Το ιερό δέντρο.
Ανάμεσα σε αρχαίους ψιθύρους και κάτω από χιλιόχρονες σκιές στήνονται από αργά την άνοιξη οι κυψέλες για να βοσκήσουν οι μέλισσες το ιερό δέντρο του Δία, τη βελανιδιά.
Στην Ήπειρο η δρυς ήταν το ιερό προφητικό δένδρο του Μαντείου της Δωδώνης, του Δωδωνιαίου Δία, του αρχαιότερου μαντείου στον κόσμο.
Στην Μακεδονία το ιερό το δέντρο της βελανιδιάςπολλά χρυσά στεφάνια βελανιδιάς που έχουν βρεθεί και χρησιμοποιούνταν σε τελετές ή ως ταφικά κτερίσματα!
Κορυφαίο το στεφάνι βελανιδιάς του Βασιλιά Φιλίππου Β' της Μακεδονίας, που βρέθηκε στον βασιλικό τύμβο των Αιγών, στη σημερινή Βεργίνα.
Το μέλι
Μέχρι τον Αύγουστο και στα νοτιότερα ίσως και Σεπτέμβρη οι μέλισσες συλλέγουν το σκουρόχρωμο μέλι που οι έρευνες του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το κατατάσσουν ως το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι παγκοσμίως. Οι περιορισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν καταγράψει υψηλή περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες και εντυπωσιακά ποσοστά σε περιεκτικότητα σιδήρου.
Η βελανιδιά δεν παράγει νέκταρ από τα άνθη της άλλα παράγει μελίτωμα! Η έκκριση ξεκινά αρχικά στο φύλλο της όπου με μια προσεκτική ματιά μπορείς να δεις είτε μικροσκοπικές σταγόνες είτε λεκέδες από μελίτωμα πάνω στα φύλλα. Αν ο καιρό είναι ζεστός σταδιακά αρχίζει η μελιτοέκριση στο βελανίδι το οποίο θα στάζει μεγάλες ποσότητες και θα λεκιάζει τα φύλλα.
Η βελανιδιά δεν παράγει νέκταρ από τα άνθη της άλλα παράγει μελίτωμα! Η έκκριση ξεκινά αρχικά στο φύλλο της όπου με μια προσεκτική ματιά μπορείς να δεις είτε μικροσκοπικές σταγόνες είτε λεκέδες από μελίτωμα πάνω στα φύλλα. Αν ο καιρό είναι ζεστός σταδιακά αρχίζει η μελιτοέκριση στο βελανίδι το οποίο θα στάζει μεγάλες ποσότητες και θα λεκιάζει τα φύλλα.
Αν κοιτάξεις τα βελανίδια προσεκτικά εντοπίζεις πιο είναι το "προβληματικό" στο οποίο κάποιο έντομο παρασιτεί και το οποίο παράγει μελίτωμα. Οι βελανιδιές που δίνουν, έχουν πάνω τους μέλισσες κι άλλα έντομα και εύκολα μπορείς να ακούσεις να βουίζουν "προδίδοντας" την μελιτοέκκριση!
Σχεδόν κάθε χρόνο η βελανιδιά θα δώσει, αρκεί να έχει ζεστό καιρό και υγρό.
Η ζεστή (όχι καύσωνας) θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη των μελιτογόνων εντόμων, ενώ η υγρασία στην ατμόσφαιρα θα βοηθήσει ώστε το μελίτωμα να μένει σε ρευστή μορφή και να εκκρίνει άρωμα που προσελκύει τις μέλισσες.
Χωρίς το άρωμα οι μέλισσες δεν έλκονται και δεν το πιάνουν ακόμη κι αν εμείς βλέπουμε μεγάλες ποσότητες από μελιτωματα.
Όχι τυχαία οι σημαντικότερες ποσότητες συλλέγονται στις δροσερές και βροχερές οροσειρές της Ροδόπης και Κερκίνης (Μπέλλες), στην Κεντρική και Νότια Πίνδο, στο Πήλιο και στην Κεντρική Πελοπόννησο.
Περαιτέρω η μελιτοφορία της βελανιδιάς όπως ήδη αναφέρθηκε διαρκεί πολλές εβδομάδες και επειδή πρόκειται με μελίτωμα εξαντλεί τα μελίσσια.
Μπορούμε να δούμε τα μελίσσια να μπαίνουν ορμητικά στην βελανίδια αλλά σε λίγες βδομάδες να γονατίζουν.
Ο εκκολαπτόμενος γόνος σταδιακά μειώνεται και δεν επαρκεί ώστε να διατηρηθεί η ορμή και τα μελίσσια να σφραγίσουν μέλι. Η ύπαρξη διαφράγματος βασίλισσας μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Αν όμως η μελιτοέκριση συνδυαστεί με διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες -φαινόμενο συχνό στα ορεινά- τότε το σκηνικό αλλάζει. Τα μελιτώματα ξεπλένονται περιστασιακά άλλα οι βροχές θα συντηρήσουν μια γυρεοδοτική χλωρίδα που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο σχέδιο μας!
Όμως σε αυτή την περίπτωση η μη ύπαρξη διαφράγματος θα επιτρέψει στην μάνα να γεννά δυνατά στο πάτωμα και το κάτω μέρος της κυψέλης θα αδειάζει από γόνο και θα γεμίζει γύρες.
Ο μελισσοκόμος θα πρέπει συστηματικά να κατεβάζει στην γονοφωλια τον γόνο οδηγώντας στις μέλισσες να βάζουν μέλι στο μελιτοθάλαμο.
Σταδιακά ο εκκολαπτόμενος γόνος θα συντηρεί την ορμή των μελισσιών μας, και καθώς οι εβδομάδες θα κυλούν τα χαμόγελα θα αυξάνουν καθώς το μελίσσια θα αποθηκεύουν μέλι!
Στο ιδανικό σενάριο τα μέλια στο πάτωμα θα μπλοκάρουν την μάνα από τα να γεννά στο πάτωμα.
Στην βελανιδιά χρειάζεται ορμή λοιπόν και μελίσσια που έχουν δώσει σε προηγούμενη ανθοφορία ή μελιτοεκριση (καστανιά Έλατος πχ) ή μελίσσια που για κάποιο λόγο έκοψε ο γόνος δεν θα πάνε καλά στην βελανιδιά.
Πληροφορίες: Satelite
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου