Αυτοφυτεύεται σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε λιβάδια.
Αυτή την εποχη το συναντάμε σε ηλιόλουστα προστατευόμενα από τον βοριά μέρη.
Καθως η άνοιξη προχωρά θα το συναντάμε όλο και συχνοτερα σε όλη τη χώρα, σε ακαλλιέργητα χωράφια, σε λιβάδια και βοσκότοπους, σε δάση, σε άκρες δρόμων, σε πλαγιές μέχρι τα 1500m.
Ακόμη κι αν ξεριζωθεί το φυτό ένα τμήμα ρίζας θα μείνει μέσα στο χώμα και θα δώσει νέο φυτό.
Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και έχει παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από Ιανουάριο.
Η γύρη είναι σημαντική στη διατροφή των μελισσών αυτή την εποχη καθώς αποτελεί τη μόνη πρωτεϊνική πηγή και είναι απαραίτητη για την επιβίωση της κυψέλης.
![]() |
Γυρη αγριοράδικου |
Το αγριοραδικο ειναι βρώσιμο χόρτο και καταναλώνεται βραστώ ή και ωμό σε σαλάτες.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα πικραλίδας έχουν ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων αντικαρκινογόνων, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρδιακών, αντιρευματικών, διουρητικών, καθαρτικών, υπογλυκαιμικών ιδιοτήτων.
Η ταραξαστερόλη είναι ένα πεντακυκλικό-τριτερπένιο, το οποίο περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στις ρίζες της πικραλίδας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τον Zhanget et al. (2012), η ταραξαστερόλη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών. Επίσης έχει δείξει αντιμικροβιακή δράση κατά του Staphylococcus aureus.
Το αγριοραδικο όπως και η άνθηση του κρόκου για πολλές περιοχές της χώρας σηματοδοτούν και την έναρξη
εκτροφής γόνου στα μελίσσια.
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου