Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μελισσοκομία γιατί οι μελισσες δεν πιάνουν το μελίτωμα

melitoma velanidia
 
Το μελίτωμα τρέχει στα φύλλα βελανιδιάς αλλά μέσα στις κυψέλες δεν μπαίνει ούτε σταγόνα, Γιατί συμβαίνει αυτό. 

Η ερώτηση αυτή ειναι πολύ συχνή στο μυαλό των μελισσοκόμων που συχνά παρατηρούμε τα μελιτώματα σε διαφορές περιοχές,. 

Τα βλέπουμε στα φύλλα που κάποιες χρόνιες κυριολεκτικά στάζουν κι ενώ ελπίζουμε  να πάρουμε πολλά μέλια δεν βλέπουμε τελικά μέλι στις κυψέλες μας .

Είναι πολύ εύκολο να δούμε  μελιτώματα, Αυτήν την εποχη μπορουμε να δούμε μελίτωμα μετκάλφα στα παραποτάμια  και τα σκιερά αλλά και το βελανίδι στα βουνά. 

Πολλές φορές βλέπουμε μελίτωμα στο έλατο και πολύ περισσότερες φόρες στο πεύκο.

Το αν η μελισσα επιλέξει να συλλέξει μελίτωμα έχει να κάνει αποκλειστικά με την συμπεριφορά της μέλισσας.

Νέκταρ και μελίτωμα!

Το νέκταρ είναι ένας ζαχαρούχος χυμός, που βρίσκεται αποθηκευμένος στο βάθος της στεφάνης των φυτών και εκκρίνεται από τους φυτικούς αδένες τους, που ονομάζονται νεκτάρια. Το νέκταρ ελκύει τα έντομα και προσφέρεται ως “ανταμοιβή” στα έντομα- επικονιαστές, για τη μεταφορά της γύρης σε άλλα άνθη, με στόχο την επικονίαση (Prost 1991, Σαντάς 1984, Σαββίδης 2014). 

Νεκταροέκκριση 

Όταν  υπάρχει έκκριση νεκταρος εργάτριες μέλισσες αποθηκεύουν το νέκταρ στον πρόλοβο τους, όπου εμπλουτίζεται με διάφορα ένζυμα (ιμβερτάση) και αφού επιστρέψουν στην κυψέλη, το εναποθέτουν στα κελιά. Τα κύρια συστατικά του νέκταρος ανταποκρίνονται σε σάκχαρα από 7 εως 60%, νερό 40-80%, κάποιες αζωτούχες ενώσεις και μεταλλικές ουσίες, ενώ τα σημαντικότερα σάκχαρα του είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη (Prost 1991, Χαριζάνης 2014). 

Όταν έχουμε ανθοφορία μπορει ανάλογα τις υπάρχουσες καιρικές συνθηκες και τις βροχές  προηγήθηκαν, μπορει να έχουμε νεκταροέκκριση η οποία άλλοτε είναι ισχυρή και προσελκύει τις μελισσες κι άλλοτε είναι σχεδόν ανύπαρκτη οπότε οι μελισσες πάνε σε άλλο φυτό!

Μελιτοέκκριση

Από την άλλη το μελίτωμα είναι ένα μελιτώδες-ζαχαρούχο έκκριμα, το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες από τα στομάτια φύλλων απευθείας, ή τον επιδερμικό ιστό των φυτών με τη βοήθεια κάποιων παρασιτικών εντόμων (Prost 1991, Χαριζάνης 2014). 

Αυτά απομυζούν τους φυτικούς ζαχαρούχους χυμούς, τους επεξεργάζονται στο σώμα τους και έπειτα εκκρίνουν όσο δε χρειάζονται με τη μορφή μικρής σταγόνας σιροπιού (Μπίκος 1991, Prost 1991). 

Η ρητινώδης ουσία που αποβάλλεται, περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (σάκχαρα και νερό) και οι μέλισσες το συλλέγουν όπως και το νέκταρ από τα φύλλα ή από το σώμα των μυζητικών εντόμων. Τα έντομα αυτά, που αποκαλούνται κοινώς και “εργάτες”, ανήκουν στις οικογένειες των κοκκoειδών, αλευροειδών, αφίδων κ.ά ).

thimari

 Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μελιτωμάτων απαντώνται στα κωνοφόρα δέντρα του πεύκου και της ελάτης, με τον παρασιτισμό των εντόμων Pinus halepensis και Physokermes hemicryphus αντίστοιχα (Χαριζάνης 2014).  

Τα συγκεκριμένα έντομα παρασιτούν συγκεκριμένα φυτά κάθε χρόνο και παράγουν συγκεκριμένης ποιότητας και υφής  μελίτωμα το οποίο άλλες χρονιές προσελκύει τις μέλισσες κι άλλες όχι.

Διατροφικά κριτήρια
Οι µέλισσες επιλέγουν τα φυτά που επισκέπτονται µε κριτήρια καθαρά διατροφικά αλλά και κριτήρια εξοικονόμησης. Αν έχουν επιλογή ανάμεσα στο νέκταρ και το μελίτωμα προτιμούν αναμφίβολα το νέκταρ που είναι η βασική τους τροφή.


melissa-kastania

Οι μελισσες δείχνουν προτίμηση σε φυτά που δίνουν νέκταρ µε υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γύρη µε υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο.  

Πολλές φορές μπορεί απλά να κάτσουν στην κυψέλη άπραγες με στόχο να εξοικονομήσουν πόρους αντί να ασχοληθούν με μια ανθοφορία που δεν αξίζει διατροφικά. Τότε οι συλλέκτριες εκτονώνονται όπως έχει αναφερθεί  σε προηγούμενο άρθρο μας στο washboarding

Αυτή η επιλογή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την προσδοκία του μελισσοκόμου ο όποιος έχει κάνει σχεδιασμό και μεταφορά σε μια συγκεκριμένη  νομή.

Έτσι συμβαίνει πολλές φορές να βλέπουμε στην περιοχή μας μια πολύτιμη ανθοφορία για εμάς (Θυμάρι πχ) και οι μέλισσες να μην την πιάνουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μελιτοφορία τςη βελανιδιάς πχ.

Σε αυτή την περίπτωση τα ενδεχόμενα είναι δυο. Είτε έχουν επικεντρωθεί σε μια άλλη νομή με υψηλή διατροφική αξία για αυτές, είτε κάθονται στην κυψέλη  και απλά εξοικονομούν ενέργεια και πόρους.

Ανθοφορίες vs μελιτώματα 

Στην περίπτωση της βελανιδιάς η μελιτοφορία στα βουνά συμπίπτει με την ύπαρξη αρκετών και ποτισμένων φυτών (ρίγανες, βάτος, καλαμίδι, χορτονομή) τα οποία μπορεί να προσελκύουν τις μέλισσες έναντι της βελανιδιάς. Μια ματιά στο δάσος θα μας δείξει που βρίσκονται οι  μέλισσες από το κοπάδι μας.

meli

Στην περίπτωση του μετκάλφα στα παραποτάμια δάση συνήθως συμπίπτουν με το βαμβάκι, τον ηλίανθο, τον πολύκομπο, την αγριοβαμβακιά που είναι άφθονα στις κοντινές πεδιάδες και προσελκύουν τις μέλισσες.

Στην περίπτωση του έλατου οι μελιτοφορία του συμπίπτει με δεκάδες ανοιξιάτικα φυτά τα οποία αποσπούν τις  μέλισσες από  την επιθυμητή νομή. Αυτές οι ανθοφορίες μόνο σε αμιγή κι ορεινά ελατοδάση απουσιάζουν.

Στο πεύκο τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς το φθινόπωρο υπάρχουν ελάχιστες ανθοφορίες  γι αυτό και οι μέλισσες (που έχουν τρυγηθεί και δεν έχουν προμήθειες για τον χειμώνα)  επικεντρώνονται έντονα σε αυτό το μελίτωμα και μας δίνουν το 70% της εγχώριας παραγωγής μελιού.

Έτσι εξηγείται το γιατι οι μελισσες δεν  πιάνουν παντα το μελίτωμα

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044, κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *