Τον Σεπτέμβρη πέφτει η ένταση της ζέστης του καλοκαιριού και αρχίζει η ανασυγκρότηση των μελισσιών για τον χειμώνα. Μαζί με τον Οκτώβριο και τον μισό Νοέμβριο είναι οι μήνες παραγωγής των μελιτωμάτων του πεύκου που αν ευνοηθεί η έκκριση τους θα δώσει ενδεχομένως και διπλό τρύγο πευκόμελου.
Ότι και να γίνει όμως, αυτή την στιγμή πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες ετοιμασίες για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, δηλαδή να ανανεωθεί ο πληθυσμός και να εξασφαλιστούν αποθέματα τροφής.
Καθως οι πληθυσμοί σταδιακά πεφτουν πρέπει να αφαιρεθούν -εξίσου σταδιακά- τα πλεονάζοντα πατώματα και άδεια πλαίσια ώστε να μείνουν μόνο όσα πατάει το μελίσσι. Αυτά θα πρέπει να αποθηκευτούν και να προστατευτούν από τον κηρόσκωρο μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Περαιτέρω πρέπει να έχουμε υπόψη την άμυνα των μελισσιών μας έναντι εχθρών όπως οι σφήκες και τα σερσένια, τα οποία αυτή την εποχη έχουν φτάσει σε μεγάλους αριθμούς και σε πολλά μελισσοκομεία καθίστανται μάστιγα.
Την εποχή αυτή είναι δυνατή αλλά δύσκολη η παραγωγή βασιλισσών καλής ποιότητας. Ειδικότερα στα κεντρικά και στα βόρεια αποφεύγεται. Όπου επιχειρηθεί χρειάζεται να εξασφαλιστεί η καλή τροφοδότηση νέκταρος και γύρης. Απαραίτητος είναι και πληθυσμός κηφήνων για την σύζευξη των νέων βασιλισσών.
Προετοιμασία για τον χειμώνα
Στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογες μελιτοφορίες, όπως ρεικιού, χαρουπιάς, ακονιζιάς, κισσού, που εφοδιάζουν με αποθέματα μελιού ενόψει του χειμώνα, αλλά σε κάποια μέρη ίσως να χρειάζεται συμπληρωματική τροφοδοσία με σιρόπι και υποκατάστατα γύρης.
Μελίσσια που έχουν μικρό πληθυσμό στην αρχή του Σεπτέμβρη μπορούν να κανουν πολύ γόνο και να γίνουν δυνατά μέχρι τέλος τουΟκτώβρη. Αρκεί να υπάρχει γύρη και μελιτωμα ή νεκταροέκκριση. Αν δεν είμαστε σίγουροι μπορουμε να επέμβουμε με τροφοδοσία με σιρόπι, ειδικά σε μελίσσια που πέρασαν δύσκολο καλοκαίρι και έχουν πέσει σε πληθυσμούς.
Η βασίλισσα με την αύξηση της συλλογής γύρης του φθινοπώρου ή την τροφοδοσία, εντείνει την ωοτοκία της καθως ο στόχος της είναι η δημιουργία νέου πληθυσμού στην κυψέλη πριν το χειμώνα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε κάνει καταπολέμηση της Βαρρόα έτσι ώστε οι μέλισσες που θα γεννηθούν τώρα να ειναι δυνατές και υγιείς γιατι αυτές κυρίως θα ξαχειμωνιάσουν. Αν τα μελισια μας ξεκινήσουν την παραγωγή χειμερινών μελισσών έχοντας υψηλό φορτίο βαρρόα θα παράξουν αδύνατες παρασιτισμένες μελισσες και θα κινδυνέψουν το χειμώνα.
Πευκόμελο
Τα είδη πεύκου της Ελλάδας Τραχεία και Χαλέπιος δίνουν μελιτώματα η έκκριση των οποίων γινεται σταθερά κάθε φθινόπωρο, αλλά εξαρταται από τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που την επηρεάζουν.
Το πεύκο είναι πλούτος για τη μελισσοκομία και δίνει πολύ μέλι την συγκεκριμένη περίοδο. Μέλι καθαρό που είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και υπολείμματα από καλλιέργειες.
Παράγεται σε δασικές περιοχές και σε περιόδους που δεν υπάρχουν άλλα μελισσοκομικά φυτά. Γι αυτό η έλλειψη γύρης είναι καταλυτικό πρόβλημα που επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά την εκτροφή γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού που είναι κρίσιμος για το ξεχειμώνιασμα.
Η προετοιμασία για το πεύκο απαιτεί:
- Δυνατά μελίσσια με γόνο, που θα παρατείνει την παραμονή τους στα πεύκα.
- Μεγάλα αποθέματα γύρης για να συντηρηθούν μέσα στα πευκοδάση όπου η γυρη σπανίζει αυτή την εποχή.
- Τα μελίσσια να ειναι τρυγημένα.
- Μετά τον τρύγο να εξασφαλιστεί η μεταφορά σε ανθοφορίες Ακονιζά, κισσός, ερείκη, χαρουπιά κλπ, και οι διεγερτικές τροφοδοσίες πριν τον χειμώνα γιατι αλλιώς τα μελίσσια ειναι χαμένα.
Περαιτέρω να ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη πυκνότητα μελισσιών στα πευκοδάση φέρνει παραπλάνηση μελισσών και επομένως μετάδοση ασθενειών.
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου