Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Οι μέλισσες πεθαίνουν και οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να στηρίξουν την μελισσοκομία!

Κομβική στιγμή για το μέλλον των μελισσιών οι οποίες στηρίζουν την διατροφή μας και την βιοποικιλότητα.

Τα σοβαρά προβλήματα της μελισσοκομίας συζητήθηκαν στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος «Μελιττεύς» την περασμένη Κυριακή.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή», η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Κουβαρά, τα προβλήματα επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή,  και την ακρίβεια και πλήτουν τον κλάδο.
 
«Δυστυχώς τα προβλήματα του κλάδου είναι πάρα πολλά. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς έχει κάνει μεγάλη ζημιά, γιατί ενώ ξεκίνησε καλά η χρονιά, είχαμε βροχές μετά ξεκίνησε απότομα ζέστη και το μέλι έκοψε απότομα που σημαίνει ότι η παραγωγή ήταν λιγότερη από την αναμενόμενη. 
 
Τα μελίσσια δυσκολευόμαστε να τα κρατήσουμε, τα έξοδα είναι πάρα πολλά και λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και δεν μπορούμε ούτε να διατηρήσουμε τα μελίσσια αν δεν υπάρχει και τροφή έξω. Όταν καίγονται τα φυτά από τη ζέστη και την ανομβρία, θα πρέπει να ταΐσουμε τα μελίσσια για να διατηρήσουμε την παραγωγή του μελιού και με τις τιμές αυτές δυσκολευόμαστε να κάνουμε τις μετακινήσεις σε διάφορες περιόδους και περιοχές στις ανθοφορίες/
Υπάρχουν πολλά αδιέξοδα. Οι αποστάσεις αυτές είναι μεγάλες, δεν είναι κοντινές», σημειώνει η κα Κουβαρά, σημειώνοντας πως «αν το μέλι που έχει η μέλισσα δεν επαρκεί για να τραφούν, πρέπει να παρέμβουμε. Τα μελίσσια τα ταΐζουμε για να τα διατηρήσουμε, ειδικά το χειμώνα για να μπορέσουν να βγουν έως την άνοιξη. Τα ταΐζουμε ζυμάρια. Και φυσικά αυτό είναι κόστος. 
 
Τα κοστολόγια είναι μεγάλα, έχουν πενταπλασιαστεί σχεδόν, το μέλι όμως, οι τιμές που πουλάμε εμείς δεν έχουν ανέβει. Χρειάζεται μέριμνα. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη μιλάμε με τον κ. Αρναουτάκη και ελπίζουμε πως θα έχουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε». 

«Για να υπάρχει μελισσοκομία πρέπει να υπάρχει φύση και πρέπει να βοηθηθούμε από το κράτος. Αυτή τη στιγμή για να κρατηθούμε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους μελισσοκόμους να κρατήσουν τα μελίσσια. Έχουμε κάνει προτάσεις στην περιφέρεια, έχουμε μιλήσει για τη νέα ΚΑΠ, ειδικά ο σύλλογός μας έχει κάνει προτάσεις από πέρυσι γιατί πρέπει πλέον να επιδοτηθούν οι μελισσοκόμοι. Αδυνατούμε να κρατήσουμε ακόμη και τα μελίσσια μας έτσι όπως πάμε.

Προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο την αξία της μέλισσας. Χωρίς τη μέλισσα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όπως και τον μελισσοκόμο που πασχίζει να κρατήσει τη μέλισσα. 

Οι μελισσοκόμοι, εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ενίσχυσής τους, στο μέλλον θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να διατηρήσουν τα μελίσσια τους, τα οποία στην Κρήτη είναι πολύ υψηλής ποιότητας και αξίζει να διατηρηθούν!

Το μέλλον της βιολογικής μελισσοκομίας

Για τις καινούριες μεθόδους στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με βιολογικά φάρμακα, ώστε στην πορεία να μην επηρεάζεται και η μελισσοκομία, έγινε ιδιαίτερος λόγος στην ημερίδα. «Η Κρήτη από μόνη της δεν έχει παραγωγές όπως στην πάνω Ελλάδα», λέει η κα Κουβαρά. «Εμείς έχουμε φυτά που έχει η φύση και το ζήτημα που έχουμε εδώ είναι τα θέματα εφαρμογών, αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών. Βιολογική μελισσοκομία σημαίνει φάρμακα στις εφαρμογές που να μην κάνουν ζημιά στη μέλισσα και φυσικά κατ’ επέκταση στον άνθρωπο.
 
Ό,τι μπορούμε να κάνουμε με βιολογικά φάρμακα δηλαδή. Σε συνδυασμό με την μέλισσα έχουμε βρει έναν νέο τρόπο και γι αυτό είχαμε έναν ομιλητή ο οποίος μίλησε για καινούργιες μεθόδους στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς που γίνεται με όζον, χωρίς φάρμακα. 
 
Αυτό πως επηρεάζει. Ψεκάζουν τις ελιές και ραντίζουν όχι μόνο τις ελιές αλλά και τα χόρτα, που είναι τα λουλούδια και γύρω γύρω στο χωράφι όπου πάει η μέλισσα και πεθαίνει, γιατί δηλητηριάζεται. Κοιτάμε εκτός από τα μελίσσια, τις ελιές, τις χαρουπιές. Εμείς κάνουμε δεντροφυτεύσεις της χαρουπιάς εδώ και χρόνια».

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του μελιού η Κρήτη παράγει πάρα πολύ καλά μέλια. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καλλιέργειες, έχουμε δασικά φυτά τα οποία είναι από τη φύση τους θεραπευτικά για τον άνθρωπο, τα βότανα, το θυμάρι, το πεύκο, η χαρουπιά που είναι πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό».
Πληροφοριες απο www.goodnet.gr

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *