Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ο μηχανισμός που πυροδοτεί στην μετάδοση της varroa από κυψέλη σε κυψέλη!

varroa
 Αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός που πυροδοτεί στην μετάδοση της varroa από κυψέλη σε κυψέλη!
Τα μικροσκοπικά, τα άκαρεα Varroa έχουν τη δυνατότητα να γονατίσουν κυριολεκτικά όχι μονο την Μελισσοκομία και την παραγωγή μελιου άλλα και συνολικά και την γεωργία προσβάλλοντας και καταστρέφοντας τις κυψέλες των μελισσών που συμβάλουν στην επικονίαση εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών.
 
Η βαρρόα είναι το «πιο επιζήμιο παράσιτο των μελισσών», σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή για την υγεία των μελισσών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Εκτός από γεγονός ότι τρέφονται  κυριολεκτικά με τις μελισσες και το λιπόσωμα τους, τα ακάρεα Varroa είναι η αιτία που εμφάνισης βλαβερών ιων καθως μειώνουν την δυνατότητα άμυνας του οργανισμού των μελισσών.

Τα ακάρεα συνήθως προτιμούν να τρέφονται με παραμάνες μέλισσες σε μια κυψέλη γιατί βρισκονται κοντά στον γόνο και τους δίνεται ετσι η ευκαιρία να εισέλθουν να αναπαραχθούν και να παρασιτήσουν τις προνύμφες των μελισσών.

Καθώς αυτές οι μέλισσες γενικά παραμένουν εντός της κυψέλης, τα ακάρεα  είναι περιορισμένα σε μια κυψελη. Αν θέλουν να μεταναστεύσουν υποχρεούνται κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσουν άλλες μέλισσες για να μολύνουν άλλες κυψέλες. Πώς ξέρουν λοιπόν τα ακάρεα πότε να μείνουν και πότε να φύγουν;

varroa

Η έρευνα
Σύμφωνα με το σκεπτικό των επιστημόνων αφού φέρουν μια κυψέλη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα ακάρεα έρχονται αντιμέτωπα με ένα δίλημμα: να μείνουν στη θέση τους και να αφανιστούν ή να εξαπλωθούν και να μολύνουν μια άλλη παρθένα κυψέλη.

Οι ερευνητές στην Ιταλία πιστεύουν ότι έχουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Biology.

Η Rita Cervo και οι συνάδελφοί της από το Università degli Studi Firenze δοκίμασαν τις προτιμήσεις των ακάρεων στην διατροφή τόσο σε παραμάνεςς όσο και σε συλλέκτριες εργάτριες, συμπεριλαμβανομένων και μελισσών λεηλατριών που ληστεύουν μέλι από άλλες αποικίες.

Διαπίστωσαν ότι σε κυψέλες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης τα τα ακάρεα προτιμούσαν να παρασιτούν σε παραμάνες. Ωστόσο, καθώς αυξάνονταν τα ποσοστά προσβολής στις κυψέλες, τα ακάρεα έγιναν λιγότερο εκλεκτικά και έδειχναν εξίσου ικανοποιημένα να παρασιστουν και σε συλλέκτριες,

Η ομάδα ανέλυσε το μείγμα των κηρωδών ουσιών με το οποίο οι μέλισσες χτίζουν κι επικαλύπτουν τις επιφάνειες της κυψέλης και διαπίστωσε ότι σε κυψέλες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης το κερί που παράγουν οι παραμάνες ήταν πολύ διαφορετικό από το κερί των συλλεκτριών. Τα ακάρεα είναι πιθανώς σε θέση να ανιχνεύσουν αυτή την διαφορά.

Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης τα μείγματα κεριού σε παραμάνες και συλλέκτριες  ήταν παρόμοια, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη για τα ακάρεα τη διάκριση μεταξύ παραμάνας και συλλέκτριας. 

«Όταν η αφθονία των ακάρεων αυξάνεται εντός της αποικίας, η έλλειψη διαφορών στα χημικά σημάδια μεταξύ παραμάνας και συλλέκτριας πιθανότατα δεν επιτρέπει στα ακάρεα να κάνουν την διάκριση μεταξύ των μελισσών με διαφορετικά καθήκοντα και έτσι παρασιτούν και τις δύο», έγραψαν.

Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες  να βρεθούν κολλημένα στην πλάτη μια συλλέκτριας και μέσω αυτής σε μια άλλη κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους όταν η τρέχουσα κυψέλη τους αντιμετωπίζει τον αφανισμό.

πηγή: entomologytoday.org

μτφ: satelite.gr

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *