Οι μέλισσες μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα
Μία τέτοια διαπίστωση θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός τεστ για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο θα προσφέρει έγκυρη και άμεση διάγνωση.
«Τα έντομα έχουν εκπληκτική όσφρηση όπως και οι σκύλοι», δήλωσε ο Debajit Saha, επίκουρος καθηγητής στο College of Engineering και στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Επιστήμης και Μηχανικής Υγείας του MSU, σε μια πρόσφατη ανακοίνωση.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε έναν τρόπο να μιμηθεί την αναπνοή κάποιου ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν τη συνθετική αναπνοή σε 20 μέλισσες, τοποθετώντας τις σε μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη ζώνη και προσαρτώντας ηλεκτρόδια για τη μέτρηση των εγκεφαλικών σημάτων από τις μέλισσες.
Σύγκριναν τον τρόπο που οι μέλισσες μύριζαν την αναπνοή του συνθετικού καρκίνου του πνεύμονα με μια συνθετική υγιή αναπνοή.
«Περνάμε αυτές τις μυρωδιές στην κεραία των μελισσών και καταγράφουμε τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλό τους», είπε ο Saha στην ανακοίνωση. «Βλέπουμε μια αλλαγή στην απόκριση νευρικής πυροδότησης της μέλισσας», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το healthstat.gr, είδαν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες μύριζαν τις δύο συνθετικές αναπνοές, όπως έγινε γνωστό.
Οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο
Η ομάδα δημιούργησε επίσης διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα και τους εξέτασε στις μέλισσες. Διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες μπορούσαν επίσης να μυρίσουν διαφορές μεταξύ των υγιών κυττάρων, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και των μη μικρών καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.
«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι η ικανότητα των μελισσών όχι μόνο να ανιχνεύουν καρκινικά κύτταρα, αλλά και να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των κυτταρικών σειρών διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα», είπε η Autumn McLane-Svoboda, απόφοιτος που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. «Οι μελλοντικές συνέπειες για αυτό είναι τεράστιες, καθώς οι μέλισσες λειτουργώντας ως «αισθητήρες» θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ασθενείς να λαμβάνουν συγκεκριμένες διαγνώσεις καρκίνου γρήγορα, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη για σωστές οδούς θεραπείας», κατέληξε.
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου