Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ανοιξιάτικο Πεύκο

anoixiatiko-peyko

Τα μελισια για να πιάσουν το ανοιξιάτικο πεύκο πρέπει να γίνουν παραγωγικά πολύ νωρίς πράγμα πολύ δύσκολο για πάρα πολλές περιοχές τις χώρας. Αρχές της άνοιξης στην Βόρεια Ελλάδα πολλά μελισια αγκομαχούν να δυναμώσουν καθως βγαίνουν από τον χειμώνα.

«Μελίσσια που δεν ξεχειμώνιασαν στα πεύκα, μετά την αμυγδαλιά πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν από τα πεύκα», είναι οι συμβουλές των παλαιότερων που μας ακολουθούν μια ζωή. Και εξηγείται γιατί τα μελίσσια αυτά δεν έχουν πολλά αποθέματα τροφής. 

Κι αυτό γιατι στην αμυγδαλιά αναπτύσσουν πολλούς γόνους και το μελίσσι έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Μετά την φτελιά και την αμυγδαλιά το μελίσσι "κωλώνει" γιατι δεν υπάρχει ανάλογης δυναμικότητας ανθοφορία.

Το πεύκο αρχές της άνοιξης είναι πλούσιο σε μελιτώματα. Παράλληλα μαζί με το πεύκο συνυπάρχει και το ανοιξιάτικο ρείκι, αλλά και χιλιάδες άλλα λουλούδια από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν γύρη. 

Αν ευνοήσει και λίγο ο καιρός στα μελίσσια μας θα γίνει έκρηξη ανάπτυξης. Εδώ θα προσθέσουμε ορόφους στα γερά τα μελίσσια μας, θα κτίσουμε κερήθρες. Τα μελίσσια θα μαζέψουν τόσα αποθέματα που δεν θα κινδυνεύουν στο υπόλοιπο της άνοιξης από λιμοκτονία. 

Δεν θα έχουν ανάγκη από τροφοδοσία ούτε αργότερα όταν μεταφερθούν σε άλλες μελισσοβοσκές γιατί ήδη θα έχουμε μπει στον Μάιο, ο καιρός θα ζεστάνει καλά και όλος ο τόπος θα μελώσει.

"Μοσχοβολά η άνοιξη, Το πεύκο ευωδιάζει, Το βουητό των μελισσών Ψυχές αγαλλιάζει"

Αυτό με ήρθε στο μυαλό ένα μεσημέρι του Απριλίου που δούλευα με τις μέλισσες στα πεύκα.

Ο κύκλος ζωής του marchalina helenika εργάτη του πεύκου είναι ένα έτος. 

Γεννιέται αρχές Μαΐου και πεθαίνει μέσα Μαιου του επομένου έτους. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο είναι στο μεγαλύτερο μέγεθός του, απομυζά μεγαλύτερες ποσότητες χυμού από τα πεύκα και αποβάλει περισσότερο μελίτωμα από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο στην διάρκεια του έτους. 

Συχνό είναι το φαινόμενο αυτή την περίοδο να βλέπουμε χοντρές σταγόνες μελιτώματος στα κλαδιά του πεύκου. 

Όταν οι σταγόνες αυτές αρχίζουν να κοκκινίζουν τότε η μελιτοέκριση αρχίζει να πλησιάζει στο τέλος της. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται στην Χαλκιδική ύστερα από τις 10 Απριλίου και το πεύκο «κόβει» περίπου 15 – 18 Απριλίου κατά μέσο όρο χρονιά με χρονιά, ενώ στην Θάσο τέλος Απριλίου και το πεύκο σταματάει την μελιτοέκρισή του την 1η εβδομάδα του Μαΐου. 

Επίσης όταν το πεύκο ανθίσει και η γύρη του σηκώνεται στην ατμόσφαιρα σαν σύννεφα σκόνης είναι και αυτό χαρακτηριστικό σημάδι ότι η μελιτοέκριση του πεύκου πλησιάζει στο τέλος της. 

Μελίσσια που έχουν πρώιμη ανάπτυξη με 8 γόνους και μεταφερθούν στον ανοιξιάτικο πεύκο της Θάσου θα πάρουν ένα σώμα μέλι 12- 15 κιλά το μελίσσι. 

Και το μέλι αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο. Δεν κρυσταλλώνει και μοσχοβολά ιώδιο. Είναι η προσωπική μου προτίμηση.

Η γύρη του πεύκου δεν είναι καλή για τα μελίσσια και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα μελίσσια. 

Αυτό ένα έμπειρο μάτι μελισσοκόμου το καταλαβαίνει και η μόνη λύση είναι η μεταφορά σε άλλη μελισσοβοσκή. 

Δείτε ένα video με συλλέκτρια στο δεύτερο βάρεμα του πεύκου

Πληρ: από Χαλκιδικιώτικη Μελισσοκομία

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *