Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Καταπολέμηση της Νοσεμίασης με θυμόλη

melissa-nero

Η Νοζεμίαση  είναι ενδημική μόλυνση που εμφανίζεται συχνά προκαλώντας φθορές και απώλειες στους πληθυσμούς των μελισσιών δυσκολεύοντας την επιβίωση τον χειμώνα, ενώ καθυστερεί την ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη ακυρώνοντας την  δική μας προσπάθεια.

Η καταπολέμηση της Νοσεμίασης μπορεί να γίνει με απλό και πρακτικό τρόπο, αφού μπορεί να προστεθεί θυμόλη σε τροφοδοσία με σιρόπι το φθινόπωρο και την άνοιξη.  

Η θυμόλη  είναι αποτελεσματική  και δεν προκαλεί προβλήματα στις μελισσες όταν χορηγείται σε μικροποσότητες το φθινόπωρο και την άνοιξη, και όχι το χειμώνα  καθώς το σιρόπι προσθέτει υγρασία στην κυψέλη και προκαλεί αύξηση της Νοζεμίασης.

Η Θυμόλη:

Είναι κρυσταλλική ουσία που βρίσκουμε σε καταστήματα με μελισσοκομικά είδη. Πωλείται μέσα σε πλαστικά κουτιά ή σακουλάκια με την μορφή μικρών κρυστάλλων. Δεν είναι διαλυτή στο νερό, παρά μόνο στο οινόπνευμα.

Για 15 λίτρα σιρόπι χρειαζόμαστε 1 γραμμάριο θυμόλης και στην  πρακτική μελισσοκομία για λίγα μελίσσια για να μετρήσουμε ένα γραμμάριο θυμόλης χρησιμοποιούμε τις θήκες από τα δισκία DEPON που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Η κάθε θήκη χωρά μισό γραμμάριο θυμόλης, 


Μετράμε δυο θήκες του ντεπον θυμολη και την ρίχνουμε σε ένα μπουκαλάκι προσθέτοντας ελάχιστο οινόπνευμα . Κλείνουμε και ανακατεύουμε δυνατά για να διαλυθεί. Έχουμε πλέον στο βαζάκι μας ένα γραμμάριο διαλυμένης θυμολης. 

Επειδή η ποσότητα του διαλύματος που έχουμε ειναι μικρή και ειναι δύσκολο να την μοιράσουμε ή και να την μετρήσουμε με ακρίβεια όταν την χρησιμοποιούμε, προσθέτουμε ακριβώς 100 ml σιρόπι 1:1  στο διάλυμα μας ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την δοσομέτρηση.

Έχοντας υπόψη ότι  το 1 γραμμάριο διαλυμένης θυμόλης ειναι για 15 λίτρα σιρόπι προσθέτουμε ανάλογη θυμόλη για όσο σιρόπι παρασκευάζουμε, Για 7.5 λίτρα σιρόπι θα χρησιμοποιήσουμε το μισό διάλυμα κλπ 

Το διάλυμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο. 


Ερασιτέχνης μελισσοκόμος με λίγα μελίσσια μιλώντας στο EL00044 μας εξήγησε πως χορηγεί ο ίδιος την θυμόλη.  Μεταφέρουμε τα όσα μα λέει με επιφύλαξη και δεν το προτείνουμε σε κανέναν!

"Τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου όταν πλησιάζει ο χειμώνας, οι πτήσεις ακομη ειναι αρκετές και τα μελίσσια ετοιμάζονται. Εκείνο το διάστημα τα τροφοδοτώ με μισό λίτρο σιρόπι 1:1 με θυμολη επί τρεις φορές ανά 7 ημέρες. Η ποσότητα θυμόλης ειναι μικρή και με την χρήση μπουκαλιών του μισού λίτρου με τρύπες, τα μελίσσια την καταναλώνουν σταδιακά. Δεν ειναι ανάγκη να την πάρουν όλη άλλα όση θέλουν.  Στις 7 ήμερες αν δω ότι υπάρχουν υπολείμματα σιροπιού τα πετάω και ανανεώνω την ποσότητα.
 Το σιρόπι δεν αποθηκεύεται αυτή την εποχή! Απλά καταναλώνεται και με τις πτήσεις το πεπτικό τους καθαρίζει από την Νοζεμα. Τα ίδια κάνω και στο τέλος του χειμώνα όταν ξαναρχίζουν οι σταθερές πτήσεις των μελισσών. Δεν χορηγώ θυμολη ή σιρόπια τον χειμώνα που οι μελισσες δεν μπορούν να πετάξουν.

Με το τέλος της φθινοπωρινής περιόδου χορήγηση θυμόλης τοποθετώ απλό ζαχαροζύμαρο (χωρίς άλλα πρόσθετα) στα μελίσσια μου και τα αφήνω.

Καθώς μπαίνει ο Δεκέμβριος επόμενος χειρισμός που με απασχολεί αυτή την εποχή ειναι η δραστική χειμωνιάτικη καταπολέμηση της Βαρρόα."

 Η τροφοδοσία αυτή γίνεται κάθε χρόνο προληπτικά λέει το ΑΠΘ. Για τη Νοσεμίαση, προτείνεται η τροφοδοσία να γίνεται κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο ανεξαρτήτως του βαθμού προσβολής.

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *