Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Εύκολος τρόπος να καταλάβουμε πότε μια ανθοφορια δίνει νεκταρ

melissa-kastania

Μελισσοκόμος είσαι όταν περπατάς και κοιτάζεις τα δέντρα, τα παρτέρια, τις άκρες των δρόμων ή τα φυτά για να παρατηρήσεις τις μέλισσες ακόμη κι όταν βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης.

Ακόμη και στις διακοπές σου, σε μια εκδρομή ή σε ταξίδι, ακόμη και σε άλλη χώρα σαν  μελισσοκόμος θα στρέψεις το βλέμμα καθώς αιχμαλωτίζεσαι από τις νομές κι ανθοφορίες της περιοχής! Πάντα βλέποντας μια περιοχή με άνθη αναρωτιέσαι πόσο μέλι να δίνει και σαν καλός μελισσοκόμος πρέπει να ξέρεις πότε δίνει μια νομή.  Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ένα απλό τρόπο για να καταλαβαίνουμε πότε μια ανθοφορια δίνει νέκταρ. 
Τι είναι το νέκταρ
Τα λουλούδια και κάποια έντομα έχουν μία συμβιωτική σχέση. Τα λουλούδια χρειάζονται τα έντομα για την επικονίαση που είναι είναι η διαδικασία μεταφοράς και εναπόθεσης γύρης από το ένα φυτό, στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους.

Αυτή η διαδικασία που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή του είδους του φυτού. Χωρίς μέλισσες και τον συγκεκριμένο μηχανισμό πολλά είδη φυτών θα εξαφανιζόταν. 

Τα φυτά τα οποία έχουν ανάγκη τα έντομα για μπορούν να τα προσελκύουν εξελίχτηκαν και απόκτησαν πολύχρωμα πέταλα και συχνά την δυνατότητα να εκκρίνουν νέκταρ με έντονο άρωμα!
  
Ταυτόχρονα τα έντομα λαμβάνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το νέκταρ των φυτών. Έτσι, η συμβίωση ας το πούμε, μεταξύ των φυτών και των εντόμων, δίνει θετικά στοιχεία και στις δύο πλευρές.  
Έτσι και τα έντομα εξελίχτηκαν  στο να αντιλαμβάνονται τα χρώματα και τις οσμές.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα φυτά όταν είναι σε πλήρη ανθοφορία και είναι καλά ποτισμένα εκλύουν νέκταρ το όποιο μυρίζει ευχάριστα. Η μυρωδιά αυτή εξαπλώνονται στο περιβάλλον καθώς μόρια του αέρα έρχονται σε επαφή από το νέκταρ, αρωματίζονται από αυτό και διαχέονται με τον άνεμο κατά την φορά του.

Καθώς αυτά τα αρωματισμένα μόρια ταξιδεύουν στο άνεμο η μέλισσα τα αντιλαμβάνεται με τις κεραίες της ακόμη και σε μεγάλη απόσταση. Στην μέλισσα το όργανο της αίσθησης της όσφρησης βρίσκεται στις κεραίες.
bees


Η όσφρηση βοηθάει τις μέλισσες να συλλάβουν αρωματισμένα μόρια και να αντιληφθούν την κατεύθυνση από την όποια έρχονται και έτσι να οδηγηθούν στην τοποθεσία που βρίσκεται το φυτό που εκκρίνει νέκταρ.

Με την όσφρηση μπορούν ακόμη να αντιλαμβάνονται και το είδος του φυτού.  Κάπου εδώ εμείς παρατηρούμε ότι οι μέλισσες σε κάθε ταξίδι τους εργάζονται μόνο το ίδιο είδος άνθους.

Επιπλέον μέσω της αίσθησης της όσφρησης οι μέλισσες αναγνωρίζουν φερομόνες της βασίλισσας τους αλλά και τα άτομα που ανήκουν στο ίδιο μελίσσι.  Αυτό είναι χρήσιμο στην σμηνουργία αλλά κι όταν όταν εκτελούν καθήκοντα φρουρού στην είσοδο της κυψέλης.

Η μέλισσα λοιπόν εντοπίζει με την οσμή το ανθισμένο λουλούδι που εκλύει νέκταρ.  Συνήθως όταν μια ανθοφορία δίνει καλά τότε σε όλη η περιοχή γίνεται εύκολα αντιληπτό το άρωμα των λουλουδιών και μπορούμε να το αντιληφθούμε στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα μελιτώματα τα οποία τα βρίσκει η μέλισσα μέσω της οσμής τους.  Με την οσμή εντοπίζει το χυμένο ή το εκτιθέμενο μέλι και ξεσπά λεηλασία
polykomsos

 
Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε κι εμείς αν μια ανθοφορία δίνει. Αν πάμε στις αμυγδαλιές, στα ρείκια στις πορτοκαλιές, στον πολύκομπο, στην αγριοβαμβακιά, στην ακακία, στα θυμάρια κι άλλου μπορούμε να αντιληφθούμε το άρωμα των ανθών και να καταλάβουμε αν μια ανθοφορία ή μελιτοφορία δίνει, απλά μυρίζοντας τις οσμές του αέρα. 

Την ίδια στιγμή αν μια ανθοφορία δεν δίνει τότε πρέπει να πλησιάζουμε την μύτη μας σε ένα λουλούδι για να αντληθούμε το άρωμα του αν υπάρχει.

Αυτά ισχύουν σε γενικές γραμμές διότι:
  • Υπάρχουν και κάποιες εξωανθικές νεκταρο-εκκρίσεις όπως του Βαμβακιού -για παράδειγμα- που είναι μια ανθοφορία στην οποία η οσμή σχεδόν απουσιάζει. 
  • Υπάρχουν ανθοφορίες οι οποίες έλκουν τις μέλισσες  μόνο για την γυρη και δεν έχουν καμιά μυρωδιά.  
  • Υπάρχουν ακόμη και άνθη τα οποία μυρίζουν πολύ όμορφα αλλά οι μέλισσες δεν τα αγγίζουν γιατί δεν μπορούν, λόγω της κατασκευής των ανθέων τους. ‘Ένα τέτοιο ανοιξιάτικο φυτό είναι το σπάρτο ή το τριαντάφυλλο.
  • Υπάρχουν ακόμη και ανθοφορίες την οσμή των οποίων την αντιλαμβάνεται η μέλισσα αλλά όχι εμείς ή δεν ειναι τόσο ευχάριστες για εμάς.
Γενικότερα όμως η παρουσία οσμής σε ένα λουλούδι σημαίνει νέκταρ κι εμείς πολλές φορές μπορουμε με την οσμή να καταλάβουμε την δύναμη μια ανθοφορίας σε μια περιοχή.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *