Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ξεχειμώνιασμα Μελισσών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

xioni-dromos

Πως να προετοιμάσετε τις κυψέλες σας για ένα σίγουρο  Ξεχειμώνιασμα.

Ο χειμώνας είναι η πιο δύσκολη εποχή για τις μέλισσες, ειδικά εάν ο μελισσοκόμος δεν έχει προετοιμάσει σωστά τις κυψέλες. Αυτή είναι η εποχή του έτους όπου εμφανίζονται οι περισσότερες απώλειες. Η επιτυχημένη παραγωγή μελιού μιας κυψέλης την άνοιξη και το καλοκαίρι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προετοιμασία τους κατά τον προηγούμενο χειμώνα και την σωστή διαχείρισή τους από το μελισσοκόμο. Μερικοί μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι μια απώλεια 20-40% των αποικιών είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια ενός σκληρού χειμώνα, οπότε μην απογοητευτείτε από μια ενδεχόμενη απώλεια.Η προετοιμασία της κυψέλης για το χειμώνα διαφέρει σημαντικά από τόπο σε τόπο. Κανείς δεν μπορεί να σας δώσει 100% ακριβείς συμβουλές, εκτός αν έχει ζήσει ως ενεργός μελισσοκόμος για αρκετά χρόνια στην περιοχή σας. Ωστόσο, θα αναφέρουμε τις πιο κοινές ενέργειες και προφυλάξεις των μελισσοκόμων, οι περισσότερες από τις οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν ήδη από το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος στις περισσότερες περιοχές):

1.) Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τις κυψέλες μας σε ηλιόλουστες περιοχές με καλή αποστράγγιση, προστατευμένες από ισχυρούς ανέμους. Αν τα μεταφέρετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα σημείο τουλάχιστον 4,8 χλμ. μακριά από την αρχική θέση, γιατί αλλιώς, αν δεν εφαρμόσετε μέτρα αναπροσανατολισμού, οι μέλισσες μπορούν να μπερδευτούν και να επιστρέψουν στην αρχική θέση.

2.) Ελέγξτε για ακάρεα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος στις περισσότερες περιοχές). Αν οι αριθμοί των ακάρεων αυξάνονται, ίσως χρειαστεί να λάβετε δραστικά μέτρα (ζητήστε συμβουλές από έναν ειδικό στην περιοχή σας). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Μητέρα Φύση σκοπίμως μειώνει τον πληθυσμό των μελισσών, έτσι ώστε η αποικία να έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Ωστόσο, ο πληθυσμός των ακάρεων δεν μπορεί να μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό. Αν παραλείψετε αυτό το βήμα, μπορεί να καταλήξετε με υψηλή αναλογία “ακάρεων προς μέλισσες” κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που θα είναι καταστροφικό.

3.) Κάντε την συνηθισμένη επιθεώρηση κυψέλης και αναζητήστε την ύπαρξη μιας νέας και παραγωγικής βασίλισσας σε αυτήν. Η ύπαρξη μιας νεαρής και ακμάζουσας βασίλισσας είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της επιβίωσης της αποικίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η βασίλισσα υποτίθεται ότι γεννά πολλά αυγά, από τα οποία θα προκύψουν χιλιάδες εργάτριες. Σε αντίθεση με τις εργάτριες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ζουν κατά μέσο όρο 6 εβδομάδες, αυτές οι εργάτριες του φθινοπώρου θα ζήσουν κατά μέσο όρο 4-5 μήνες και θα φέρουν το βαρύ καθήκον να θερμάνουν την κυψέλη και να κρατήσουν τη βασίλισσα ζεστή. Κάποια στιγμή κατά το τέλος του φθινοπώρου, η βασίλισσα είναι γενετικά προγραμματισμένη να σταματήσει την ωοτοκία μέχρι την επόμενη άνοιξη. Συνεπώς, η ικανότητα ωοτοκίας της κατά το φθινόπωρο είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωση της αποικίας το χειμώνα. Εάν αντιληφθείτε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε το συντομότερο δυνατό.

4.) Κατά κανόνα, σε περιοχές με μεγάλους σε διάρκεια και σκληρούς χειμώνες, γενικά πρέπει να έχουμε λιγότερο χώρο σε σύγκριση με τον πληθυσμό των μελισσών μέσα στην κυψέλη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε λιγότερο χώρο σε σύγκριση με τον αριθμό των μελισσών, έτσι ώστε οι μέλισσες να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να θερμάνουν το χώρο τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, οι εισβολείς θα βρουν λιγότερο χώρο και επομένως θα αποθαρρυνθούν από την είσοδο σε μια κυψέλη. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι απομακρύνουν όλα τα περιττά πλαίσια ήδη από τα τέλη του φθινοπώρου.

5.) Μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό αδύναμων αποικιών με ισχυρότερες. Σύμφωνα με ένα ρητό των παλαιών μελισσοκόμων, είναι καλύτερα να έχουμε 2 ισχυρές αποικίες την άνοιξη, παρά 4 νεκρές. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου (φθινόπωρο) που ίσως χρειαστεί να συνδυάσουμε αδύναμες με ισχυρές αποικίες (ποτέ δεν συνδυάζουμε δύο αδύναμες αποικίες).

6.) Αφαιρούμε τα πλαίσια με μέλι που δεν είναι ακόμη έτοιμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσεντερία στις μέλισσες.

7.) Ελέγχουμε τακτικά για επαρκή αποθέματα τροφής. Το καλύτερο φαγητό για το χειμώνα είναι το μέλι που οι μέλισσες έχουν παράξει και αποθηκεύσει. Υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία σχετικά με την ελάχιστη ποσότητα μελιού που πρέπει να αφήσουμε για το ξεχειμώνιασμα. Οι μελισσοκόμοι ανά τον κόσμο αφήνουν από 44 λίβρες (20 κιλά) ανά κυψέλη σε ήπια κλίματα, ενώ μπορεί να αφήσουν έως και 130 λίβρες (60 κιλά) σε περιοχές με σκληρό χειμώνα. Η κατανάλωση επηρεάζεται σημαντικά από τη διάρκεια του χειμώνα. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν επίσης τα διάσημα σιρόπια ζάχαρης, δηλαδή διάφορα σπιτικά μείγματα από 2 μέρη ζάχαρης και 1 μέρος νερού, στα οποία συχνά προστίθενται αιθέρια έλαια από θυμάρι (ζητήστε συμβουλή από κάποιον ειδικό της περιοχής σας). Άλλοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ειδικά γλυκαντικά σκευάσματα. Λάβετε υπόψη ότι όλα αυτά τα σιρόπια και τα γλυκαντικά τοποθετούνται προσεκτικά μέσα στις κυψέλες, διότι διαφορετικά θα προσελκύσουν άλλα έντομα και αρπακτικά ζώα. Μερικοί μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι σε σπάνιες περιπτώσεις προσθέτουν 5 λίβρες (2,2 kg) ξηρής κρυσταλλικής ζάχαρης μέσα στην κυψέλη, ως την τελευταία γραμμή άμυνας κατά της πείνας και του θανάτου των μελισσών. Στον Καναδά, όπου η θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω από -22 ° F (-30 ° C), μερικοί μελισσοκόμοι βάζουν μια ποσότητα ζάχαρης 50 λίβρες (22 kg) μέσα στην κυψέλη ως ρουτίνα. Λάβετε υπόψη ότι η ζάχαρη με πρόσθετα μπορεί να δημιουργήσει δυσεντερία. Εκτιμάται ότι για μια ασθενή κυψέλη των 5 πλαισίων, 3 λίβρες (1,3 kg) φαγητού είναι αρκετά για 2 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η γύρη είναι επίσης απαραίτητη. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν μίγμα γλυκαντικών με σκόνη γύρης αν δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα στην κυψέλη.
 


8.) Σε περιοχές με μεγάλο σε διάρκεια και δύσκολο χειμώνα, είναι σύνηθες να τοποθετούμε μια μεγάλη ζαχαρόπαστα στο εσωτερικό μέρος της οροφής (αυτό εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκούς τροφής και μονώνει από το ψύχος).

9.) Αρκετοί μελισσοκόμοι μπλοκάρουν τις εισόδους των κυψελών (ιδιαίτερα τις χαμηλές εισόδους), έτσι ώστε τα ποντίκια και οι άλλοι δυνητικοί εισβολείς να μην καταφέρουν να εισέλθουν. Ωστόσο, ο καλός εξαερισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των μελισσών, οπότε αφήνουμε πάντα μια μικρή δίοδο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ειδικά σύρματα για να εμποδίσουμε την είσοδο ποντικών. Πολλοί μελισσοκόμοι επίσης μειώνουν την ανώτερη είσοδο με διάφορους τρόπους.

10.) Σε περίπτωση ισχυρών ανέμων στην περιοχή μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια βαριά πέτρα στο πάνω μέρος έτσι ώστε να ασφαλίσουμε ότι η κυψέλη δε θα μετακινηθεί.

11.) Πολλοί μελισσοκόμοι μονώνουν επίσης τις κυψέλες τους με κάποιο περιτύλιγμα (ειδικό χαρτί μόνωσης ή απλό χαρτί στέγης). Φυσικά, αφήνουν πάντα μια κατάλληλη δίοδο, καθώς ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των μελισσών. Ωστόσο, σε ορισμένα κλίματα, η μέθοδος αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση της υγρασίας μέσα στην κυψέλη. Αναζητήστε συμβουλές από έμπειρους μελισσοκόμους στην περιοχή σας και παρατηρήστε εάν άλλοι μελισσοκόμοι τυλίγουν ή όχι τις κυψέλες τους.

12.) Δεν πρέπει να ανοίγουμε την κυψέλη κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών του χειμώνα, ανεξάρτητα από το πόσο ανήσυχοι είμαστε. Η θερμότητα θα διαφύγει γρήγορα και οι μέλισσες θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια και ενέργεια για να δημιουργήσουν ξανά αυτή τη θερμότητα. Χρησιμοποιούμε την κοινή λογική. Ανοίγουμε για λιγότερο από ένα λεπτό και μόνο όταν η θερμοκρασία έχει αυξηθεί πάνω από ορισμένα επίπεδα (ζητήστε συμβουλή από έμπειρους μελισσοκόμους στην περιοχή σας).

13.) Είναι καλή ιδέα να ελέγχουμε τακτικά και να καθαρίζουμε την περιβάλλουσα περιοχή των κυψελών από σκουπίδια και ανεπιθύμητη βλάστηση. Για παράδειγμα, αν μια γάτα, ένας μικρός σκαντζόχοιρος ή ένας ασβός έχει πεθάνει κάπου κοντά στις κυψέλες και δεν έχει απομακρυνθεί, η μυρωδιά σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς δυνητικούς εισβολείς των αποικιών μας (ποντίκια, σφήκες κλπ.). Ο καθαρός περιβάλλων χώρος εξασφαλίζει την υγιεινή και δεν παρέχει καταφύγιο σε πιθανούς εισβολείς. 
 
Αυτό ισχύει όλο το χρόνο και ειδικά στο στο ξεχειμώνιασμα, αλλά οι αποικίες μας είναι πιο ευάλωτες στους εισβολείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

πηγη: wikiwikifarmer.com

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *