Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Πως εξαπλώνεται η φερομόνη της νέας βασίλισσας στην αποικία κατά την εισαγωγή .

φερομόνη της νέας βασίλισσας
Έχει  γραφτεί ότι η φερομόνη εξαπλώνεται στην κυψέλη με την φυσική επαφή των μελισσών με την βασίλισσα και μεταξύ τους,  ενώ άλλοι υποθέτουν ότι οι φερομόνες της νέας βασίλισσας εξαπλώνονται σταδιακά μέσα στην κυψέλη σαν οσμή!

Οι φερομόνες

Η βασική αίσθηση της μέλισσας είναι η όσφρηση και η δυνατότητα της να ανιχνεύει τις φερομόνες είναι θεμελιώδης για την λειτουργία της.

Οι φερομόνες είναι χημικές πτητικές ουσίες που εκπέμπονται από το σώμα προκειμένου να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση ή να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο πάντα όμως του ίδιου είδους.

Υπάρχουν φερομόνες κινδύνου, εντοπισμού τροφής, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόμων συγκεκριμένων ειδών.

Οι φερομόνες είναι ουσίες που εκπέμπονται στο περιβάλλον σε αντίθεση με τις ορμόνες που είναι ουσίες που απελευθερώνονται μέσα στο σώμα του ατόμου.

Οι μέλισσες μπορούν να καταλάβουν μέσω των φερομονών τα δεδομένα και τις βασικές πληροφορίες  για την βασίλισσα τους  όπως:

·         εάν είναι παρθένα ή γόνιμη, 

·         άρρωστη ή

·         αν είναι ηλικιωμένη και τα ωάρια της έχουν εξαντληθεί και πρέπει να την αλλάξουν.

Μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος μελισσοκόμος ότι η βασίλισσα που περιφέρεται στα πλαίσια και γεννά αυγά λαμβάνει όλη την προσοχή από τις γύρω μέλισσες. Αυτές είναι και είναι οι πρώτες που θα παρατηρήσουν κάποια νευρικότητα ή  κάποια αντίδραση της σε ένα ερέθισμα .

Όλες οι μέλισσες που είναι κοντά της την περιποιούνται και καλύπτουν κάθε ανάγκη της αλλά και την καθοδηγούν ώστε να γεννήσει σε κελιά που έχουν ετοιμάσει και καθαρίσει από την τελευταία εκκόλαψη.

Παράλληλα σιγουρεύουν ότι έχει γεννήσει τα αυγά της σωστά -ένα σε κάθε κελί-  εκεί που είναι κι ο υπόλοιπος γόνος.

Παρόλα αυτά ίσως κάτω από στρεσογόνες συνθήκες υπάρχουν και βασίλισσες που φεύγουν από τις συνοδούς τους  και τοποθετούν αυγά τους ένα γύρω όπου βρουν άδεια κελιά .

Εισαγωγή νέας Βασίλισσας

Όταν εισάγουμε μια νέα βασίλισσα σε ένα ορφανό μελίσσι, σχεδόν αμέσως μπορούμε να δούμε αν οι μέλισσες θα την δεχτούν και θα την χρησιμοποιήσουν!

Ήδη ενώ βρίσκεται μέσα στο προστατευτικό κλουβάκι της, θα δούμε  κάποιες μέλισσες παραμάνες να προβάλουν την γλώσσα τους προσπαθώντας να την ταΐσουν.

Με την φυσική επαφή με τις γλώσσες τους και τις κεραίες τους θα πάρουν κάποιες  φερομόνες από την νέα βασίλισσα, και μέσω αυτών θα επικοινωνήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την γονιμότητα  και την χρησιμότητά της στην κυψέλη.

Η έννοια της «χρησιμότητας» είναι το σημείο κλειδί καθώς η κυψέλη έχει το σχέδιο της και η βασίλισσα είναι το εργαλείο γι αυτό το σχέδιο

Αν η κυψέλη έχει κατάλληλης ηλικίας αυγά, τότε έχει δικό της σχέδιο και δεν χρειάζεται νέα βασίλισσα την όποια δεν θα κάνει δεκτή.

Ομοίως το σχέδιο είναι άλλο όταν η κυψέλη έχει αρρενοτοκία  και παράγει κηφήνες διασπείροντας  το DNA της στο περιβάλλον.

Αν βάλουμε μια γόνιμη και μια παρθένα η κυψέλη θα αγνοήσει την παρθένα. 

Η φυσική επαφή

Η φυσική επαφή με την βασίλισσα θα μεταδώσει όλες τις φερομόνες και τις κρίσιμες πληροφορίες στην κυψέλη και οι μέλισσες θα αποφασίσουν αν ταιριάζει σε αυτό που έχουν ξεκινήσει να κάνουν.

Μια καλή βασίλισσα  κρίνεται ως «καλή»  αν μπορεί να κυβερνήσει ένα μεγάλο σμήνος.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται επάρκεια φερομονών κάτι που μια ηλικιωμένη η προβληματική βασίλισσα δεν θα καταφέρει να κάνει, πυροδοτώντας ένστικτα διάσπασης του σμήνους δηλαδή σμηνουργία ή κελιά αντικατάστασης

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα: "Πως εξαπλώνεται η φερομόνη της νέας  βασίλισσας στην αποικία  κατά την εισαγωγή" είναι με άμεση φυσική επαφή.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *