Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Φιλικές ουσίες για την αντιμετώπιση βαρρόα. Αλήθειες και μύθοι


Η αναπαραγωγή ακάρεων βαρρόα καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού οδηγεί συχνά σε υπερπληθυσμό το φθινόπωρο.  

Από ένα σημείο και πέρα το μελίσσι καθίσταται μη παραγωγκό  ενώ δεν θα επιβιώσει τον χειμώνα  χωρίς θεραπεία με ακαρεοκτόνο πριν από την παραγωγή των χειμερινών μελισσών. 

Σε ένα ετήσιο ολοκληρωμένο σύστημα έλεγχου πριν την χημική επέμβαση χρησιμοποιούνται από τους μελισσοκόμους οι μηχανικές μέθοδοι και οι λεγόμενες φιλικές ουσίες όταν είναι δυνατόν! Ο στόχος είναι να υφίσταται ένας κάποιος έλεγχος του πληθυσμού της βαρρόα πριν υπάρξει ο επικίνδυνος υπερπληθυσμός .

Φιλικές ουσίες 

Τα οργανικά οξέα, τα αιθέρια έλαια και τα βήτα οξέα του λυκίσκου θεωρούνται φιλικές επειδή προέρχονται από τη φύση. Η χρήση τους στην μελισσοκομία μας δίνει αποτελεσματική πρόληψη χωρίς να αφήνει χημικά υπολείμματα σε προϊόντα κυψέλης, όπως το κερί. 

διαβάστε ακόμη:  Η μπύρα μπορεί να σώσει τις μέλισσες από την εξαφάνιση;

Εάν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες στην κυψέλη, συνιστάται η εφαρμογή φιλικών ουσιών να προηγούνται της χρήσης χημικών. Επιπλέον, οι αποικίες θα πρέπει να δέχονται θεραπείες μόνο αφού οι προσπάθειες ελέγχου  με φιλικές ουσίες  και με τεστ καταδείξουν  ότι χρειάζονται.

Φορμικό οξύ. 


Το μυρμηκικό οξύ βρίσκεται φυσικά στο δηλητήριο των μελισσών και είναι φυσικό συστατικό του μελιού. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως επειδή, σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οργανικό οξύ διεισδύει στα καλύμματα του κεριού και σκοτώνει αποτελεσματικά τα ακάρεα που αναπαράγονται. 

Ένας περιορισμός είναι ότι η χρήση του μυρμηκικού οξέος εξαρτάται από τη θερμοκρασία και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αποικία εάν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος υψηλότερες από 29C, επειδή μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα του γόνου και την πιθανότητα απώλειας βασίλισσας. Όταν χρησιμοποιείται κάτω από 10 C, το μυρμηκικό οξύ έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Οξαλικό οξύ.

Το οξαλικό οξύ είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε φυτά, όπως το ραβέντι, το λάχανο, τα παντζάρια και το σπανάκι. 

Ως χημική ουσία για την καταπολέμηση των ακάρεων, το οξαλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο τρόπους: ατμού και ταινιών επαφής

Επειδή δεν διεισδύει στα καλύμματα, το οξαλικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικό κατά τις περιόδους χωρίς γόνο, καθιστώντας το χρήσιμο συστατικό σε ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου της βαρρόα ως χειμωνιάτικη μέθοδος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αυτόνομη θεραπεία. Εάν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά ή χρησιμοποιηθεί σε υψηλές δόσεις, το οξαλικό οξύ μπορεί να βλάψει τις μέλισσες κρυσταλλώνοντας στο μέσο έντερο των προνυμφών, αυξάνοντας τη θνησιμότητα των προνυμφών και μειώνοντας την περιοχή γόνου. 

Η υπερβολική χρήση αυτής της θεραπείας μπορεί επίσης να μειώσει τη δραστηριότητα και τη μακροζωία των εργατριών.

 Θυμόλη. 

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές ενώσεις που αποστάζονται από φυτά. Το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο για την καταπολέμηση των ακάρεων βαρρόα είναι η θυμόλη (από φυτό θυμαριού). 

Ενώ η θεραπεία με θυμόλη μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα ακάρεα σε ενήλικες μέλισσες, δεν μπορεί να διεισδύσει στα καλύμματα των κυττάρων, επομένως δεν ελέγχει τα ακάρεα στα κύτταρα γόνου. 

Η αποτελεσματικότητα της θυμόλης εξαρτάται από την ισχύ της αποικίας καθώς και από τις συνθήκες περιβάλλοντος. 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι εργαζόμενοι αντιδρούν αδειάζοντας τα  κελιά του γόνου κοντά στο προϊόν, τόσο ώστε αυτή η θεραπεία να μπορεί να μειώσει τη συνολική έκταση του γόνου στις αποικίες όταν εφαρμόζεται την άνοιξη. 

Επιπλέον, η θεραπεία με θυμόλη μπορεί να προκαλέσει ληστρική συμπεριφορά και να αυξήσει την επιθετικότητα των αποικιών. 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με θυμόλη μπορεί να είναι χαμηλή, επομένως θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας.

 Βήτα οξέα λυκίσκου. 

Τα άλατα καλίου των βήτα οξέων του λυκίσκου προέρχονται από το φυτό λυκίσκου και είναι ασφαλές για χρήση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ροής του μελιού. Ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματική ως θεραπεία καταπολέμησης ακάρεων όταν υπάρχει λιγότερος γόνος επειδή δεν περνά από τα καλύμματα του. 

Η χρήση κατά την εκτροφή γόνου απαιτεί πολλαπλές εφαρμογές. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν επηρεάζει τη θεραπεία. 

Η αποτελεσματικότητα ποικίλλει, αλλά γενικά δεν είναι τόσο υψηλή όσο με άλλες μαλακές χημικές ουσίες.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *