Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μελισσοκομία Το Βαμβάκι και το Βαμβακόμελο (vid)


Το καλοκαίρι  για την μελισσοκομία είναι η εποχή του Βαμβακιού. Χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειες απλώνονται  την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και ο καλός μελισσοκόμος δεν πρέπει να αγνοήσει.

Ο μελισσοκόμος που θα έχει ετοιμάσει τα μελισια του, θα ξέρει τις λεπτομέρειες, θα έχει την θεωρητική κατάρτιση, την παρατηρητικότητα και τις ιδιαίτερες γνώσεις που αφορούν την περιοχή του ειναι κι αυτός που θα δει σημαντικές ποσότητες μελιού ανά κυψέλη.

Το καλοκαίρι, τα μελίσσια βρίσκονται στο μέγιστο σημείο, έχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη μεγαλύτερη παρουσία γόνου. Όμως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (καύσωνες ξηρασία κλπ) δεν ευνοούν την ανθοφορία φυτών, δίχως το γεγονός αυτό να αποκλείει την παρουσία κάποια μελισσοκομικής χλωρίδας.

Το Βαμβάκι

Αποτελεί αρδευόμενη καλλιέργεια, με συνολική έκταση περίπου 2,5 εκατ. στρεμμάτων σε εθνικό επίπεδο, κυμαινόμενη κάθε χρόνο. Κύριες περιοχές παραγωγής του βαμβακιού αποτελούν η Θεσσαλία, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Ανατολική Στερεά Ελλάδα.


 

Η άνθιση πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου! Μαζί με τα άνθη στο φυτό υπάρχουν και εξωανθικά νεκτάρια από τα οποία παράγεται νέκταρ. Παράλληλα μπορει να συναντήσουμε και αφίδες που παρασιτούν πάνω στα φυτά και παράγουν όχι μελιτώδεις εκκρίσεις  που μπορεί να συλλέξουν οι μέλισσες .

 Ιδανικές συνθήκες νεκταροέκκρισης είναι ο μαλακός καιρός με θερμοκρασίες 25-35οC και υψηλή εδαφική υγρασία. Επιπλέον η συλλογή γύρης στο βαμβάκι είναι πολύ σημαντική, γιατί δυναμώνει τα μελίσσια ενόψει του φθινοπωρινού πεύκου.

 Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι η καλλιέργεια νέων υβριδίων αποδίδει μειωμένες ποσότητες νέκταρος, ενώ η αλόγιστη, πολλές φορές, χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων, ιδιαίτερα μελισσοτοξικών, προκαλεί μεγαλες ζημιές στα μελισσοσμήνη που μεταφέρθηκαν στις καλλιέργειες βαμβακιού.Γι αυτό αρκετοί μελισσοκόμοι  αποφεύγουν τη μεταφορά αυτή. 

Θα πρέπει όμως  να τονιστεί ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, δεν υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης του βαμβακόμελου από τα εντομοκτόνα καθώς οι μελισσες που μολυνονται με αυτά πεθαίνουν εκτός κυψέλης.

Γενικότερα η ανθοφορια του βαμβακιού, εάν ο μελισσοκόμος δραστηριοποιείται στο κάμπο, είναι μια ανθοφορια που δεν πρέπει να αγνοήσει!

Χαρακτηριστικά του βαμβακόμελου

Το μέλι από βαμβάκι αποτελεί αμιγή κατηγορία ελληνικού μελιού και οι φυσικοχημικές παράμετροί του ορίζονται από την ΚΥΑ αριθμ. 127/2004 (ΦΕΚ239/Β/23-2-2005). Χαρακτηρίζεται από κίτρινο πορτοκαλί χρώμα και μέτρια ένταση στο άρωμα και στη γεύση.


 

Το μέλι από βαμβάκι κρυσταλλώνει γρήγορα και το γεγονός αυτό αποτελεί άλλον ένα αποτρεπτικό παράγοντα για τους μελισσοκόμους και τη μετακίνησή τους στις βαμβακοκαλλιέργειες, αφού ο Έλληνας καταναλωτής εσφαλμένα αποφεύγει το κρυσταλλωμένο μέλι, θεωρώντας το κατώτερης ποιότητας ή ακόμα και νοθευμένο.

 Η κρυστάλλωση αποτελεί φυσικό φαινόμενο των ανθόμελων και ο λόγος των σακχάρων φρουκτόζη/γλυκόζη που περιέχει το μέλι καθορίζει την ταχύτητα εκδήλωσης αυτού.

Το βαμβακόμελο έχει υψηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, την υψηλότερη σε σχέση με άλλα μέλια, δεδομένο που του προσδίδει έντονη βακτηριοστατική δράση. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την ωφέλιμη χλωρίδα του παχέος εντέρου. 

Οι μελισσοκόμοι, τέλος, κάνουν χρήση του μελιού από βαμβάκι στην παρασκευή μελισσοτροφών, δίνοντας έτσι σχετική ποιότητα στη διατροφή των μελισσιών τους όταν η φύση, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, δεν τους παρέχει νέκταρ.

Γενικά: Το βαμβακόμελο είναι μία από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγεται στην Ελλάδα. Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από ανθικά και εξωανθικά νεκτάρια του φυτού, καθώς επίσης και από μελίτωμα που εκκρίνεται από διάφορα έντομα τα οποία παρασιτούν την καλλιέργεια.

Γεύση και άρωμα: Χαρακτηριστική βουτυρώδη γλυκιά γεύση με εξαιρετικό, χαρακτηριστικό άρωμα.

Χρώμα: Ανοιχτόχρωμο.

Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-3 μήνες. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα ή γνησιότητα του μελιού και δεν επηρεάζεται η θρεπτική του αξία.

Θρεπτική αξία: Είναι το πλουσιότερο μέλι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Αυτό το κατατάσσει στο μέλι με την υψηλότερη βακτηριοκτόνο δράση.  Βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και στις παθήσεις του στομάχου.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *