Η προστασία της βιομηχανίας μελιού της χώρας, η οποία έχει αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε στις αρχές της Αυστραλίας στο να σχεδιάζουν να εξοντώσουν εκατομμύρια μέλισσες ώστε να ελεγχθεί το ακάρι βαρρόα,
Οι αρχές υπολόγισαν ότι το ακάρι θα κοστίσει στην βιομηχανία μελιού της χώρας τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ επίσης θα επηρέαζε τις καλλιέργειες που βασίζονται στην επικονίαση από τις μέλισσες.
Βασικά σημεία:
- Το πρόγραμμα δολώματος θα στοχεύει κυρίως στις άγριες ευρωπαϊκές μέλισσες που θεωρούνται φορείς ακάρεων βαρρόα στη Νέα Νοτια Ουαλία
- Οι άγριες μέλισσες είναι το ίδιο είδος με εκείνες στις διαχειριζόμενες κυψέλες, κι απλά φωλιάζουν σε κοιλότητες δέντρων και άλλους κλειστούς χώρους
- Οι αρχές λένε ότι η καταστροφή άγριων μελισσών στις κόκκινες ζώνες είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επιτυχή εξάλειψη του παρασίτου.
Οι αρμόδιες αρχές έχουν επιβάλει ένα κατά κάποιον τρόπο lockdown στα μελίσσια της περιοχής που επλήγη και η καταστροφή όλων κυψελών ήταν βασικό σχέδιο της κυβέρνησης της πολιτείας.
Πρόσφατα όμως το Υπουργείο πρωτογενούς τομέα δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να το κάνει γιατι υπήρχαν εμπορικές κυψέλες στις ζώνες αλλά και άγριες.
Το πρόγραμμα με τα δολώματα θα ξεκινήσει στη ζώνη 10 χιλιομέτρων της κόκκινης περιοχής εξάλειψης στην περιοχή Hunter.
Στην συγκεκριμένη ζώνη 19 εμπορικές κυψέλες ήδη υποβληθεί σε ευθανασία.
Ο Δρ Kumar είπε ότι οι σταθμοί δολώματος θα παρακολουθούνται και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για έως και 12 μήνες. «Θα κάνουμε τον πρώτο μας γύρο και μετά θα επιστρέψουμε [για] αρκετούς ακομη γύρους ώσπου να δούμε ότι τα δολώματα μας δεν προσελκύουν πλέον καμία μέλισσα. Τότε αυτό θα θεωρηθεί ένδειξη ότι δεν υπάρχουν άλλες μέλισσες» στην περιοχή, είπε.
Ένα τεράστιο έργο!
Το Υπουργείο πρωτογενούς τομέα θα συνεχίσει την ευθανασία των εμπορικών κυψελών σε άλλες κόκκινες ζώνες προτού τις ανοίξει σε δολώματα άγριων μελισσών.
Ο Bruce White ο οποίος εργάστηκε για στο Υπουργείο πρωτογενούς τομέα ως υπεύθυνος μελισσοκομίας για περισσότερα από 40 χρόνια, είπε ότι η πρόκληση είναι να βρεθεί κάθε αποικία άγριων μελισσών στις κόκκινες ζώνες της πολιτείας.
Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας των μελισσών είπε ότι όλες οι άγριες μέλισσες στις κόκκινες ζώνες πρέπει να θανατωθούν εάν θέλουμε η εκρίζωση του ακάρεου βαρρόα στην Αυστραλία να είναι επιτυχής.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός άγριων μελισσών σε αυτήν την περιοχή και το υπουργειο, για να εξαλείψει τη βαρρόα, πρέπει να σκοτώσει κάθε άγρια μέλισσα σε κάθε κόκκινη ζώνη.
Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της βαρρόα που θα επαναμολύνει τις κυψέλες στο μέλλον», είπε ο κ White συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δραστηριότητα των μελισσών σε περιοχές όπου είχαν θανατωθεί οι εμπορικές κυψέλες,
Ο ίδιος έχει δει μέλισσες να εργάζονται άνθη σε περιοχές όπου οι κυψέλες είχαν καταστραφεί.
Πρόσθεσε ακομη ότι "Η χλωρίδα στην Ν. Νοτια Ουαλία είναι κατάλληλη για τις μέλισσες λόγω των ευκάλυπτων. Επιπλέον τα δέντρα αυτά πολλές κοιλότητες και οι μέλισσες κατοικούν σε αυτές, επομένως υπάρχουν πολλές άγριες μέλισσες"
«Έτσι ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι πολλές μελισσες θανατώνονται, υπάρχουν ακόμα πολλές μέλισσες που παρατηρούνται στη χλωρίδα».
Δεν αργήσαμε
Ο Δρ Kumar δεν θεωρεί ότι η ανάπτυξη του προγράμματος δολώματος άγριων μελισσών έχει αργήσει καθώς οι αρχές δεν είχαν βρει ακόμη ακάρεα σε άγριες φωλιές.
«Όμως, πλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ειδικά στις περιοχές όπου οι
προσβολές από ακάρεα βαρρόα είναι υψηλές, να υπάρχουν κάποιες μέλισσες
που φέρουν το άκαρι και επομένως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε
απαλλαγεί από αυτές τις άγριες κυψέλες και μέλισσες»!
Πληρ: www.abc.net.au/
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου