Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Εμπειρίες από την χρήση οξαλικού με ενστάλαξη.

kypseles

Επιστολή αναγνώστη

Χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ για την θεραπεία της βαρροα εδω και κάποια χρόνια. Χρησιμοποιώ ένα σκεύασμα (οξαλικό και μυρμηκικό) που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την μέθοδο της ενστάλαξης.

Το οξαλικό είναι μια πολύ καλή λύση για εφαρμογή ακόμη και μέσα στην μελιτοοφορία και συστήνεται στην βιολογική μελισσοκομία.

Κάνω νωρίς άνοιξη τρεις εφαρμογές ανά 6-7 ήμερες πριν δεκαρίσουν τα μελισια.

Η επέμβαση είναι καίρια και μειώνει δραματικά την βαρρόα, δίνοντας στα μελίσσια τον αέρα και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουν παραγωγικά, ικάνά να χτυπήσουν νομές όλο το καλοκαίρι και μέχρι το πεύκο.

Από την εταιρία που το παράγει δεν συστήνεται το καλοκαίρι η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος και ο λόγος είναι ότι προκαλεί απώλειες.

Παρόλα αυτά το χρησιμοποίησα κάποιες φορές το καλοκαίρι όπου προέκυψε μια αρνητική εμπειρία την όποια θέλω να μοιραστώ για να μαθαίνουν και οι νεότεροι.

Ήταν αργά το απόγευμα μια μέρα του καλοκαιριού, σε ημιορεινή περιοχή της Θεσσαλίας όταν έκανα χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος σε δέκα από τα μελίσσια τα όποια είδα ότι είχαν κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο θέμα την βαρροα.   Ήταν μετά τον τρύγο της βαλανιδιάς και ήθελα να τα ετοιμάσω για το πεύκο.

Και ενώ η δοσολογία ήταν ακριβής, σε ένα είχα από αυτά συμπτώματα δηλητηρίασης.

Για την ακρίβεια τα εννέα μελίσσια έγλειψαν το συγκεκριμένο σκεύασμα και το καθάρισαν διασπείροντας το ανάμεσα τους όπως έκαναν πάντα ενώ στο ένα έμεινε εκεί που έπεσε πάνω στα πλαίσια.

Εκείνο το μελίσσι είχε μαζικές απώλειες πληθυσμού θανάτωση της βασίλισσας εγκατάλειψη γόνου, αποτυχία εκκόλαψης νέας, νωχελικότητα.

Τελικά το μελίσσι έγινε ζόμπι και από τα 18 πλαίσια κατέβηκε στα 4.Αδυνατούσε να καθαρίσει την κυψέλη και να βγάλει νέα μάνα και τελικά το διέλυσα πριν γίνει αρενότοκοτο.

Όλο αυτό το διάστημα μπορούσα να δω τα σημεία που έπεσε το σκεύασμα του οξαλικού μέσα στην κυψέλη καθώς οι μέλισσες απόφευγαν να το αγγίξουν και να το καθαρίσουν.

Αυτή η συμπεριφορά οδήγησε στην παρατεταμένη παραμονή του οξαλικού στην κυψέλη το οποίο λειτουργούσε ως ρυπαντής και σαν υπερδοσολογία και έδωσε συμπτώματα δηλητηρίασης.

Τι είχε συμβεί. 

Διαβάζοντας ξανά τις οδηγίες χρήσης ο διαπίστωσα ότι ο κατασκευαστής ρητά λέει να αποφεύγουμε την χρήση του σκευάσματος το καλοκαίρι, μιλά για πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στις 10 υπό θεραπεία αποικίες παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες)

Επίσης συστήνεται αλλαγή της κυψέλης σε περίπτωση υπερδοσολογιας και καθαρισμός των ορατών εκχύσεων του διασπειρόμενου προϊόντος από τα πλαίσια.

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που είχα απώλειες με το συγκεκριμένο σκεύασμα και αυτές οφείλονται στο ότι δεν διάβασα και δεν ακολούθησα τις οδηγίες.

Το προϊόν  αν και λίγο ακριβό το χρησιμοποιώ ακόμη και σήμερα όταν ειναι ανάγκη να επέμβω βιολογικά με  χρήση οξαλικού με ενστάλαξη.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *