Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η υγρασία στην κυψέλη σκοτώνει

kipseli
Έχουμε διαβάσει πολλά για την υγρασία η οποία βλάπτει το μελίσσι και συστήνεται η αποφυγή της.

Εδικά τώρα τον χειμώνα η υγρασία μια βασική αιτία απώλειας μελισσών. Το μελίσσια δεν φοβούνται το κρύο αν έχουν προμήθειες αλλά την υγρασία. Με την υγρασία ευνοείται η νοζεμίαση και η μούχλα

Δεδομένα

Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για υγρασία που παράγεται μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες παράγουν ελάχιστη υγρασία από τη αναπνοή τους η οποία είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το σμήνος.

Όταν μιλάμε για υγρασία που πρέπει να αποφεύγουμε, εννοούμε την υγρασία στο περιβάλλον η οποία μπαίνει στην κυψέλη.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να προσπαθήσεις να ξεχειμωνιάσεις μελίσσια στην άκρη από ένα σπαρμένο χωράφι στη μέση του κάμπου.

Πιθανότατα τα χόρτα στο χωράφι, λόγω του σημείου δρόσου θα συσσωρεύουν δροσιά-υγρασία. Αυτή η υγρασία θα περνά στην κυψέλη άμεσα εξ επαφής και ειδικά αν η κυψέλη είναι ξύλινη και απορροφά την υγρασία.

Αν έχουμε υγρασία στην κυψέλη θα παρατηρήσουμε  μείωση του πληθυσμού και πτώματα μελισσών συσσωρευμένα στην είσοδο της. Ειδικά τώρα το χειμώνα δεν υπάρχουν μυρμήγκια για να απομακρύνουν τα πτώματα μελισσών έτσι συσσωρεύονται μέρα με την μέρα. 

Αντιμετώπιση

Αν για κάποιο λόγο τα μελίσσια μας είναι ανάμεσα ή κοντά σε χόρτα πρέπει να τα κόβουμε τακτικά ώστε η υγρασία να μην έρχεται σε επαφή με τις κυψέλες.

Άλλο μεγάλο λάθος είναι αφήνουμε τις κυψέλες σε άμεση επαφή με το χώμα. Όπως και στην περίπτωση με τα χόρτα η επαφή με το χώμα -ειδικά τις βροχερές μέρες- θα βοηθήσει την υγρασία να διαπεράσει το ξύλο να θα φτάσει μέσα στην κυψέλη.

Το ίδιο συμβαίνει με του ανοικτούς πάτους. Η υγρασία αν υπάρχει στο έδαφος μπορεί και διαπέρνα ευκολότερα στην κυψέλη άσχετα το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη .

ygrasia-kypseli

Για να αποφύγουμε την επαφή με το χώμα τοποθετούμε τις κυψέλες μας πάνω σε βάσεις ή σε παλέτες.

Για να μην υπάρχει υγρασία, το έδαφος θα πρέπει να έχει κλίση ώστε τα νερά της βροχής να φεύγουν. Θα πρέπει να μην είναι κοντά ή μέσα σε ρέματα.

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να παρατηρεί το έδαφος για τα ίχνη που δείχνουν την πορεία νερού γιατί είναι βέβαιο ότι από εκεί θα ξαναπεράσει.

Συνολικά το μελισσοκομείο μας πρέπει το να είναι προσήλιο και να δέχεται τις ακτίνες του ηλίου όσο περισσότερο μπορεί.

Επιπλέον πρέπει η πόρτα να έχει προσανατολισμό προς τα νότια και τα δυτικά ώστε να μην μπαίνει ο παγερός βοριάς στην κυψέλη. Αν η πόρτα είναι στα ΝΔ είναι βέβαιο ότι ο ήλιος όταν βγαίνει θα χτύπα στην είσοδο και θα λειτουργεί ευεργετικά. 

Σε κάθε περίπτωση αν γίνει αντιληπτό πρόβλημα λόγω υγρασία συστήνεται η μεταφορά του μελισσοκομείου. 

Απομάκρυνση υγρασίας από την κυψέλη

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η μέλισσα την περίσσια υγρασία στην κυψέλη είναι καταπληκτικός.

Μπορεί να παρατηρήσετε μέλισσες να βγάζουν νερό έξω από την κυψέλη με τον ίδιο τρόπο που βγάζουν το νέκταρ από το στόμα τους.

Συγκεντρώνουν την περίσσια υγρασία στο πρόλοβο τους μέσα στην κυψέλη και την  μεταφέρουν έξω όπου φτύνουν  το νερό με την μορφή σταγόνας.

Αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό ως ένα βαθμό κυρίως στα μεγάλα μελίσσια τα οποία θα προσπαθούν διαχειριστούν την υγρασία. Βεβαίως θα έχουν μεγάλες απώλειες ενώ  τα μικρά είναι πολύ πιθανό να μην αντέξουν αυτή την κατάσταση.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *