Απάτη από την Κίνα με το ελληνικό μέλι.
Προσθέτοντας 100 κιλά ελληνικό μέλι με γύρες της ελληνικής υπαίθρου σε ένα τόνο κινέζικο φιλτραρισμένο μέλι, τότε το σύνολο του μίγματος αποκτά την ελληνική ταυτότητα και την ελληνική γύρη που έχει ανάγκη για να και πωλείται νομότυπα ως ελληνικό.
Το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται από την Κίνα αλλά και από τρίτες χώρες, με κόστος
1 – 1.50 ευρώΕμείς δεν μπορούμε να κινιζεποιηθούμε. Το μέλι μας όμως κινεζοποιείται», επεσήμανε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου Αθηνών Πειραιώς και Προαστίων, Παναγιώτης Μουρίκης, μιλώντας στο MEGA.
Ο ίδιος μίλησε για την μειωμένη παραγωγή του μελιού. «Δεν γίνεται εδώ και 15 χρόνια ένα προϊόν να έχει την ίδια χονδρική τιμή και να αντέχουμε. To 75% των τροφίμων που υπάρχουν στο τραπέζι μας οφείλονται στην γονιμοποίηση που κάνει η μέλισσα. H παραγωγή μελιού στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο δηλαδή το 2023 ήταν μειωμένη κατά 50% με 70%. Μιλάμε για μια μεγάλη μείωση η οποία όμως είναι δυσανάλογη με τα κόστη που πληρώνουμε καθημερινά, στα υλικά συσκευασίας … στην τιμή στο πετρέλαιο που παραμένει σταθερά στο 1,60 ευρώ, στην αύξηση στις τιμές διοδίων», τόνισε και ανέφερε πως πολλοί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
«Αυτήν την περίοδο όλοι οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί υπάρχει κίνδυνος. Πάρα πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες αρχίζουν και φεύγουν από το επάγγελμα. Το επάγγελμα μας πλέον δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί με αυτό το κόστος παραγωγής, καθώς οι ελληνοποιήσεις κρατούν σταθερά χαμηλά τις τιμές στο δικό μας προϊόν, με το καλοκαίρι που δεν μας άφησαν να μπούμε στα δάση. Ένα σωρό προβλήματα.
Το μέλι είναι ένα προϊόν που περνάει από τελωνεία, έρχεται με καράβια και με κοντέινερ από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές. Καταρχάς δεν μιλάμε για ελληνοποίηση. Αυτό το μέλι που έρχεται από αυτές τις χώρες με αυτές τις τιμές δεν είναι καν μέλι. Αναμειγνύεται με μικρές ποσότητες δικού μας και ελληνικού μελιού.
Αυτό καταγγέλλουμε εμείς επίσημα οι μελισσοκόμοι. Μιλάμε για μέλι το οποίο είναι χαμηλής ποιότητας και το οποίο είναι σε χαμηλή τιμή. Και αυτό το μέλι αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια και στους καταναλωτές σαν προϊόν ελληνικό. Η μέλισσα είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δε θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», τόνισε.
Τι ζητεί ο κλάδος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εν συνεχεία παρέθεσε ορισμένα αιτήματα που έχει καταθέσει ο κλάδος των μελισσοκόμων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει: να γίνουν αναλύσεις γυροσκοπικές στο μέλι που έρχεται, να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι και με βάση τα τιμολόγια και βάσει του ισοζυγίου, πόσο μπαίνει και πόσο βγαίνει από τη χώρα», είπε.
Μέλι: Πόσο πωλείται
Σύμφωνα με το Mega η τιμή παραγωγού στο μέλι παραμένει στα περσινά επίπεδα δηλαδή στα 4 ευρώ με 4,20 ευρώ το κιλό λόγω των ελληνοποιήσεων και στο ράφι πωλείται στα 8 με 13,50 ευρώ. Είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή η τιμή του έχει ” τσιμπήσει” κατά 1 ευρώ.
Δείτε ένα video απο το συνέδριο επαγγελματική μελισσοκομίας στο οποίο ο καθηγητής ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου εξηγεί την άπατη με το μέλι και τον τρόπο που κατασκευάζεται το μέλι στην Κινα και που είναι παράνομος στην Ελλάδα.
Η εισαγωγή αυτού του μελιού και η μίξη με ελληνικό είναι διατροφική απάτη, εσκεμμένη νοθεία ή παραποίηση των προϊόντων μελιού με σκοπό την εξαπάτηση των καταναλωτών και την αύξηση των κερδών.
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου