Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Το RNAi στον έλεγχο των ακάρεων βαρρόα

Από την Νέα Ζηλανδία έρχεται νεα για την αντιμετώπιση της Βαρροα

Το άκαρι βαρρόα είναι ένα μικροσκοπικό αλλά καταστροφικό παράσιτο που ευθύνεται για τους θανάτους πολλών αποικιών μελισσών σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα ακάρεα τρέφονται και αναπαράγονται με προνύμφες και νύμφες μελισσών, προκαλώντας αναπτυξιακά προβλήματα και αποδυναμώνοντας τη δραστηριότητα της κυψέλης.


Κατά τη διάρκεια της διατροφής, η βαρρόα χρησιμεύει επίσης ως φορέας ιών των μελισσών, όπως ο παραμορφωμένος ιός των φτερών της μέλισσας, με αποτέλεσμα τα τσαλακωμένα φτερά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και θάνατο των μελισσών. Περισσότερες πληροφορίες για τη βαρρόα θα βρείτε στις κατηγορίες εχθροί και ασθένειες

Παράλληλοι κύκλοι ζωής – μέλισσες και βαρρόα

Οι κύκλοι ζωής των μελισσών και των ακάρεων βαρρόα είναι αλληλένδετοι. Η βασίλισσα γεννά ένα αυγό σε ένα κελί. Το αυγό αναπτύσσεται σε προνύμφη και τρέφεται από τις αναπτυσσόμενες εργάτριες μέλισσες. Μετά από λίγες μέρες, το κελί καλύπτεται με μια στρώση κεριού και η προνύμφη γίνεται ενήλικη μέλισσα.

Σε αυτό το στάδιο ο κύκλος ζωής της μέλισσας συγχωνεύεται με τον κύκλο ζωής του ακάρεως. Ένα θηλυκό ακάρι βαρρόα, που ζει σε μια εργάτρια μέλισσα, εισέρχεται στο κελί λίγο πριν σφραγιστεί. Γεννά αυγά του, τα οποία θα αναπτυχθούν και θα κολλήσουν στην κοιλιά της αναπτυσσόμενης μέλισσας.

Αντιμετώπιση της βαρρόα – τρέχουσες μέθοδοι

Τα διαθέσιμα εργαλεία για τη θεραπεία της βαρρόα περιορίζονται επί του παρόντος στη χρήση συνθετικών και οργανικών φυτοφαρμάκων και άλλων φυσικών θεραπειών. Αυτές οι μέθοδοι ελέγχου δεν είναι πάντα αποτελεσματικοί στη μείωση ή την εξάλειψη των πληθυσμών των βαρρόα.

Τα φυτοφάρμακα είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στις μέλισσες, καθιστώντας τις λιγότερο παραγωγικές κι αυτό αφήνει δημιουργεί πρόσθετη δυσκολία για πολλούς μελισσοκόμους καθώς απαιτείται προσοχή οτάν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.

Μια καινοτόμος έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την παροχή μιας νέας λύσης στο πρόβλημα της βαρρόα αναπτύσσοντας μια θεραπεία που χρησιμοποιεί νέα βιοτεχνολογικά εργαλεία, όπως η παρεμβολή RNA - που θα οδηγήσει κάποια γονίδια του παράσιτου να μην εκφράζονται. 

Παρεμβολή RNA

Η παρεμβολή RNA (RNAi) είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει σε κύτταρα όπου τα μόρια RNA «σιωπούν» ή μειώνουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων εμποδίζοντάς τα να παράγουν πρωτεΐνες.

rnai
 

Επίσης, το RNAi είναι ένα εργαλείο βιοτεχνολογίας στο οποίο οι δίκλωνες αλληλουχίες RNA (dsRNA) συντίθενται και στη συνέχεια κόβονται σε μικροσκοπικά θραύσματα που ονομάζονται μικρά παρεμβαλλόμενα RNA. 

Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα θα "κουμπώνουν" με το αγγελιοφόρο RNA, το οποίο φέρει τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που θα απενεργοποιεί κρίσιμες γενετικές οδηγίες οι οποίες θα αποσιωπούν ή θα εμποδίζει τη μετάφραση (γονιδιακή έκφραση) του γονιδίου.

Χρήση RNAi για την παρεμπόδιση της αναπαραγωγής της βαρρόα

Οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει συγκεκριμένες αλληλουχίες dsRNA που στοχεύουν τα αναπαραγωγικά γονίδια στη βαρρόα. Οι αλληλουχίες προστίθενται σε διάλυμα ζάχαρης, το οποίο μπαίνει σε πλαστική θήκη και τοποθετείται σε κυψέλη. Οι εργάτριες μέλισσες ταΐζουν λίγο από το διάλυμα στις προνύμφες των μελισσών. Τα ακάρεα βαρρόα προσλαμβάνουν τα μόρια dsRNA καθώς τρέφονται με την αιμόλεμφο των προνυμφών και των νυμφών μελισσών.

Μόλις καταποθεί το dsRNA, αυτό ενεργοποιεί το μονοπάτι RNAi μέσα στο άκαρι της βαρρόα και ξεκινά η διαδικασία για να σταματήσει η αναπαραγωγή των ακάρεων.

 
varroa

Οφέλη και περιορισμοί της χρήσης RNAi για τον έλεγχο της βαρρόα

Η χρήση αλληλουχιών dsRNA που στοχεύουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο για ένα συγκεκριμένο είδος έχει πολλά οφέλη:

  • Η θεραπεία δεν είναι θανατηφόρα για το είδος παρασίτων και τον οργανισμό ξενιστή του.
  • Η θεραπεία δεν είναι μόνιμη - το διάλυμα ζάχαρης αποδομείται με την πάροδο του χρόνου. 
  • Η χρήση του RNAi δεν χειραγωγεί το DNA μέσα στο είδος - αναπαράγει μια φυσική διαδικασία.
Υπάρχουν περιορισμοί και κίνδυνοι κατά τη χρήση του RNAi:
  • Οι θεραπείες RNAi δεν είναι κληρονομικές και θα απαιτήσουν επαναλαμβανόμενες θεραπείες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι εντατικής εργασίας.
  • Οι θεραπείες RNAi δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψουν εντελώς τον πληθυσμό της βαρρόα. 
  • Αυτή είναι μια νέα τεχνολογία, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα μη στοχευόμενα είδη.
Νομική και δημόσια αποδοχή νέων τεχνολογιών γονιδίων

Η νομοθεσία στην Ν. Ζηλανδία βάσει του νόμου περί επικίνδυνων ουσιών και νέων οργανισμών (HSNO) του 1996 ρυθμίζει την έρευνα και την απελευθέρωση όλων των ζωντανών όντων που δεν υπάρχουν ήδη, η οποία περιλαμβάνει κι αυτά που είναι γενετικά τροποποιημένα.

Ο νόμος απαιτεί την έγκριση των αρχών Προστασίας του Περιβάλλοντος για εισαγωγή, ανάπτυξη, δοκιμή πεδίου ή απελευθέρωση οποιουδήποτε νέου οργανισμού – συμπεριλαμβανομένου ενός με τροποποίηση RNAi, ο οποίος δεν θεωρείται γενετικά τροποποιημένος οργανισμός σύμφωνα με τον νόμο HSNO.

Βεβαίως, καθώς πολλοί αντιλαμβάνονται αυτόν τον νέο έλεγχο παρασίτων ως παρόμοιο με τη γενετική τροποποίηση, αναμένεται να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή αυτής της νέας τεχνολογίας από το ευρύ κοινό και το μελισσοκόμους  

Πηγή

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *