Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Θεραπείες της βαρρόα με γόνο και η θεωρία των 15 ημερών

gonos-varroa

Σε πολλές περιοχές της χώρας  τα μελίσσια δεν ξεγονεύουν τον χειμώνα και οι μελισσοκόμοι αναζητούν τρόπους για  να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την βαρρόα.

Αν δεν παρέμβουμε αυτή την εποχή θα έχουμε μη παραγωγικά μελίσσια την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι τα μελίσσια αυτά θα είναι αρρώστα στα πρόθυρα του αφανισμού.  Αν κάνουμε μη αποτελεσματική θεραπεία  αυτή την εποχη  απλά θα παρατείνουμε τα βάσανά τους λίγες εβδομάδες ακόμη.

Στον αντίποδα η αποτελεσματική θεραπεία -αυτή την στιγμή-, θα δώσει ένα πολύ δυνατό αβαντάζ στα μελίσσια μας στην μάχη με την βαρρόα,  και θα τους δώσει την δυνατότητα να αποθηκεύσουν μέλι.

Για μια αποτελεσματική θεραπεία -ανεξάρτητα από την μεθοδολογία και την ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε- χρειαζόμαστε την απουσία του γόνου.

Αντιθέτως η παρουσία γόνου θα οδηγήσει σε επαναληπτικές θεραπείες με αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος και αρκετές πιθανότητες αποτυχίας.

Μεταφορά στο βουνό.

Ενώ σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και της βορείου Ελλάδας τον Δεκέμβρη  ανάλογα με τον καιρό η βασίλισσα σταματά την γέννα,  σε  άλλες περιοχές για να σταματήσει χρειάζεται η παρέμβαση του μελισσοκόμου και κάποιος χειρισμός.

Μια παραδοσιακή τεχνική είναι μεταφορά σε ένα κοντινό βουνό για 2 εβδομάδες. Κάνουμε μια θεραπεία και μεταφέρουμε αμέσως. 

Η θερμοκρασία στο βουνό ειδικά το βράδυ θα οδηγήσει την βασίλισσα να κόψει τον γόνο και το μελίσσι να σφαιρώσει.  Εφόσον δεν υπάρχει κηφηνογόνος αυτή την εποχή σε 13 ημέρες όλος ο κλειστός γόνος θα έχει εκκολαφτεί και η βαρρόα θα είναι πάνω στις μέλισσες. Σε αυτή την φάση ένα ακόμη χτύπημα θα είναι αρκετό.

Η βασίλισσα στο κλουβί

Μια άλλη τεχνική είναι να περιορίσουμε την βασίλισσα σε ένα κλουβάκι στο κέντρο της γονοφωλιάς. Την τεχνική αυτή την χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι στα θυμάρια όταν θέλουν να κόψει ο γόνος και το μελίσσι να μαζέψει μέλια.

Κάνουμε μια θεραπεία και φυλακίζουμε την βασίλισσα. Σε 13 ήμερες το χειμώνα όλος ο κλειστός γόνος θα έχει εκκολαφτεί κι όλη η βαρρόα θα είναι σε φορητική φάση ευάλωτη σε θεραπείες.

Μια τρίτη μέθοδος είναι βιολογική και γίνεται με αφαίρεση του γόνου. 

Βρισκόμαστε στο μέσο του χειμώνα και ο γόνος στα μελίσσια είναι λιγοστός κι έχει μικρή αξία για την παραγωγή μας. Όμως έχει τεράστια σημασία και χρησιμοποιείται από την βαρρόα ως εκκολαπτήριο.

Μπορούμε να αφαιρέσουμε όλο το κλειστό γόνο και αφού θα σημαδέψουμε τα πλαίσια να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για λίγες ώρες. Ο γόνος θα θανατωθεί μαζί με την βαρρόα που τον παρασιτεί κι αναπαράγεται μέσα του.

Μετά από λίγες ώρες επιστρέφουμε τα πλαίσια πίσω στο μελίσσι  για να τα καθαρίσει.

Επαναλαμβάνοντας την διαδικασία σε 8  μέρες στα μη σημαδεμένα πλαίσια που θα σφραγιστούν,  θα έχουμε πλήρη θεραπεία της Βαρρόα δίνοντας στα μελίσσια μας ένα ισχυρότατο boost για την νέα χρόνια.

Αν δεν θέλουμε να κάνουμε επανάληψη και θανάτωσή όλου του γόνου, συνδυάζουμε την αφαίρεση και θανάτωση του γόνου, με ένα χτύπημα στην βαρρόα με οξαλικό ενστάλαξη, εξάχνωση ή φλας και ολοκληρώνεται η θεραπεία την ίδια ημέρα. 

Αφαιρούμε το κλειστό γόνο κανουμε την θεραπεία βάζουμε τον κλειστό γόνο στην κατάψυξη και τον επαναφέρουμε την άλλη μέρα.

Η θεωρία των 15 ημερών

gonos-melissvn

Γενικά ο εργατικός γόνος βρίσκεται σφραγισμένος 13 μέρες και ο κηφηνογόνος 15 ήμερες.  Μαζί του είναι σφραγισμένη προστατευμένη και εκκολάπτεται και η βαρρόα. Για μια αποτελεσματική θεραπεία στόχος μας είναι να βγει από τον γόνο και πριν ξαναμπεί να εκτεθεί στην δραστική ουσία που χρησιμοποιούμε.

Για να το πετύχουμε αυτό είτε ξεγονεύουμε το μελίσσι με χειρισμούς και κανουμε θεραπεία, είτε δημιουργούμε με ταινίες δραστικής ουσίας συνθήκες τοξικές για την βαρροα για 15 συνεχόμενες ήμερες. Δεν χρειάζεται ούτε μία μέρα παραπάνω!

Από την πρώτη ή δεύτερη μέρα εφαρμογής εξοντώνεται όλη η βαρρόα σε φορητική  φάση και τις επόμενες ημέρες κάθε βαρρόα που εκκολάπτεται έρχεται σε επαφή με την ουσία που χρησιμοποιούμε και εξοντώνεται. Μια ταινία  αμιτραζης ή οξαλικου  για παράδειγμα, εξοντώνει την βαρρόα σε φορητική φάση και όλες όσες θα βγουν τις επόμενες 7 ημέρες.

Η δεύτερη ταινία θα εξοντώσει όσες επιβίωσαν από την πρώτη και όλες όσες θα βγουν τις επόμενες 7- 8 ήμερες. Η παρουσία τόσο της πρώτης όσο και της δευτερης ταινίας δεν θα επιτρέψει στην βαρρόα να επιβιώσει και μπει στον γόνο  για να σφραγιστεί και να αναπαραχθεί. 

Άλλα αν καταφερει να το κάνει αυτό θα μείνει εκεί μέσα για 13-15 ήμερες.  Όλο αυτό το διάστημα μια τρίτη ταινία απλά δεν θα την βλάψει. Αυτό το δεδομένο καθιστά την τρίτη ταινία πρακτικά άχρηστη. Όλη η  δουλειά  μας πρέπει να γίνει σε 13 με 15 μέρες.

Η εμπειρία όλων μας έχει δείξει ότι μια εφαρμογή χωρίς γόνο είναι αρκετή!

Με παρουσία γόνου η εναλλαγή ταινιών, εξάχνωσης ή ενσταλάξεων για την δημιουργία αφιλόξενου περιβάλλοντος για την βαρρόα για 13 ημέρες τον χειμώνα και 15 ημέρες το καλοκαίρι όταν υπάρχει κηφηνογόνος, μας δίνει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία. 

Επιπλέον το διάστημα έκθεσης είναι μικρο και δεν βοηθά την βαρρόα να αναπτύξει αντοχή στην δραστική μας.

Αυτό λέει η θεωρία των 15 ήμερων. Δεν χρειάζεται ούτε μία μέρα παραπάνω!

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *