Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Οι μέλισσες ξέρουν μαθηματικά;

melisses

Οι μέλισσες είναι καταπληκτικές!


Η ικανότητά τους να επικονιάζουν τα φυτά μα δίνει το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.

Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν μια πολύπλοκη γλώσσα, μπορούν να επικοινωνούν με τις άλλες μέλισσες μέσω κυκλικών κινήσεων και δονήσεων σαν του χορού, και μπορούν να εξηγήσουν η μία στην άλλη πόσο μακριά και πού βρίσκονται τα λουλούδια.

Οι μέλισσες δεν φτιάχνουν μόνο μέλι, αλλά επίσης καταλαβαίνουν τα μαθηματικά και μπορούν να κάνουν βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση, χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα για να λύνουν πρακτικά προβλήματα.
Αυτό είναι το αναπάντεχο -και επίμαχο- συμπέρασμα μιας νέας αυστραλο-γαλλικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών είναι εφικτή όχι μόνο από τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και από ένα έντομο με πολύ μικρότερο εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μιας μέλισσας δεν έχει ούτε ένα εκατομμύριο νευρώνες, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αυτό το εύρημα, πέρα από την προηγούμενη ανακάλυψη ότι οι μέλισσες κατανοούν την έννοια του μηδενός, μας λέει ότι το να έχεις μικρό εγκέφαλο δεν περιορίζει απαραίτητα τις μαθηματικές του ικανότητες.

Τα σχετικά ευρήματα αναφέρονται στο Science Advances.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προηγμένη αριθμητική γνώση μπορεί να βρεθεί πολύ ευρύτερα στη φύση μεταξύ μη ανθρώπινων ζώων από ό,τι υποπτευόταν προηγουμένως», δήλωσε ο συγγραφέας καθηγητής Adrian Dyer, από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη.

Για να κάνεις τέτοιες πράξεις «Πρέπει να μπορείς να κρατάς τους κανόνες σχετικά με την πρόσθεση και την αφαίρεση στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου, ενώ χειρίζεσε διανοητικά ένα σύνολο δεδομένων αριθμών στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σου.

"Συγκρινόμενο πείραμα απόδειξε ότι και οι μέλισσες χρησιμοποίησαν ετην βραχυπρόθεσμη μνήμη τους για να λύσουν αριθμητικά προβλήματα, καθώς έμαθαν να αναγνωρίζουν το συν ή το πλην ως αφηρημένες έννοιες κι όχι σαν οπτικά βοηθήματα."

Για το πείραμα, η ομάδα εκπαίδευσε 14 μέλισσες να επισκέπτονται μια συσκευή λαβύρινθος σχήματος Υ. Στην μια άκρη του Υ υπήρχε το σωστό διάλυμα με ανταμοιβή ζαχαρόνερου και το άλλο μια πικρή κινίνη για τη λάθος απάντηση.

Στην είσοδο του λαβύρινθου, υπήρχαν μπλε και κίτρινα σχήματα. Τα μπλε σχήματα αντιπροσώπευαν την πρόσθεση και τα κίτρινα αντιπροσώπευαν την αφαίρεση.

Μετά από τέσσερις έως επτά ώρες και περίπου 100 δοκιμές εκπαίδευσης, οι μέλισσες έμαθαν ότι το μπλε σήμαινε +1 και το κίτρινο -1.

Στη συνέχεια, οι ερευνητες άρχισαν να αλλάζουν την τοποθεσία της ανταμοιβής και τον υπολογισμό που ήταν απαραίτητος για να φτάσουν οι μελισσες εκεί.

Οι μέλισσες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τους κανόνες που είχαν μάθει στα νέα προβλήματα.

«Ενώ το συγκεκριμένο έργο της πρόσθεσης/αφαίρεσης μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανές στο φυσικό περιβάλλον της μέλισσας, οι δεξιότητες και η γνωστική πλαστικότητα που απαιτούνται για την εκτέλεση της αριθμητικής εργασίας είναι πιθανό να είναι οικολογικά επωφελείς», έγραψε η ομάδα.

Τα ευρήματα είναι απίστευτα όχι μόνο για την κατανόηση των δυνατοτήτων άλλων ζώων όταν αντιμετωπίζουν περίπλοκες εργασίες, αλλά και για το ότι μας υπενθυμίζουν ότι σημασία δεν έχει απαραίτητα το μέγεθος του εγκεφάλου αλλά ο τρόπος που τον χρησιμοποιείτε.

«Εάν τα μαθηματικά δεν απαιτούν τεράστιο εγκέφαλο, μπορεί επίσης να υπάρχουν νέοι τρόποι για να ενσωματώσουμε αλληλεπιδράσεις τόσο των μακροπρόθεσμων κανόνων όσο και της μνήμης εργασίας σε σχέδια για τη βελτίωση της ταχείας εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης νέων προβλημάτων», σχολίασε ο Dyer.

Όμως δεν είναι όλοι οι επιστήμονες πρόθυμοι να αποδεχθούν ότι πράγματι οι μέλισσες καταλαβαίνουν από αριθμούς και ξέρουν αριθμητική. Ο καθηγητής Πολ Γκρέιχαμ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και ο Κλιν Πέρι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ότι όντως τα νέα πειράματα απέδειξαν πως οι μέλισσες κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *