Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Αφαίρεση κι αποθήκευση κηρηθρών χειρισμός

Αφαίρεση κι αποθήκευση κηρηθρών χειρισμός

Αφαίρεση κι αποθήκευση κηρηθρών

Είναι λάθος να κρατάμε πλαίσια στα μελίσσια μας όταν αυτά δεν χρειάζονται τόσο το καλοκαίρι όσο -και ειδικότερα- τον χειμώνα. 

Είναι λάθος, κυρίως γιατί τα επιπλέον πλαίσια αυξάνουν τον χώρο που πρέπει να προστατέψει να εξυγιάνει- απολυμάνει και να ζεστάνει το μελίσσι.

Παρόλα αυτά είναι ένα λάθος που κανουμε συχνά οι μελισσοκόμοι, καθώς ειδικά το καλοκαίρι σπάνια αφαιρούμε κι αποθηκεύουμε τα περίσσια πλαίσια.

Όμως η βασική γνώση στην μελισσοκομία απαιτεί  σφιχτά μελίσσια.

Ξέρουμε ότι, όταν δεν έχουμε σφιχτά μελίσσια τότε αυτά έχουν δυσκολία στο να εξοικονομήσουν και να αποθηκεύσουν πόρους, και γίνονται ευάλωτα σε αρρώστιες.

Σφιχτά μελισια θεωρούνται τα μελισια που πατάνε όλα τα πλαίσια που έχουν στην διάθεση τους, και ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του και σε αυτό το θέμα. 

Αφαίρεση πλαισίων

Ήδη από το φθινόπωρο και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα μελισια μας εντείνουν την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και μειώνουν τον πληθυσμό τους.

Η βασική γνώση στην μελισσοκομεία απαιτεί  σφιχτά μελίσσια
 

  • Όλα τα  πατώματα στα μελισια σταδιακά πρέπει να αφαιρεθούν. 
  • Τυχόν ανοικτά πλαίσια μελιού και πλαίσια γύρης, πρέπει να τοποθετηθούν στην γονοφωλιά. 
  • Άχτιστα πλαίσια δεν έχουν καμιά χρησιμότητα  πλέον για τα μελίσσια και πρέπει να αφαιρούνται.
  • Τα πλαίσια με σφραγισμένο μέλι πρέπει να τρυγηθούν κι αφού δοθούν στα μελισια για να τα γλείψουν να αποθηκευτούν! 

Τα πλαίσια που τρυγάμε τα δίνουμε στις μέλισσες για 2 -3 μέρες ώστε να τα καθαρίσουν από τα μέλια. 

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου στο βιβλίο του Πρακτική Μελισσοκομία:
"Όσες κηρήθρες προορίζονται για αποθήκευσή και έχουν τρυγηθεί, πρέπει πρώτα να τοποθετηθούν στα μελίσσια, για να τις ''γλείψουν'' οι μέλισσες, να αφαιρέσουν, δηλαδή, όλο το μέλι και μετά να αποθηκευτούν.  

Η αποθήκευση κηρηθρών με ασφράγιστο ή τρυγημένο μέλι να αποφεύγεται, γιατι το μέλι απορροφά υγρασία από το περιβάλλον, ξινίζει και αφήνει τη δυσάρεστη οσμή του στο κερί. Ένα τέτοιο κερί είναι πια άχρηστο για τις περισσότερες χρήσεις του και δεν μπορεί να βελτιωθεί, γιατι δύσκολα απαλλάσσεται από τις οσμές'' .  Αντρέας Θρασύβουλου, Πρακτική Μελισσοκομία σελ. 225. 

Χειρισμός που προτείνουμε.

Δίνουμε τα τρυγημένα πλαίσια λίγα-λίγα το απόγευμα κατά το δυνατόν σε όλα τα μελίσσια μας ή τα πιο δυνατά.  

Χρειάζεται προσοχή καθως η μυρωδιά ασφράγιστου μελιού που έχει χυθεί από τον τρύγο στα πλαίσια, έλκει τις μέλισσες και μπορεί να προκληθεί λεηλασία. Γι αυτό τα δίνουμε αργά το απόγευμα σε μελίσσια που μπορούν να αμυνθούν έναντι λεηλασίας.

Χειρισμός που δεν προτείνουμε.

Ένας άλλος διαδεδομένος  χειρισμός είναι να αφήνουμε αυτά τα πλαίσια εκτεθειμένα μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι μέλισσες.   

Όμως με αυτό το τρόπο οι μέλισσες χαλάνε και κουρεύουν το κερί καθως λεηλατούν τα πάντα σε αυτά τα πλαίσια. 

Πολλές φορές βλέπουμε μελισσες να συμπλέκονται σε αυτά τα πλαίσια που γλύφουν! 

Αυτό συμβαίνει -πιθανόν- γιατι τα πλαίσια προέρχονται από διαφορετικές κυψέλες. Οι μελισσες εντοπίζουν και προστατεύουν το μέλι τους το οποίο μυρίζουν χυμένο στα τρυγημένα πλαίσια. Έτσι οδηγούνται στην συμπλοκή.

Έτυχε να δω  νεκρές μέλισσες και πολλά βγαλμένα φτερά μέσα σε πάτωμα με τρυγημένα πλαίσια.  Τα πεσμένα φτερά μελισσιών μέσα στην κυψέλη το φθινόπωρο είναι ξεκάθαρη ένδειξη συμπλοκής.  

Αφαίρεση πλαισίων τέλος φθινοπώρου

Όσο προχωρά ο καιρός και η θερμοκρασία πέφτει τα μελισια μας δημιουργούν όλο και συχνότερα μελισσόσφαιρα, κι εμείς σε επιθεωρήσεις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πλαίσια στην γονοφωλιά που δεν τα πατάνε οι μελισσες. 

Αυτά τα πλαίσια που δεν πατάνε και δεν προστατεύουν οι μέλισσες είναι ευάλωτα σε εχθρούς και πρέπει να αφαιρεθούν και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση.

Κατόπιν να τοποθετηθεί φόαμ ή ξύλινο πλαίσιο ώστε να μειωθεί ο κενός χώρος που προκύπτει στην κυψέλη.

Για την προστασία των αποθηκευμένων  κηρηθρών από τον κηρόσκωρο διαβάστε εδώ: Ο κηρόσκωρος καταστρέφει τις κηρήθρες αυτή την εποχή


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *