Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Τα μέλια γκουρμέ και οι γευστικές εμπειρίες

melia-deigmata

Έκτος από τα εμπορικά μέλια που θα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν και τα μέλια γκουρμέ τα οποία απευθύνονται σε καταναλωτές με ιδιαίτερες γευστικές και ποιοτικές απαιτήσεις και κάποιες γνώσεις γύρω από το μέλι.
 
Τα εμπορικά μέλια αποτελούνται κυρίως από διάφορες ποικιλίες μελιού εγχωρίου και κυρίως εισαγόμενου (Κίνα Μεξικό Γερμανία, Βουλγαρία Ουκρανία, Αφρική κ.α,) και έχουν θερμανθεί ελαφρώς για να αναμιχθούν, να ομογενοποιηθούν ομοιόμορφα και να μην κρυσταλλώσουν.
 
Όταν όμως μιλάμε για μέλια γκουρμέ θα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για ωμό μέλι όπως βγαίνει από την κυψέλη χωρίς καμιά επεξεργασία. Τα μέλια αυτά  θα τα βρούμε σε μικρούς παραγωγούς με αγάπη για την φύση και σεβασμό στο μέλι.
 
Αυτό το μέλι θα κρυσταλλώσει φυσιολογικά, κι αν έχει νεκταρ από διαφορετικά λουλούδια μέσα του, στο πέρασμα του χρόνου αυτά θα διαχωριστούν στο βάζο, με τα βαρύτερα μέλια να κινούνται προς τα κάτω και τα ελαφρύτερα προς τα πάνω.
Τα μέλια γκουρμέ!
Όταν αγοράζετε μέλι για την διατροφή σας είναι σκόπιμο να ενημερώνεστε για την προέλευση του, γιατί το μέλι παρουσιάζει κατά κάποιο τρόπο εποχικότητα και κρύβει μέσα του τα αρώματα του άνθους και της περιοχή συλλογής.  Κάποια από τα πιο γνωστά είδη του μελιού δεν είναι εύκολο να παραχθούν όλες τις εποχές του χρόνου ακριβώς επειδή όλα τα άνθη των λουλουδιών δεν ανθίζουν την ίδια εποχή και φυσικά δεν ανευρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Το ανθόμελο και το μέλι από μελιτώματα
Η πρώτη ύλη για την δημιουργία του μελιού είναι το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες, οι οποίες μετά από πολύ προσεκτική διαδικασία παράγουν το ανθόμελο. Το νέκταρ το συλλέγουν οι μέλισσες από πολλά και διαφορετικά άνθη αγρίων λουλουδιών, θάμνων και φυτών που υπάρχουν στην χώρα μας και το ανθόμελο που παράγεται από τα άνθη αυτά, φέρει τα συγκεκριμένα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και  κάποιες φορές την ονομασία του φυτού.
1. Μέλι από μελιτώματα
Το μέλι από μελιτώματα προέρχεται από έντομα που παρασιτούν στα φυτα  όπως για παράδειγμα ο εργάτης του πεύκου. Οι μέλισσες συλλέγουν τα μελιτώματα και τα μεταφέρουν στην κυψέλη όπου τα επεξεργάζονται και έτσι έχουμε:
 
Το μέλι του πεύκου ή αλλιώς πευκόμελο (ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό): Το πευκόμελο, όπως και όλα τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γι’ αυτό το λόγο δεν κρυσταλλώνει εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό έχει όμως φανατικούς οπαδούς. 
 
Αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα για πολλούς είναι το μέλι των παιδικών μας χρόνων. Η γεύση του ειναι ενα ταξίδι σε εκείνη την εποχη της αθωότητας και του παιχνδιου. Θεωρείται κατάλληλο για διαβητικούς και έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το ανθόμελο. Η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία οφείλεται στο μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Είναι παχύρευστο και το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό όταν είναι ανοιξιάτικο, έως σκούρο όταν παράγεται το φθινόπωρο. Συνδυάζεται με παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι και φυσικά με φρέσκο ψωμι και βούρτυρο.

Το μέλι του έλατου : παράγεται από τα εκκρίματα παρασίτων του ελάτου που επίσης μεταφέρονται από την μέλισσα στην κυψέλη, είναι ανοιχτόχρωμο και σε ορισμένες ποικιλίες κοκκινωπό και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ενώ η ιδιαίτερη γεύση του το καθιστά αρκετά εμπορικό. Ειναι το μέλι που θα συνοδεύσει ένα δυνατό πρωινό στο χιονοδρομικό κέντρο με ζεστό τονωτικό καφε.

Το μέλι ελάτης βανίλια : Πρόκειται για μέλι ελάτου με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π) που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του όρους Μαινάλου στην Πελοπόννησο. Είναι παχύρρευστο με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Η θρεπτική και βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για μέλι με υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος. Πρόκειται για ένα μέλι περιζήτητο σε όλη την Ελλάδα για την ελαφριά γεύση του.
2. Μέλι ανθέων
Τα είδη του μελιού : τα ανθόμελα και η εποχικότητα τους:
 
meli-katsikisio-tyri

Μέλι άγριο καθαρά ανοιξιάτικο: 
Αν θέλετε να απολαύσετε τα αρώματα από τα αγριολούλουδα της άνοιξης προτιμήστε μέλι από φασκομηλιά, λεβάντα και άλλα αγριολούλουδα.  Κάθε τόπος έχει το δικό του άγριο μέλι και μια κουταλιά είναι  ικανή να σε ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της χώρας.  Το άγριο μέλι  μπορεί να ειναι κάμπου ή μπορεί να είναι μέλι δάσους. Είναι αρωματικό και εύγευστο θα το βρεις από παραγωγούς της περιοχής. Κρυσταλλώνει σε 2 με 3 μήνες  μετά την παραγωγή του κι ενδεχομένως να διαχωριστεί αν έχει  μέσα του νεκταρ από διαφορετικές ανθοφορίες.  Συνοδευει άριστα το κατσικίσιο τυρί, το κριθαρένιο ψωμί και τους ξηρούς καρπούς.

Μέλι ρεικίσιο (φθινοπωρινό): παράγεται από το φυτό ερείκη που είναι καθαρά μελισσοκομικό φυτό και το μέλι της είναι σκοτεινόχρωμο. Κρυσταλλώνει σε 1 με 3 μήνες από την παραγωγή του. Τα σκουρόχρωμα μέλια, περιέχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία και  σίδηρο. Το μέλι ερείκης δεν παράγεται σε όλη την χώρα αλλά σε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερη χλωρίδα. Ο καταναλωτής που θέλει κάτι ιδιαίτερο πρέπει να το αναζητήσει σε παραγωγούς που εξειδικεύονται σε αυτό και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής γιατί είναι σπάνιο μέλι. Δοκιμάστε το με ξηρούς καρπούς από βιολογική καλλιέργεια!

Μέλι πολύκομπου (φθινοπωρινό): Φυτό (πολυκόμπι ή πολύκομπος) που βρίσκουμε στις σιτοκαλαμιές μετά από τις καλοκαιρινές βροχές.  Δίνει άφθονη γύρη και σκουρόχρωμο κοκκινωπό νέκταρ. Από αυτό το φυτό παράγεται σκοτεινόχρωμο δυνατό μέλι.  Η μελισσα το συλλέγει με την πρωινή δροσιά και κρύβει μέσα του την οσμή του νοτισμένου σιταριού κι όλες τις καλοκαιρινές μυρωδιές του κάμπου. Η γεύση είναι ιδιαίτερη και είναι αρκετά εμπορικό και πλούσιο σε ένζυμα, και ιχνοστοιχεία. Φάτε μια κουτάλια με λίγο μακεδονικό χαλβά μετά το γεύμα.

Μέλι θυμαρίσιο (καλοκαιρινό): Πρόκειται για άριστης ποιότητας μέλι και αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντος, λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Στην χώρα μας παράγεται κυρίως στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και στην Κρήτη  από ξερικά θυμάρια που φυτρώνουν στην πέτρα ποτίζονται με αλμύρα και θρέφονται από το ήλιο. Το μέλι αυτό στον αρωματικό χαρακτήρα του και την γεύση του, κρύβει το ελληνικό αρχιπέλαγος  και την ανάμνηση των καλοκαιρινών διακοπών.  Γι αυτό έχει  ιδιαίτερη ζήτηση στο εξωτερικό  Έχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό με κεχριμπαρένια εμφάνιση και κρυσταλλώνει σε 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.  Το τρώμε με φρέσκο ψωμί και βούτυρο αγελάδος.

Μέλι ακακίας (αρχές καλοκαιριου): Ένα μέλι με χαρακτηριστικό ανοιχτό, σχεδόν διάφανο χρώμα, ελαφρύ πολύ ρευστό, με πολύ ιδιαίτερο πλούσιο μυστικιστικό άρωμα και αρκετά γλυκιά γεύση.  Το μέλι αυτό  έχει στο σώμα του τα αρώματα των δασών της ακακίας.  Αν και ανθόμελο, δεν κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της συγκεκριμένης αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης που διαθέτει. Μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλά ποσοστά σουκρόζης-φρουκτόζης.   Το βάζουμε αντί για ζάχαρη στον καφέ για έχτρα ευχάριστη γεύση.

Μέλι πορτοκαλιάς (καλοκαιρινό): είναι έντονα ανοιχτόχρωμο με ευχάριστο άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών  της Πελοπονησσου και της δυτικής Ελλάδας.  Η γεύση του σε ταξιδεύει στο χωριό σε πορτοκαλιές και ελαιώνες.  Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του και παίρνει άσπρο χρώμα. Συνδυάζεται τέλεια με γιαούρτι πρόβειο από την περιοχή συλλογής.  Δοκιμάστε το και με παγωτό γιαούτρι!

Μέλι ασφάκας (καλοκαιρινό): Από τα πιο σπάνια μέλια καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκομιδή του από τις μέλισσες, προέρχεται από το φυτό ασφάκα (ή ασφακιά) που φύεται στις πλάγιες πάνω στις πέτρες. Διαυγές, υποκίτρινο, με λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα του και με ωραίο άρωμα. Η μελισσα το συλλέγει το πρωί και  παίρνει μαζί  της την πρωινή δροσιά και την ανατολή του Ήλιου. Πλούσιο σε τανίνες, βοηθάει στην βελτίωση της σωματικής κόπωσης αλλά και στην καλή λειτουργία της μνήμης. Δοκιμάστε το  σε συνταγές με φέτα και σουσάμι ή με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα.

Μέλι ηλίανθου (καλοκαιρινό "καμπίσιο" μέλι): Το μέλι από ηλίανθο έχει λεπτό άρωμα και γλυκιά γεύση που σε ταξιδεύει στις ανθισμένες πεδιάδες της Θράκης και της Μακεδονίας τον Ιούνιο. Έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ενώ η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αναπτύσσει λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα που του δίνουν μια χαρακτηριστική βουτυρώδη υφή. Ειναι κατάλληλο για κρέμα μελιού που ειναι περιζήτητη και απευθύνεται σε απαιτητικούς καταναλωτές με γνώσεις. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο  μέλι σε πολυφαινόλες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες μετά την παραγωγή του. Συνοδευει άριστα τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα.

Μέλι καστανιάς (αρχές καλοκαιριού): ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Οι μελισσες το συλλέγουν από τις ορεινές καστανιές αργά την άνοιξη και προκύπτει ένα ιδιαίτερα δυνατό μέλι σκούρου καφέ χρώματος, με έντονη γεύση και χαρακτηριστική ελαφρώς πικρή επίγευση. Το μέλι ωριμάζει αργά στην κυψέλη αντλώντας αρώματα από τα βουνά.   Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 χρόνια μετά από την παραγωγή του. Συνοδεύει άριστα ξηρούς καρπούς του φθινοπώρου και καθαρισμένα  μήλα. 

meli

Μέλι βαμβακιού (καλοκαιρινό):
Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ το πρωί και το απογευμα  στις πεδιάδες από τα άνθη αλλά και από τα εξωανθικά νεκτάρια και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του βαμβακιού και το μετατρέπουν σε ένα ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι, με φίνο άρωμα και γεύση..    Κρύβει μέσα του τον το καυτό Αύγουστο της θεσσαλικής πεδιάδας. Εκείνες οι ώρες ειναι οι καλύτερες καθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.  Κρυσταλλώνει ευκολα μέσα σε 1-3 μήνες από την παραγωγή του. Ειναι κατάλληλο για κρέμα μελιού που ειναι περιζήτητη και απευθύνεται σε απαιτητικούς καταναλωτές με γνώσεις.
 Έχει την μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση σε σχέση με τα άλλα είδη μελιού λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ειναι περιζήτητο στο εξωτερικό. Στην εστίαση πολλοί σεφ το αφήνουν να κρυσταλλώσει σε κυψέλες και το το σερβίρουν σε κύβους για τον καφέ ή το τσάι. Τώρα τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονα με βαμβακόμελο θα ειναι μια μεγάλη έκπληξη.
 
Μέλι από κουμαριά (χειμερινο): Ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι τονωτικό για τις μέλισσες το μέλι κουμαριάς είναι εξαιρετικό για τους ανθρώπους περιζήτητο με αλμυρή τιμή στο εξωτερικό. Έχει χαμηλότερα ποσοστά σακχάρων σε σύγκριση με άλλα μέλια, έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες. Το χρώμα του είναι σκούρο κίτρινο εως χαλκί και καφέ, και η γεύση του πικρή και πολύ ιδιαίτερη, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα μέλια και να θεωρείται «γκουρμέ». Στην υπόπικρη γεύση του οφείλει τη διεθνή ονομασία του ως «bitter honey» (πικρό μέλι). Προσθέστε μια κουτάλια σε συνταγές με αγριογούρουνο κυνήγια ή χοιρινό κρέας και θα σας εκπλήξει. 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *