέργαστο αγνό μέλι περιγράφεται καλύτερα ως το μέλι “όπως υπάρχει στην κυψέλη” κι έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, Βγαίνει από τις κηρήθρες με φυγοκέντριση ή με πίεση, περνάει από μια απλή σήτα  για να διαχωριστεί το μέλι από τα υπολείμματα από το κερί μέλισσας και μπαίνει στα βάζα. Μπορούμε ακομη να βρούμε και μέλι με κομάτια κερήθρας μέσα!

Κατεργασμένο 
 
Υπάρχουν μέθοδοι επεξεργασίας όπως η θερμική επεξεργασία και το υπερφιλτράρισμα  για να αφαιρεθεί η γύρη των  λουλουδιών και να χαθεί η προέλευση του μελιού. Η γύρη που εμπεριέχεται φυσιολογικά σε ένα μελι  δείχνει τον τόπο που ενδημεί αυτό το φυτό και κατ επέκταση την προέλευσή του μελιού.
 
Ένα εισαγόμενο μέλι  ειναι δύσκολο να ανιχνευτεί αν έχουν αφαιρεθεί μηχανικά οι κόκοι γύρης από το φυτό από το οποίο συλλέχτηκε.
 
Η αφαίρεση της γύρης και η θερμική επεξεργασία με βιομηχανικά μέσα θα οδηγήσει στην εύκολη ανάμειξη του μελιού διάφορων προελεύσεων αλλά και θα αποτρέψει το μέλι να κρυσταλλώσει συντηρώντας την εμπορικότητα του!
 
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η κρυστάλλωση ειναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει εύκολα στα μέλια ειδικοτερα στα μέλι ανθέων. Τα αγνά μέλια από νέκταρ λουλουδιών θα κρυσταλλώσουν αργά ή γρήγορα είτε βρισκονται στο  βάζο είτε μέσα στην κυψέλη.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *