Σε αφανισμό οδηγούν τη μέλισσα της Κρήτης κι όλης της Ελλάδας λόγω της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Από 20% έως και 30% από χρόνο σε χρόνο μειώνεται ο πληθυσμός της μέλισσας στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων που γίνεται την περίοδο της άνοιξης, από τη μια άκρη του νησιού έως την άλλη. Ο αφανισμός του πιο ακούραστου και χρήσιμου “εργάτη” της φύσης θεωρείται αναπόφευκτος αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν γίνει προσπάθεια ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε ώρες που δεν επιτρέπεται βλάπτει και τους ίδιους τους αγρότες καθως, ειδικοί επιστήμονες δημοσιεύουν συνεχώς στοιχεία ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η ύπαρξη του μελισσιού σε μία καλλιέργεια βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό έως και 30%!
«Κανένας δεν ενημερώνει τον παραγωγό ότι με τις μέλισσες κοντά του θα έχει ως και 30% περισσότερη παραγωγή, όπως και επίσης ανώτερη ποιότητα». Με τη φράση αυτή, ο Αντώνης Τσαγκαράκης, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπυκνώνει τη σπουδαιότητα που έχει η επικονίαση στην παραγωγή τροφίμων και τη σχέση οφέλους συνύπαρξης μελισσοκόμων και γεωργών. Μια σχέση αλληλένδετη, αν κάποιος σκεφτεί ότι από την επικονίαση εξαρτάται το 90% των άγριων φυτών του πλανήτη, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης, αλλά και την εκτίμηση του Albert Einstein ότι, εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρώπινη ύπαρξη θα έχει ζωή για 4 χρόνια περίπου, σύμφωνα με όσα είπε σε ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη προστασίας από τους “εχθρούς” στην αγροτική παραγωγή (π.χ. ζιζάνια, επιβλαβή έντομα, ασθένειες κ.λπ.), αλλά και ενάντια των μελισσών.
Επειδή όμως ο μηχανισμός ελέγχου είναι ανύπαρκτος, καθίσταται ζωτικής σημασίας μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καλλιεργητών για την προσφορά της μέλισσας, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ τους σε επίπεδα συλλογικών οργανώσεων.
«Ψεκάζουν χωρίς να προσέχουν τη μέλισσα»
Δραματική είναι η κατάσταση που αποκάλυψε στο neakriti.gr ως προς τη θνησιμότητα της μέλισσας εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και άλλων παραγόντων στο νησί μας ο τεχνολόγος γεωπόνος και μελισσοκόμος από τα Χανιά Κωστής Παπαδάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «την εποχή αυτή, όταν γίνονται ψεκάσματα κοντά σε μελίσσια, μπορούμε να δούμε και ένα 30% με 40% οι μέλισσες έξω στις κυψέλες να είναι ψόφιες. Είναι πολύ μεγάλη ζημιά. Κι ενώ έχουμε τα πορτοκάλια που έχουν καλή ανθοφορία αυτή την εποχή, αποφεύγουμε τον κάμπο για να σώσουμε τις μέλισσες. Δηλαδή, ενώ μια κυψέλη μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 40.000 μέλισσες σε πληθυσμό, τη βλέπεις μια στιγμή και καταρρέει»...
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συζητήσεις με αγρότες, ακούγονται απόψεις που αναφέρουν ότι «εσύ κάνεις τη δουλειά σου, έχεις τις μέλισσές σου κι εγώ θέλω να καλλιεργήσω την περιουσία μου. Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση», όπως υποστηρίζει ο Κωστής Παπαδάκης.
«Και δεν είναι μόνο τα ζιζανιοκτόνα. Έχουμε και τα εντομοκτόνα. Ψεκάζουν στην ανθοφορία πάνω. Δεν ξέρω τι ψεκάσματα κάνουν. Και πιστεύω ότι η ζημιά είναι από χρόνο σε χρόνο γύρω στο 20% με 30%. Ειδικά στον κάμπο των Χανίων, όταν γίνονται οι ψεκασμοί, χάνονται μέλισσες σε ποσοστό από 15% μέχρι 20%. Ενώ έχουμε ανθοφορία, αναπτύσσεται η μέλισσα και μια στιγμή καταρρέει. Και μέσα σε μια χρονιά, μπορεί να χαθεί και η μισή παραγωγή από το μέλι στο νησί μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κωστής Παπαδάκης τόνισε ακόμη ότι, αν ο αγρότης ψεκάσει νωρίς το πρωί ή από τις απογευματινές ώρες και μετά, πάλι μπορεί να υπάρξουν απώλειες στις μέλισσες, αλλά όχι τόσο μεγάλες.
«Φανταστείτε τώρα το μεσημέρι να πάτε εκεί που είναι η βρούβα και η ξινίδα και είναι γεμάτες από μέλισσες, τι γίνεται όταν πάει ο αγρότης και ψεκάζει. Ή στο Ακρωτήρι πάνω που βάζουν καρπούζι και πεπόνι και ψεκάζουν με εντομοκτόνα, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Χουφτιές βγάζουμε τις δηλητηριασμένες μέλισσες!».
«Χωρίς τη μέλισσα, δεν καλλιεργούμε»
«Φανταστείτε ότι οι καλλιεργητές του αβοκάντο μάς παρακαλούν να πάμε μέλισσες για να γίνει η επικονίαση. Το 80% με 90% της επικονίασης γίνεται με τις μέλισσες. Όταν θα εξαφανιστούν οι μέλισσες, όπως λέει και ο Αϊνστάιν, σε τέσσερα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί ακόμα και ο άνθρωπος από τον πλανήτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο τεχνολόγος γεωπόνος και μελισσοκόμος από τα Χανιά, Κωστής Παπαδάκης.
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου