Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μελισσοκομία, Εγκρίθηκε οριστικά ο νόμος για την «αποκατάσταση της φύσης» στην ΕΕ


erimopoiisi

Μετά από έντονες συγκρούσεις και παρά τις αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το τελικό πράσινο φως.   Ο νόμος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην μελισσοκομία καθως στοχεύει μεταξύ άλλων στην αύξηση των επικονιαστών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογες ενέκρινε επίσημα τον – πρώτο του είδους του – κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης.

Η νομοθεσία στοχεύει να θεσπίσει μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Ο κανονισμός απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποκαταστήσουν το ένα πέμπτο της ξηράς και των θαλασσών τους έως το 2030.

Πρόκειται για τη νομοθεσία, την οποία «πολέμησε» μερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ευρωκοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές ψήφων στον αγροτικό πληθυσμό ενόψει ευρωεκλογών και προκάλεσε την κόντρα του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διαμάχη που ανάγκασε την πρόεδρο της Κομισιόν να υποχώρησε στην εφαρμογή της "Πράσινης Συμφωνίας" της ΕΕ, που στοχεύει σε κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Ο νέος κανονισμός θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα αναφερόμενα οικοσυστήματα – από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, το πόσιμο νερό και τα αστικά οικοσυστήματα. 

Παρά την υιοθέτηση του κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, η ξαφνική μεταστροφή της Ουγγαρίας είχε μπλοκάρει την οριστική έγκριση και είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το σχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί κομμάτι-κλειδί της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και λόγω το αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα απέναντι στην συμφωνία  είχε μπλοκαριστεί έως της ευρωεκλογές! 

Η ΕΕ  με την Συμφωνία επιδιώκει να θεσμοθετήσει τους πιο φιλόδοξους στον κόσμο στόχους για το κλίμα και την βιοποικιλότητα, καθιστώντας την Ένωση ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στα κλιματικά ζητήματα

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.

Η πρόταση περιλαμβάνει τους ακόλουθους ειδικούς στόχους:

  • στόχοι που βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (για τους υγροτόπους, τα δάση, τους λειμώνες, τους ποταμούς και τις λίμνες, φρυγανώδεις εκτάσεις θάμνους, τους βραχώδεις οικοτόπους και τους αμμόλοφους) — βελτίωση και αποκατάσταση οικοτόπων βιοποικιλότητας σε μεγάλη κλίμακα, και επαναφορά των πληθυσμών των ειδών μέσω της βελτίωσης και της διεύρυνσης των οικοτόπων τους
  • επικονίαση των εντόμων — αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030 και επίτευξη αυξανόμενης τάσης για τους πληθυσμούς επικονιαστών, με μεθοδολογία για την τακτική παρακολούθηση των επικονιαστών.
  • δασικά οικοσυστήματα — επίτευξη αυξανόμενης παρακολουθήσεις για ζωντανή και  νεκρή ξυλεία, άνισα γηράσκοντα δάση, δασική συνδεσιμότητα, αφθονία κοινών δασικών πτηνών και απόθεμα οργανικού άνθρακα
  • αστικά  οικοσυστήματα — καμία περαιτέρω απώλεια πράσινου αστικού χώρου έως το 2030 και αύξηση της συνολικής έκτασης που καλύπτεται από πράσινο αστικό χώρο έως το 2040 και το 2050
  • γεωργικά οικοσυστήματα — αύξηση των πεταλούδων λειμώνων και των πτηνών γεωργικής γης, του αποθέματος οργανικού άνθρακα σε ανόργανα εδάφη καλλιεργήσιμων εκτάσεων και του μεριδίου των γεωργικών εκτάσεων με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας· αποκατάσταση αποστραγγισμένων τυρφώνων που ειναι πλέον υπό γεωργική χρήση
  • θαλάσσια οικοσυστήματα — αποκατάσταση θαλάσσιων ενδιαιτημάτων όπως οι βυθοί θαλάσσιας βλάστησης ή βυθοί ιζημάτων που αποφέρουν σημαντικά οφέλη, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, και αποκατάσταση των οικοτόπων εικονικών θαλάσσιων ειδών, όπως τα δελφίνια και οι φώκιες, οι καρχαρίες και τα θαλάσσια πτηνά.
  • συνδεσιμότητα ποταμών — εντοπισμός και άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη συνδεσιμότητα των επιφανειακών υδάτων, έτσι ώστε τουλάχιστον 25000 χιλιόμετρα ποταμών να αποκατασταθούν σε κατάσταση ελεύθερης ροής έως το 2030

Οι επικριτές ανησυχούν για το ποιες εκτάσεις χρίζουν αποκατάστασης και πόσο αυτό θα πλήξει τις γεωργικές κι άλλες εκτάσεις που καλλιεργούνται, τυγχάνουν οικονομικής εκμετάλλευσης, οικιστικής ή άλλους είδους ανάπτυξης. 

melissa-reiki

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη θετική ψηφοφορία για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο. 

Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, που απέδωσε. Δεν υπάρχει χρόνος για διάλειμμα στην προστασία του περιβάλλοντος μας. Σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ επιλέγει να αποκαταστήσει τη φύση στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητά της και το περιβάλλον διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών. 

Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, αλλά και να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις. 

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μπορέσει να πάει στην επόμενη COP με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Alain Maron, υπουργός Κλιματικής Μετάβασης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *