Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Δεκέμβριος μελισσοκομικοί χειρισμοί του μήνα

Ο Δεκέμβριος ειναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη ηλιοφάνεια και διάρκεια της ημέρας οδηγούν το μελίσσι να σχηματίσει μελισσόσφαιρα για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει την απώλεια θερμότητας και να εξοικονομήσει πόρους.

Έχουμε ξαναγράψει σε άρθρα στο EL000044 ότι η εξοικονόμηση πόρων είναι το κλειδί στην μελισσοκομική και  μόλις καταλάβουμε αυτή την ενστικτώδη συμπεριφορά της μέλισσας τότε αρχίζουμε να ξεκλειδώνουμε τα μυστικά της μελισσοκομίας.

 Για την ακρίβεια τότε γινόμαστε μελισσοκόμοι από μελισσοτρόφοι. Την διαφορά που την εξήγησε κάποτε ένας παππούς μελισσοκόμος  λέγοντας:

"Ο μελισσοτρόφος μπουκώνει τα μελίσσια του για να καλύψει τις ανάγκες τους ενώ ο μελισσοκόμος βοηθά το μελίσσι να εξοικονομήσει."

Έχοντας κατά νου τα λόγια του παππού καταλαβαίνουμε την συμπεριφορά εξοικονόμησης πόρων και  μπορούμε να δούμε πολλούς τρόπους με τους οποίους  ο μελισσοκόμος θα βοηθήσει τα μελίσσια του

Ο ανοιχτός πάτος -για παράδειγμα- τον χειμώνα ωθεί το μελίσσι στο να καταναλώσει  περισσότερους πόρους και να ταλαιπωρηθεί φυσικά (να κουραστεί) για να παράξει θερμότητα και να στηρίξει την θερμοκρασία της φωλιάς. 

Αυτό το μελίσσι θα έχει απώλειες και πιθανότατα συνεχή μείωση του πληθυσμού μεχρι να ξεκινήσει η νέα περίοδο ωοτοκίας της βασίλισσας η οποία θα έχει ρίσκα.

Αντίθετα ένα καλά μονωμένο μελίσσι θα πέσει σε ύπνο, η κινητικότητα του θα ειναι μειωμένη όπως και η  ανάγκη για παράγωγη θερμότητας. Αυτό το μελίσσι θα καταναλώσει πολύ λιγότερους πόρους και θα βγει ξεκούραστο την άνοιξη.

Μόνωση

Αυτή την εποχη λοιπόν μονώνουμε τα μελίσσια με ντάου και περιορίσουμε το χώρο που έχουν να θερμάνουν. Τοποθετούμε φοαμ στο πάνω μέρος για να περιορίσουμε τις απώλειες θερμότητας ήδη απο τον προηγούμενο μήνα έχουμε βάλει χειμερινές πόρτες και κλείσαμε τους πάτους. 

Σε ένα καλά μονωμένο μελίσσι οι εργάτριες ειναι  σε νάρκη κουβαριασμένες στο κέντρο της κυψέλης, όπου διατηρούν  θερμοκρασία γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου. Η βασίλισσα  βρισκεται  στο κέντρο της γονοφωλιάς άλλα δεν ρίχνει γόνο. Η κινητικότητα του μελισσιού ειναι μειωμένη όπως και η ανάγκη για παράγωγη θερμότητας και η κατανάλωση. 

Οι επιθεωρήσεις μας ειναι γρήγορες. Μια ηλιόλουστη μέρα απλώς ανοίγουμε να δούμε αν υπάρχει τροφή βανίλια πάνω από τα πλαίσια κι αν οι μέλισσες τρώνε. Δεν σηκώνουμε πλαίσια καθως δεν υπάρχει κάτι να δούμε πάνω σε αυτά. Αν οι μελισσες έχουν φάει την βανίλια συμπληρώνουμε ώστε πάντα να υπάρχει τροφή. Αυτή την εποχη καλύτερα να περισσεύει η τροφή παρά να λείψει.  Δεν ταΐζουμε με σιρόπια αυτή την εποχή γιατι βάζουν υγρασία στην κυψέλη.

Η υγρασία σκοτώνει τις μελισσες

Κοιτάμε για νεκρές μελισσες στην είσοδο και  μπροστά από την κυψέλη, Η παρουσία τους πρέπει να μας προβληματίσει για τα επίπεδα υγρασίας που έχουν οι κυψέλες και η περιοχή. Πολλές νεκρές μελισσες σημαίνουν κίνδυνο  για την ύπαρξη της αποικίας.

 Ίσως χρειάζεται να παρέμβουμε ή και να μετακινήσουμε για κάποιο πιο στεγνό μέρος.

Βαρρόα

Από τις αρχές του μήνα και μεχρι τα Χριστούγεννα -ανάλογα την περιοχή- κανουμε καταπολέμηση της Βαρρόα με ότι τρόπο θέλει ο καθένας.  Η απουσία του γόνου μας λύνει τα χέρια  καθως η βαρρόα δεν μπορεί να κρυφτεί.  Αυτό κάνει την οποία θεραπεία αποτελεσματική. 

Αν περάσει αυτός ο μήνας στο δεύτερο μισό του Γενάρη (πάλι ανάλογα την περιοχή) τα μελίσσια θα ξεκινήσουν να ρίχνουν γόνο. Η παρουσία του θα  δώσει κρυψώνες στην βαρρόα  και θα δυσκολέψει κατά πολύ την προσπάθεια μας να την καταπολεμήσουμε. 

Ανθοφορίες όπως το κούμαρο μπορεί να προκύψουν. Ανάλογα την περιοχή μπορεί και να πετύχουμε κάποιο βάρεμα του πεύκου. Δύσκολα όμως θα τα εκμεταλλευτούν οι μέλισσες αφού αυτή την εποχη απλά εξοικονομούν αφού δεν έχουν πληθυσμούς ικανούς για να συλλέξουν. 

Αραιά και που, στα λιβάδια, θα δούμε άγριους κρόκους και κίτρινα λουλούδια από πικροράδικο. Τις ηλιόλουστες μέρες ίσως δούμε πάνω σε αυτά να ζουζουνίζουν μελισσες. Ο άγριος κρόκος είναι εξαιρετική πηγή γυρης πολύτιμη αυτήν την εποχή. 

Εκτός των άλλων, ο Δεκέμβριος ειναι ο μήνας για τα μελομακάρονα και ειναι η καλύτερη εποχή για να εμπορευθούμε τα μέλια στην λιανική.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *