Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την βροχή οι μελισσοκόμοι

wether

Η παρατεταμένη ανομβρία τους ανησυχεί ενώ περιμένουν τα μέτρα που θα βάλουν στοπ στις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών!

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν την βροχή οι μελισσοκόμοι. Με τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ανομβρία ανησυχούν για την φετινή παραγωγή μελιού.

«Πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών για μελιτο-έκκριση. Φέτος είχαμε πρώιμη

άνοιξη και παρατεταμένη ανομβρία δυστυχώς, που δίνει φθίνουσα πορεία στα μελίσσια. Ψάχνουμε να δούμε πού θα βρέξει για να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας. Εκτιμούμε πως αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις θα είναι μια δύσκολη χρονιά», σχολίασε στο «ΤyposThes» η νέα πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Σωτηράκη.

Όπως είπε «μέχρι στιγμής τα δάση με πεύκα μελιτοφορούν. Όμως δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό... Αν δεν ποτιστεί το φυτό, δεν θα ανθίσει και δεν θα βγάλει νέκταρ για να το πάρουν οι μέλισσες. Συνήθως η άνοιξη έχει και ήλιο και βροχή, ώστε η φύση να ποτίζεται».

melissia

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ότι και φέτος «θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος» και με δεδομένο το γεγονός πως πέρυσι κάηκαν από τις πυρκαγιές πολλά μελίσσια, η κυρία Σωτηράκη σημείωσε πως «το 2023 ο Σύλλογος είχε έρθει σε επικοινωνία με την πυροσβεστική ενημερώνοντάς την ότι μπορεί να διαθέσει  μηχανήματα πχ γεννήτριες, αντλίες, δεξαμενές και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό. Θα έχουμε σε επιφυλακή φορτηγά ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως και με ασφάλεια μελίσσια που μπορεί να κινδυνεύσουν ή να παρέχουμε βοήθεια σε πυροσβέστες με μεταφορές, αλλά και να τους δώσουμε κηραλοιφές για τραύματα κλπ.».

Ωστόσο σχολίασε πως «αυτή την στιγμή με τα όσα ορίζει η πιο πρόσφατη διάταξη των δασαρχείων, απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε μονοπάτια και ξέφωτα μέσα στο δάσος. Καλώς θέλουν να προστατεύσουν τα δέντρα όμως παράλληλα δεν μας υποδεικνύουν πού μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας».

Να γίνονται έλεγχοι για τα μέλια

Σχολιάζοντας την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των «οδηγιών για το πρωινό» σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού ανάμεσα στα οποία είναι και το μέλι, δήλωσε πως «πρέπει να νομοθετηθούν εργαστηριακοί έλεγχοι για την προέλευση του μελιού ώστε να μπορούν να γίνουν δειγματοληψίες για να πατάξουμε το φαινόμενο των νοθευμένων προϊόντων». «Δυστυχώς» όπως σχολίασε, «στη χώρα μας το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι είναι σε έξαρση και από την στιγμή που δεν υπάρχουν τρόποι ελέγχου ο καθένας μπορεί να κάνεις τις προσμείξεις που θέλει και να φέρει στην αγορά προϊόντα που είναι νοθευμένα». 

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης" Όλο το άρθρο εδώ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *