Η καταπολέμηση της Νοσεμίασης μπορεί να γίνει με απλό και πρακτικό τρόπο, αφού μπορεί να προστεθεί θυμόλη σε τροφοδοσία με σιρόπι το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Η Θυμόλη:
Είναι κρυσταλλική ουσία που βρίσκουμε σε καταστήματα με μελισσοκομικά είδη. Πωλείται μέσα σε πλαστικά κουτιά ή σακουλάκια με την μορφή μικρών κρυστάλλων. Δεν είναι διαλυτή στο νερό, παρά μόνο στο οινόπνευμα.
Για 15 λίτρα σιρόπι χρειαζόμαστε 1 γραμμάριο θυμόλης και στην πρακτική μελισσοκομία για λίγα μελίσσια για να μετρήσουμε ένα γραμμάριο θυμόλης χρησιμοποιούμε τις θήκες από τα δισκία DEPON που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Η κάθε θήκη χωρά μισό γραμμάριο θυμόλης,
Μετράμε δυο θήκες του ντεπον θυμολη και την ρίχνουμε σε ένα μπουκαλάκι προσθέτοντας ελάχιστο οινόπνευμα . Κλείνουμε και ανακατεύουμε δυνατά για να διαλυθεί. Έχουμε πλέον στο βαζάκι μας ένα γραμμάριο διαλυμένης θυμολης.
Επειδή η ποσότητα του διαλύματος που έχουμε ειναι μικρή και ειναι δύσκολο να την μοιράσουμε ή και να την μετρήσουμε με ακρίβεια όταν την χρησιμοποιούμε, προσθέτουμε ακριβώς 100 ml σιρόπι 1:1 στο διάλυμα μας ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την δοσομέτρηση.
Έχοντας υπόψη ότι το 1 γραμμάριο διαλυμένης θυμόλης ειναι για 15 λίτρα σιρόπι προσθέτουμε ανάλογη θυμόλη για όσο σιρόπι παρασκευάζουμε, Για 7.5 λίτρα σιρόπι θα χρησιμοποιήσουμε το μισό διάλυμα κλπ
Το διάλυμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο.
Με το τέλος της φθινοπωρινής περιόδου χορήγηση θυμόλης τοποθετώ απλό ζαχαροζύμαρο (χωρίς άλλα πρόσθετα) στα μελίσσια μου και τα αφήνω.
Καθώς μπαίνει ο Δεκέμβριος επόμενος χειρισμός που με απασχολεί αυτή την εποχή ειναι η δραστική χειμωνιάτικη καταπολέμηση της Βαρρόα."
Η τροφοδοσία αυτή γίνεται κάθε χρόνο προληπτικά λέει το ΑΠΘ. Για τη Νοσεμίαση, προτείνεται η τροφοδοσία να γίνεται κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο ανεξαρτήτως του βαθμού προσβολής.
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου