Νερά της Βροχής.
Η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσών μας το χειμώνα και πρέπει να αποφεύγεται.
Όταν επιλέγουμε μέρος που θα ξεχειμωνιάσουμε θα πρέπει να δούμε που πάνε τα νερά της βροχής.
Οι παρατηρήσεις θα πρέπει να στοχεύουν να εντοπίσουν την πορεία που κάνει το νερό όταν βρέχει έστω και λίγο.
Η παρουσία ρεμάτων, αρδευτικών καναλιών ρυακιών και ξεροπόταμων δείχνουν τόσο την παρουσία όσο και την πορεία του νερού.
Σε περιοχές που πλημμυρίζουν βλέπουμε εναπόθεση λάσπης!
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δούμε τα μελίσσια μας μέσα στο νερό κάποια στιγμή του χειμώνα, ούτε να τα βρούμε παρασυρμένα από κάποιο ρέμα που δεν είχαμε εντοπίσει.
Η βασική θεωρία μας λέει ότι: όπου έχει περάσει νερό μια φορά στο παρελθόν θα ξαναπεράσει στο μέλλον.
Υγρασία
Ειδικά τώρα το φθινόπωρο και τον χειμώνα στους κάμπους κυρίως σε ακαλλιέργητα χωράφια και λιβάδια, καθώς η χορτονομή αναπτύσσεσαι και πυκνώνει, συγκεντρώνει εύκολα μεγάλες ποσότητες υγρασίας τα βράδια!
Την υγρασία αυτή μπορούμε να την εντοπίσουμε εύκολα, περνώντας ανάμεσα στα χόρτα,θα δούμε τα πόδια μας να μουσκεύουν .
Αυτή η υγρασία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν τα μελίσσια μας βρίσκονται χαμηλά στο έδαφος και είναι ευάλωτα σε αυτή!
Μια ιδέα για να αποφύγουμε νερά και υγρασία είναι να τοποθετούμε τα μελίσσια μας σε μια κοντινή πλάγια κι επάνω σε ξύλινες παλέτες κι όχι απευθείας στο έδαφος!
Θερμοκρασία.
Ένα επιπλέον «προνόμιο» που έχουν οι πλαγιές είναι ότι έχουν καλύτερες θερμοκρασίες από τους κάμπους και τις κλειστές πεδιάδες.
Ειδικά τις μέρες που έχει άπνοια στις πεδιάδες συγκεντρώνεται το κρύο και αυξάνεται μέρα με την μέρα!
Αυτό συμβαίνει γιατί οι θερμότερες αέριες μάζες είναι ελαφρύτερες και φεύγουν προς τα πάνω, ενώ ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κατεβαίνει κάτω.
Μια ωραία μέρα του τον χειμώνα με άπνοια, σε μια επίσκεψη στα μελίσσια μας μπορούμε να δούμε ότι η θερμοκρασία αυξάνεται ελαφρώς καθώς βγαίνουμε από τον κάμπο και κατευθυνόμαστε στα γύρω ψηλότερα μέρη.
Όταν όμως είμαστε σε ένα βουνό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει σχεδόν ένα βαθμό για κάθε 100 μέτρα υψόμετρο. Οπότε αν τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας ψηλά σε ένα βουνό αυτά θα βρεθούν στο έλεος του πρώτου χιονιά.
Μόνωση -εξοικονόμηση
Γενικότερα για την θερμοκρασία είναι καλό -ειδικά στην κεντρική και βόρεια χώρα-, να έχουμε τα μελίσσια σφιχτά μας μονωμένα έναντι του κρύου.
Το μελίσσι δημιουργεί θερμότητα πάλλοντας του θωρακικούς μύες. Για να το
κάνει αυτό καταναλώνει μέλι για να έχει την απαραίτητη ενέργεια! Στο κόσμο της μέλισσας το μέλι είναι ενέργεια
και η γύρη είναι πρωτεΐνη. Ενέργεια και πρωτεΐνη ειναι απαραίτητα για κάθε οργανισμό.
Ως μελισσοκόμοι πρέπει να σκεπτόμαστε με όρους μελισσιού και πρέπει να προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μελίσσι να εξοικονομήσει ενέργεια (=μελι) και δυνάμεις! Γι αυτό το σφίγγουμε τα μελίσσια μας και τα μονώνουμε έναντι του κρύου.
Οι ανοικτοί πάτοι και τα χαλαρά μελίσσια τον χειμώνα είναι λάθος.
Το λάθος αυτό μπορεί να μην αποβεί μοιραίο καθώς ο μελισσοκόμος παρέχει άφθονη ζαχαρούχα τροφή (ενέργεια) στο μελίσσι του τον χειμώνα!
Σίγουρα όμως θα «κοστίσει» ακριβά στο μελίσσι, και θα το φθείρει η προσπάθεια να ζεστάνει όλο τον περίσσιο χώρο και να προφυλάξει από εχθρούς τις περίσσιες κηρήθρες.
Η βασική συμπεριφορά στο μελίσσι καθ ολη την διάρκεια του χρόνου είναι η εξοικονόμηση κι αυτό αφορά σε κάθε έκφανση ή λειτουργιά της αποικίας του. Είτε μιλάμε για γύρη, είτε για μέλι, είτε για εξοικονόμηση σε δυνάμεις, σε πληθυσμό σε ζωτικότητα.
Ο μελισσοκόμος πρέπει να σκέπτεται όπως το μελίσσι και να θεωρεί ως δεδομένο ότι εξοικονόμηση για αυτόν σημαίνει περισσότερο αποθηκευμένο μέλι.
Προσανατολισμός
Όπως το καλοκαίρι έτσι και τον χειμώνα αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα μελίσσια μας με άνοιγμα προς τον Βορά. Το εισερχόμενο κρύο του χειμώνα αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας (μέλι) αλλά και τα αποτρέπει από τα να βγουν έστω και λίγο για τις αναγκαίες πτήσεις καθαριότητας.
Χρειαζόμαστε ένα μέρος απάνεμο στο όποιο μια ηλιόλουστη ημέρα ο ήλιος χτύπα την είσοδο όσο περισσότερες ώρες της ημέρας γίνεται. Ο ήλιος προσφέρει θερμότητα, μειώνει την υγρασία και βοήθα στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το φως αυξάνει την ζωτικότητα και την κινητικότητα στην είσοδο!
Η αποφυγή της υγρασίας και οι πτήσεις καθαριότητας είναι ζωτικής σημασίας γιατί
αποτρέπουν την νοζεμίαση η όποια αποδεκατίζει τα μελίσσια και θέτει σε κίνδυνο το ομαλό ξεχειμώνιασμα
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου