Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Τεράστιες Κινεζικές βιομηχανίες παράγουν σιρόπι που προορίζεται να αναμιχθεί με μέλι



Γράφει ο Riley Donovan*
 
Ο συγγραφέας προειδοποιεί τους καταναλωτές να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τι αγοράζουν στο παντοπωλείο ή στο Super Market όταν ψωνίζουν μέλι.

Το 2018, η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (η αντίστοιχη υπηρεσία με τον ΕΦΕΤ) εξέτασε 240 δείγματα μελιού σε όλο τον Καναδά. Ενώ το 100% των καναδικών δειγμάτων μελιού ήταν αγνό, ένα 22%του εισαγόμενου μελιού βρέθηκε να περιέχει σιρόπι καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμο, σιρόπι ρυζιού ή ζάχαρη από τεύτλα.

Σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία, το μέλι είναι ένα τυποποιημένο προϊόν, το οποίο δεν μπορεί να περιέχει πρόσθετα ξένα σάκχαρα. Μετά από αυτήν την επιχείρηση του Καναδικού ΕΦΕΤ κατασχέθηκαν 12,762 κιλά νοθευμένου μελιού. Αυτό όμως ήταν ένα μικρο χτύπημα στη συνεχή ροή εισαγωγών ψεύτικου μελιού.

Η μίξη του μελιού με σιρόπι και φθηνή ζάχαρη και η εμπορία του ως αυθεντικού, είναι γνωστή πρακτική νοθείας. Η Κίνα εφαρμόζει αυτή την πρακτική σε παγκόσμια κλίμακα. Στην ανατολική επαρχία Zhejiang, το μελισσοκομικό κέντρο της Κίνας, βρίσκονται τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν σιρόπι ρυζιού και σιρόπι καλαμποκιού το οποίο προορίζεται να αναμιχθεί με μέλι.

Λόγω αυτής της εκτεταμένη συστηματικής απάτης σε τρόφιμα, οι άμεσες εισαγωγές κινέζικου μελιού διακόπηκαν σε ολόκληρη Βόρεια Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 2000.  Όμως αυτό το κατασταλτικό μέτρο παραβιάστηκε έξυπνα.

Το κόλπο της Κίνας έγινε εμφανές όταν στον Καναδά άρχισαν να εισάγονται ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες μελιού από μερικές μάλλον εκπληκτικές πηγές όπως το Βιετνάμ. Από την χώρα αυτή από το 2008 έως το 2012 εισήχθηκαν 20 κιλά μέλι. Το 2013, το εισαγόμενο μέλι από το Βιετνάμ αυξήθηκε στα 19.209 κιλά.
 
varelia

 
Την τετραετία πριν από το 2015, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά 50 κιλά μέλι στον Καναδά. Το 2015, αυτό εκτινάχθηκε στα 445.421 κιλά. Δεν μπορούμε φυσικά να πούμε ότι οι ουκρανικές μέλισσες ξαφνικά άρχισαν να δουλεύουν.

Στην πραγματικότητά αυτό που γίνεται ονομάζεται μεταφόρτωση. Ένα προϊόν αποστέλλεται σε μια ενδιάμεση χώρα και στη συνέχεια επισημαίνεται ως προϊόν αυτής της χώρας, προτού σταλεί στον τελικό προορισμό του.

Τα τεστ ανίχνευσής γύρης στο μέλι μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική γεωγραφική προέλευση του μεταφορτωμένου μελιού. Όμως για να μην εντοπιστούν, οι κινεζικές εταιρείες έχουν τελειοποιήσει αυτό που ονομάζεται υπερδιήθηση.

Το τυπικό φιλτράρισμα αφαιρεί απλά υπολείμματα της φυγοκέντρισης όπως το κερί. Κατά τη διάρκεια της υπερδιήθησης, ωστόσο, το μέλι θερμαίνεται και μερικές φορές προστίθεται νερό.
Σταδιακά γίνεται ρευστό και στη συνέχεια εξαναγκάζεται με υψηλή πίεση να περάσει μέσα από εξαιρετικά μικροφίλτρα για να αφαιρεθεί όλη η γύρη. Κατόπιν αφυδατώνεται εκ νέου, πήζει και εξάγεται.

Φυσικά, πλέον αυτό που εξάγεται δεν θεωρείται μέλι με τα ευρωπαϊκά και διεθνή στανταρ και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών. 

Κατά την απομάκρυνση της γύρης, η υπερδιήθηση αφαιρεί σημαντική από την διατροφική αξία του μελιού. Επιπλέον σε κινέζικο μέλι έχουν εντοπιστεί, ίχνη αντιβιοτικών παράνομων στις δυτικές χώρες, όπως η χλωραμφενικόλη κ. α. 

Πρόσφατα αναφέρθηκε στο περιοδικό Food Safety News ότι μικρής κλίμακας κινεζικές μελισσοκομικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν βαρέλια χωρίς επένδυση συγκολλημένα με μόλυβδο για να αποθηκεύσουν το μέλι τους - με σαφή κίνδυνο μόλυνσης από τον μόλυβδο. 

Η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στον Μόλυβδο, όπως υποδεικνύεται από τα αυξημένα επίπεδα του στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες σχεδόν σε όλα τα μέρη του σώματος.

Οι νόμιμοι μελισσοκόμοι του Καναδά πλήττονται από αυτό το πολύ φθηνότερο, ακάθαρτο, εισαγόμενο μέλι που πλημμυρίζει την αγορά. Οι εισαγωγείς και οι έμποροι το αναμιγνύουν με το ντόπιο το οποίο περιέχει γυρεόκοκκους από τον Καναδά και πολλές φορές το πουλούν όλο ως Καναδικό.
 


Ο Chris Hiemstra, μελισσοκόμος από το Οντάριο, μίλησε για το εμπορικό πλεονέκτημα που έχει «κάποιος που πουλά ως μέλι σιρόπι ζάχαρης ή σιρόπι ρυζιού για 20 σεντς τη λίβρα σε σχέση με κάποιον που πουλά στα 5-6 δολάρια το κιλό το μέλι του για να βγάλει τα προς το ζην».

Θα συμβούλευα τους καταναλωτές να μείνουν μακριά από τις μεγάλες μάρκες μελιού και να αγοράζουν μόνο από μικρότερες, αξιόπιστες, τοπικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά οι Καναδοί θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν μέλι στο τοπικό παντοπωλείο τους χωρίς να ανησυχούν ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειάς τους ή θα βλάψουν τους Καναδούς μελισσοκόμους.

Πρέπει να απαιτήσουμε από τους βουλευτές μας ζητήσουν αυστηρούς ελέγχους του μελιού και πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών μελιού από χώρες που βρίσκονται στην κινέζικη γραμμή εξαγωγής και στο κινεζικό σύστημα μεταφόρτωσης.

*Ο Riley Donovan είναι αρθρογράφος και ιδρυτής της ανεξάρτητης έκδοσης Dominion Review (dominionreview.ca). Ζει σε ένα μικρό αγρόκτημα με την οικογένειά του στο νησί Salt Spring, B.C.

Πηγή https://www.producer.com

μτφ El00044 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *