Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η συνένωση μελισσιών χειρισμοί


Συνένωση χωρίς εύρεση της βασίλισσας

Εκτός από την περίοδο της νεκταροέκκρισης δεν συμβουλεύω την ένωση δυο μη παραγωγικών μελισσών που έχουν την βασίλισσα τους. Τόσο το ένα όσο και το άλλο αργά ή γρήγορα θα γίνουν παραγωγικά.

Όμως στην περίοδο  της νεκταροέκκρισης αυτός ο χειρισμός ίσως να ειναι ο μοναδικός τρόπος που θα φέρει μέλια στα δοχεία μας. 

Όταν υπάρχει νεκταροέκκριση την οποία θέλουμε να εκμεταλλευθούμε, τοποθετούμε το μελίσσι που ειναι μικρότερο και πιο αδύνατο πάνω από μια δυνατότερη κυψέλη.

Ανάμεσα στα δυο σώματα βάζουμε ένα φύλο εφημερίδας στο οποίο κάνουμε  λίγες μικρές τρύπες με ένα ξυλάκι.  Καπνίζουμε και ρίχνουμε λίγο ξύδι κλείνουμε και αφήνουμε για λίγες μέρες. 

Προσοχή ο πάνω όροφος δεν πρέπει να έχει καμιά έξοδο.

Οι δυο βασίλισσες θα μονομαχήσουν και θα μείνει μια που θα ελέγχει ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό μελίσσι. 

Η δύναμη της κυψέλης θα αυξηθεί σημαντικά και οι μελισσες που θα περισσεύουν θα βγουν αμέσως στην συλλογή. Όλος ο γόνος του πάνω μελισσιού θα γίνει μέλι.

Την ίδια μέθοδο συνένωσης χρησιμοποιούμε και σε ορφανό μελίσσι αν αυτό αποτύχει να βγάλει νέα βασίλισσα και πριν αυτό να γίνει αρρενοτόκο!  

Εδώ η ένωση  θα φέρει μόνο νέο πληθυσμό στο βασιλευόμενο μελίσσι ενώ οι γόνοι και οι εργασίες της κυψέλης δεν θα αυξηθούν, οπότε όλες οι μέλισσες του ορφανού μελισσιού θα βγουν άμεσα στην συλλογή.

Πάντα το μελίσσι που θα τοποθετηθεί πάνω είναι αυτό που θα υποταχθεί καθώς είναι αναγκασμένο να κινηθεί προς τα κάτω όπου είναι η έξοδος.

Συνένωση με διάσωση της βασίλισσας

Προσωπικά όταν πρόκειται να ενώσω κάποια μελισια για να πιάσω μια νεκταροέκκριση αφαιρώ την βασίλισσα  με ένα πλαίσιο πληθυσμό και γόνο. Την τοποθετώ σε ένα κυψελίδιο και ενώνω το ορφανό πλέον μελίσσι με εφημερίδα. 

Έτσι σώζω την βασίλισσα για να την χρησιμοποιήσω κάπου αλλού.  Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή αργότερα θα βρει την θέση της στο κοπάδι μου!

Μετάγγιση και ένωση προβληματικού

Υπάρχουν φορές που είναι πρακτικό ωφέλιμο να διαλύουμε ένα προβληματικό μελίσσι όπως ένα αρρενοτοκο ή ένα με μη γονιμοποιημένη μάνα.

Πιθανότατα θα δούμε στο προβληματικό ότι κάποιες φορές οι ίδιες οι μέλισσες το εγκαταλείπουν και αναζητούν στεγή σε διπλανά μελισια όπου γίνονται δεκτές.

Αν -επιδιώκοντας αυτή την διαδικασία ειδικά κατά την μεταφορά- φέρουμε πολύ κοντά στο προβληματικό ένα δυνατό μελίσσι, θα το δούμε σταδιακά να απορροφά τον πληθυσμό το προβληματικού. 

Όλο και περισσότερες μελισσες από το προβληματικό θα αναζητούν άσυλο στο δυνατό μελίσσι. Το ίδιο θα συμβεί κι αν τοποθετήσουμε το προβληματικό με την κυψέλη του πάνω από το δυνατό μελίσσι.

Λίγες μέρες μετά μπορούμε να τοποθετήσουμε το προβληματικό πάνω στο δυνατό μελίσσι χωρίς εφημερίδα και κανένα  μέτρο προφύλαξης.

Τα SOS της συνένωσης

Προσοχή σε κάθε περίπτωση ένωσης το αδύναμο μελίσσι -αυτό που θέλουμε να υποταχθεί-, το βάζουμε επάνω από το δυνατό και δεν πρέπει να έχει καμιά έξοδο.

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *